Search

Üdvözöljük!

Search
Search

Plusz szociális juttatások és fejlesztések

2018 június 26. –
Önkormányzati, települési hírek

A június 21-ei képviselő-testületi ülésen a szociális támogatások feltételeit módosították, így ennek lapján az önkormányzat jóval több családot tud támogatni, mint azt a központi szabályozás megengedné. Tovább emelkedett az önkormányzat által támogatott bölcsődei férőhelyek száma, illetve lecserélik, felújítják a Laky utcai óvoda udvari játékait. Mindezek mellett több jelentős útépítésről is döntöttek, így nyáron és kora ősszel a Laky sarok környékén számos beruházás kezdődik meg.

Az ülésen módosították az önkormányzati szociális támogatások jogosultsági feltételeit. A döntést az indokolta, hogy a támogatás feltételéül szabott alsó jövedelmi határok hosszú ideje nem változtak, miközben a megélhetés költségei növekedtek.  A gyermekvédelmi jelzőrendszer hívta fel a figyelmet arra, hogy az elmúlt években a gyermekvédelmi támogatások éves összege és a támogatottak száma drasztikusan csökkent. A Népjóléti és Kulturális Bizottság számos esetben méltányossági alapon ítélt meg támogatást olyanoknak, akiknek az élethelyzete ezt indokolta, így a rendeletmódosítással valójában a gyakorlathoz igazították a jogszabályi hátteret. Ingyenessé vált az idősek napközben intézményi ellátása, mivel ezzel elősegíthető az idős emberek elszigetelődésének megakadályozása.

A Nefelejcs Művészeti Óvoda udvari játékainak cseréjére, illetve bővítésére 19 millió forintot szavazott meg a képviselő-testület. Az összegből 3 játszóvárat és 2 rugós játékot vásárolnak, valamint kicserélik és napvitorlákkal látják el a homokozókat, illetve az udvari kuckók tetejét lecserélik.

Jóváhagyták a Széchenyi út-Rákóczi utca kereszteződésben található mini körforgalom átépítési tervét. A többször megvitatott és módosított terv legutolsó verziója szerint a teljes, gyalogátkelőhelyeket is magában foglaló terület kiemelkedik majd az út síkjából, a közepén pedig dombszerű kiemelkedés lesz, amelyet a személygépkocsik kikerülnek, míg a nagyobb tehergépjárművek jelentős lassítással tudnak rajta áthaladni.

Közbeszerzési eljárást írtak ki az Ibolya utca útépítésére és csapadékvíz-elvezetésére. A 4 méter szélességben megépülő mellékutcát térköves szegéllyel látják el, míg a csapadékvizet (helyhiány miatt) helyben szikkasztják.

Sikeresen lezárult a Laky utca csapadékvíz-elvezetés közbeszerzési eljárása, melynek nyertese a Relid Bau Közműépítő Kft. lett. Eigler Tamás beruházási tanácsnok elmondta, hogy a Laky utcai csapadékvíz elvezetésének megoldása az egész környék csapadékvíz-elvezetési problémáit enyhíti.

Kiválasztották a járdaépítések kivitelezőit is, a Major úti és a Jókai utcai aszfaltos járdák, valamint a Kistarcsai utcai és Szent László utcai térköves járdáinak kivitelezésére a legkedvezőbb ajánlatot adó Komjáti-Design Kft. kapott megbízást, míg a Csalogány utcai járdaépítéssel a Községgondokságot bízták meg.

A Panoráma utca mart aszfaltos útstabilizálásra és 2 db csapadékvíz-szikkasztó építésérére az Aszfalt és Bontás Kft. ajánlatát ítélte kedvezőbbnek. A 9,5 millió forintos beruházás pályázati támogatásból valósul meg. 

A képviselő-testület 1,6 millió forintot szavazott meg arra, hogy kísérleti jelleggel néhány helyen sebességkorlátozó műtárgyakat (fekvőrendőröket, virágládákat) helyezzenek el és tanulmányozzák ezek hatásait.

Megszületett a szabálytalan, levegőszennyezést okozó égetés szankcionálást lehetővé tévő helyi rendelet. Fábri István polgármester felhívta a figyelmet arra, hogy a büntetéseket széles körű lakossági tájékoztatásnak kell megelőznie, mivel sokan tudatlanságból égetnek szabálytalanul.

 

 

Megszakítás