Search

Üdvözöljük!

Search
Search

Orvosaink tanácsolják – Gyomor bélrendszeri vírus fertőzés

2019 november 08. –
Önkormányzati, települési hírek

Dr. Kakuk Tímea felnőtt háziorvos a gyomorbélrendszeri hasmenéssel, hányással járó betegségek kezelésével kapcsolatos tanácsai.
A legtöbb ilyen betegséget vírusfertőzés okozza. Gyakran lázzal, rossz közérzettel, fejfájással, illetve hasi fájdalommal is társul.

Hasmenésnek nevezzük, ha naponta 3 vagy annál többször fordul elő laza állagú székletürítés.

A gyomorbélrendszeri vírusfertőzések esetén legfontosabb mind gyermek mind felnőtt esetében a megfelelő folyadékpótlás.

Szerencsére egy felnőtt ember 36-48 órán belül nem szokott kiszáradni akárhányszor is kell wc-re mennie. Akik könnyebben és hamarabb kiszáradnak azok a gyermekek. Ők akár egy napon belül is, ezért náluk fokozottabban oda kell figyelni a megfelelő kortyonként való folyadékpótlásra. Ha a gyermekeknek nem tudunk megfelelően folyadékot pótolni őket akár egy reggel kezdődő betegség esetén is délután, legkésőbb kora este felé (este 6-7 óra) érdemes orvoshoz elvinni, hogy látszódnak-e rajta a kiszáradás tünetei.

 

Mikor érdemes mielőbb orvoshoz fordulni:

  • Egyes típusú cukorbeteg esetén, főleg, ha gyermek már a második hányás után.
  • csecsemő és kisgyermek esetén több mint fél napos vagy több mint egy éjszakás panaszok esetén.
  • ha 3-5 nap után sem javul a tüneti terápiák mellett (láz nem csökken, hányás nem csökken. Maga a hasmenés akár két hétig is eltarthat. Két hét után viszont további vizsgálat javasolt.)
  • ha véres vagy fekete vagy valamilyen szokatlan színe lesz a hányadéknak vagy a székletnek.
  • szokásos hasmenéses betegséghez képest súlyosabb vagy szokatlan tünetek lépnek fel.
  • súlyos alapbetegség esetén.
  • hasi fájdalom köldök körül kezdődik és jobb oldal felé húzódik (főleg gyermekeknél).
  • kifejezett jobb alhasi fájdalom.
  • Hasa kifejezetten elődomborodóvá vált.

 

Terápia:

 

 

A gyomorbélrendszeri vírusfertőzés jelentős folyadék- illetve ásványianyag veszteséggel járhat. Ezért fontos arra figyelni, hogy lehetőleg ne csak tiszta vizet fogyasszon betegünk. A tiszta víz önmagában nem pótolja az elvesztett ásványi anyagokat, lassabban telíti vissza a hiányzó folyadékot.

Legjobbak az erre a célra kifejlesztett úgynevezett ORS-ek (orális rehidrálók), melyek tartalmazzák megfelelő mennyiségben és arányban az ásványi anyagokat, kellően segítik az elvesztett folyadék pótlását. Ha nincs otthon abban az esetben sem szükséges rohanni a patikába, hogy legyen egy dobozzal. A házilag elkészített bármilyen 1 liter teába, ha 1 evőkanál cukrot teszünk vagy mézet és mellé egy csipet sót, már sokat segítettünk az elvesztett folyadék, illetve ásványianyagok pótlásában. Fogyaszthatunk higított gyümölcslevet, gyógyteákat, izotóniás oldatokat vagy a jól ismert húslevest is. Hányingerrel is társuló rosszullét esetében inkább a hideg folyadékok fogyasztása javasolt, akár jeges víz, jég is. A hideg, jeges italok csökkentik a hányingert. Érdemes akár limonádét lefagyasztani. Alapvetően a cola egy egészségtelen napi fogyasztásra nem ajánlott üdítőital, de ebben a típusú betegségben hasznos lehet. Esetenként segít csökkenteni mind a hányingert mind a hasmenést, ha hideg és szénsavmentesre kikevert. Na nem azt jelenti, hogy igyon meg az ember ilyenkor másfél litert elég csupán 2-3 dl is.

Javasolt még diétát tartani, bár erről megoszlanak a vélemények. Van olyan gyermekgyógyász szakorvos, aki alapvetően már nem diétáztatja a gyermekeket. Hagyja, hogy azt egyenek amit megkívánnak, egyedül a tejcukros ételek fogyasztásának mellőzését írja elő. Felnőtteknél szoktuk, még javasolni, hogy az első pár órában lehetőleg csupán folyadékot fogyasszunk. Majd sós keksz, ropi, főtt burgonya, főtt rizs. Másnaptól már lehet könnyű húsokat, nem puffasztó zöldségeket is enni. Alapvetően én úgy tartom a szervezet okos és tudja mi esik jól neki. Jómagam leginkább azt szoktam javasolni ne egyenek zsíros, illetve nehéz, fűszeres, savat fokozó (pl: paradicsom, túl hagymás) ételeket, tejtermékeket. Lehetőleg amig hányingere van valakinek egyszerre csak keveset étkezzen és ne legyen meleg.

 

Gyógyszeres terápia:

Hasmenéses panaszok esetén tüneti szerek közül a Smecta por használata javasolt, mely székletet formál. 1 éves kor alatti gyermeknél napi 1 tasak. Egy éves kor feletti gyermeknél napi 2 tasak. Felnőtteknél napi 3 tasak a javasolt dózis. A hasmenés heveny kezdeti szakaszában duplázható, felnőttnél maximum naponta 6 tasak.

Amit ilyenkor tilos bevenni azok a hasfogok pl: Lopedium.

A hasmenés gyakran jár együtt görcsös hasi fájdalommal, melyre No-Spa napi 3×1-2 tabletta szedése javasolt. Gyermekeknek 6-12 éves korig napi maximum 2 tabletta, 12 éves kor felett napi maximum 4 tabletta.

A hasmenés a bel flórát felboríthatja ennek helyreállítására érdemes pro biotikumot szedni (pl: Progasztro, Lactiv, Protexin Balance, Bio Kult, Bonolact, ProB…) minimum egy hónapig.

Gyakran tapasztaltam, hogy az aloé verás italok, illetve készítmények nyugtatják és regenerálják a gyomorbélrendszert.

Szoktak hányinger csillapítót is javasolni. Jómagam nem szoktam, mivel a hányás a fertőzés során a szervezet védekező reakciója, gyógyulást szolgálja.

Lázcsillapitásról már korábbi bejegyzéseimben írtam részletesen (Láz csillapitásról, Láz).

 

Dr. Kakuk Tímea háziorvos

 

 

Megszakítás