Search

Üdvözöljük!

Search
Search

Önkormányzati támogatás az óvodai és iskolai dolgozóknak a kieső bérük kompenzálására

2020 december 23. –
Önkormányzati, települési hírek

Sok pedagógusnál, iskolai és óvodai dolgozónál bizonytalanná vált, hogy megkapja-e a koronavírus fertőzés miatti karantén időszakban elszenvedett bérkiesés kompenzációját. Az önkormányzat ebben kíván segítséget adni az intézményi dolgozóknak.

A december 15-i képviselői konzultáción Fábri István polgármester és Tormay-Lesták Mária alpolgármester terjesztette elő a képviselők élé azt a javaslatot, amely az óvodai és iskolai pedagógusok, az ott dolgozó többi munkatárs esetében megoldást nyújthat a kényszerűen kieső bérjövedelemre a járványhelyzet idején. Novemberben az önkormányzati fenntartású Laky utcai Nefelejcs Művészeti Óvoda vezetőjével már előzetesen megállapodtak arról, hogy a koronavírus járvány miatt otthonmaradásra kötelezett, és ezért csak táppénznek megfelelő bért kapó dolgozók kieső jövedelmét megtérítik az önkormányzat rendkívüli járványügyi keretéből. A képviselő-testület tagjai egyhangúlag amellett foglaltak állást, hogy ezt a lehetőséget biztosítják a nem önkormányzati fenntartású oktatási-nevelési intézményekben dolgozók esetében is. A döntés eredményeként az evangélikus egyházi fenntartású, Kacsóh P. utcai Csömöri Rózsakert Evangélikus Óvoda, az állami fenntartású Csömöri Mátyás Király Általános Iskola és a Csömöri Krammer Teréz Zenei Alapfokú Művészeti Iskola alkalmazottjai is igényelhetik ezt a támogatást.

A rendkívüli járványügyi-veszélyhelyzetes keret január második felétől áll azon dolgozók rendelkezésére, akik az állami eljárásrendben különböző okok miatt (pl. orvosi igazolások) nem tudják érvényesíteni a táppénz kiegészítésére vonatkozó igényüket. Egyszerű és gyors elbírálásban lehet majd támogatást kapni a kiesett bérre, aminek feltételeit január közepéig ismertetik az érintettekkel. Fontos, hogy visszamenőleg is lehet támogatási igényt benyújtani, vagyis akinek az elmúlt hónapokban kellett koronavírus fertőzés miatt táppénzre mennie, azoknak is rendelkezésre áll ez a kompenzációs lehetőség.

A nem önkormányzati fenntartású oktatási-nevelési intézmények dolgozóinak támogatására szintén az önkormányzat rendkívüli járványügyi-vészhelyzetes költségvetési kerete szolgál majd. Ha valaki az állami eljárásrendben tudja érvényesíteni az igényét – és az önkormányzat bízik abban, hogy minél többen lesznek ilyenek -, akkor természetesen nekik már nem jár a helyi támogatás.

Fábri István polgármester a döntéssel kapcsolatban elmondta: „A szociális megfontolások  mellett nagyon fontos volt a járványügyi szempontok érvényesítése is a támogatási keret biztosításakor. A csömöri gyermekek nevelését, oktatását végző óvodáink, iskoláink mindannyiunk számára kiemelt jelentőségű települési intézményeink.”

 

Megszakítás