Üdvözöljük!

Polgármesteri beszámoló

2012 február 20. –
Önkormányzati, települési hírek

A legutóbbi képviselő-testületi ülés óta történt fontosabb települési események és önkormányzati intézkedések (2012. január 20-február 16.).

1.) Január 21-én rendezte meg a Petőfi Sándor Művelődési Ház a Magyar Kultúra Napja ünnepi műsort. A már hagyományosnak tekinthető eseményen helyi amatőr előadók, kulturális és hagyományőrző csoportok, az intézmények és az egyházak képviselői léptek fel. A rendezvényt  az önkormányzat felkérésére Solymár Péterné, a Csömör Községért Emlékéremmel kitüntetett nyugdíjas pedagógus nyitotta meg. A rendezvényen dr. Szarka Zsuzsanna képviselő és Biró Attila alpolgármester társaságában vettem részt.

2.) Január 21-én lezárult a helyi négy keresztény felekezet közös szervezésében lezajlott ökumenikus imahét. A római katolikus, az evangélikus, a baptista és a református közösségek egymás templomaiban tartották az egyes alkalmakat. A záró eseményen, az evangélikus templomban lezajlott közös szertartáson személyesen is részt vettem.

3.) Január 25-én újabb egyeztetésre került sor a Holdfény Terasz tulajdonosai, a környékek lakók és az önkormányzat képviselői között. Úgy tűnik, sikerül megállapodni a szórakozóhely éjszakai üzemeltetését illetően bizonyos hangszigetelési problémák és parkolási gondok megoldásával. A szórakozóhelyen lezajlott második megbeszélésen Pásztor Sándor képviselővel, az Ügyrendi és Közbiztonsági Bizottság elnökével és dr. Katona Péter jegyzővel vettem részt.

4.) Január 27-én második alkalommal rendezték meg a Csomópont Tehetséggondozó Program válogatóját a Petőfi Sándor Művelődési Házban, amelyen ismét Tormay-Lesták Mária képviselővel, az Oktatási, Sport- és Kulturális Bizottság elnökével vettem részt, aki a zsűriben is szerepet vállalt. Várhatóan márciusban nagyszabású gálakoncertre is sor kerül a helyi sportcsarnokban.

5.) Január 28-án immár hatodik alkalommal tartottak Szlovák Bált a helyi művelődési házban. A rendkívül jó hangulatú rendezvény házigazdája a Csömöri Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat volt Szabó Erzsébet elnök vezetésével. Az est vendége volt feleségével Imre Kováč, a szlovákiai testvértelepülésünk, Mojmírovce polgármestere, Pásztor Sándor és Tihanyi Ferenc képviselő, valamint jómagam az önkormányzat részéről, továbbá Bátovszky János általános iskolai igazgató és  dr. Fábri György, az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektorhelyettese.

6.) Január 30-án a kivitelezéssel megbízott Larix Faház Kft. elkezdte a Krammer Teréz Zeneiskola tető- és födémszerkezetének újjáépítésével kapcsolatos munkákat. Az épület átadására várhatóan májusban sor kerülhet.

7.) A törvényi előírásoknak megfelelően január 31-ig a képviselő-testület tagjai hiánytalanul és teljes körűen eleget tettek vagyonnyilatkozattételi kötelezettségüknek. Az ezzel kapcsolatos hivatali ügyintézésben Pásztor Sándor képviselő, az Ügyrendi és Közbiztonsági Bizottság elnöke és Aranyné B. Hajnalka munkatársunk működött közre.

8.) Január 31-én tartotta soron következő ülését az Oktatási, Sport és Kulturális Bizottság Tormay-Lesták Mária képviselő, bizottsági elnök vezetésével.

9.) Február 1-jén az Ügyrendi és Közbiztonsági Bizottság tartotta ülését Pásztor Sándor képviselő, bizottsági elnök vezetésével, amelyen többek között a díszpolgári cím és a Csömör Községért emlékérem felhívásra beérkezett javaslatok megvitatása szerepelt a napirendi pontok között.

10.) Február 2-án a polgármesteri hivatal tanácstermében város fórumot tartottunk. A település várossá nyilvánításának kérdésében megrendezett eseményen mintegy negyven meghívott vendég vett részt a helyi intézmények, nagyobb civil szervezetek, egyházak és a nagyobb cégek képviseletében, továbbá több pénzügyi és közigazgatási szakember, közéleti személyiség is jelen volt. Az önkormányzatot Fábri István polgármester, Biró Attila településfejlesztésért felelős alpolgármester és dr. Katona Péter jegyző képviselte, de jelen volt Pásztor Sándor és Boross Jenő képviselő is. A témában elindított társadalmi vita során további eseményeket tervezünk.

11.) Február 3-án dr. Katona Péter jegyzővel és Félegyházy-Sütő Eszter kommunikációs vezetővel otthonukban köszöntöttük Guttyán Istvánnét 95., és Galamos Györgynét 90. születésnapja alkalmából, melynek keretében átadtuk  az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt díszoklevelet.

12.) Január 26-án és február 9-én tartotta üléseit a Népjóléti Bizottság, amelyeket dr. Szarka Zsuzsa képviselő, bizottsági elnök vezetett.

13.) Február 6-án tartotta ülését a Pénzügyi, Ellenőrző és Vállalkozói Bizottság Eigler Tamás vezetésével. A fő téma a 2012. évi költségvetés volt, melynek vitája annyira elhúzódott, hogy február 9-én újabb tárgyalására volt szükség.

14.) Február 9-én Biró Attila alpolgármesterrel és Sipos István túravezetővel bejártuk a hosszú évek óta elhanyagolt sárga jelzésű, Csömörön átvezető túraútvonalat. A jelentős részben a Kálvária erdőn keresztül vivő első szakasz részletes feltérképezését a javítások és az újratervezés érdekében a következő hetekben folytatjuk.

15.) Február 10-én, pénteken munkába állt Kis Sándor közterület-felügyelő. A polgármesteri hivatal új munkatársa nyilvánosan meghirdetett pályázaton nyerte el a megbízást.

16.) Évnyitó vacsora keretében ismertettem a Csömöri Kulturális Alapítvány Kuratóriumának és felügyelő bizottságának tagjaival az alapítvány további működésével és tevékenységi körének esetleges bővítésével kapcsolatos önkormányzati terveket. Az összejövetel keretében Biró Attila alpolgármesterrel és Tormay-Lesták Mária képviselővel közösen az elmúlt évi munkát is megköszöntük.

17.) Február 11-én került sor a XIII. Hájastészta- és Fánksütő Versenyre a Petőfi Sándor Művelődési Házban. Az egyik legértékesebb helyi hagyományőrző rendezvény ismét hatalmas érdeklődés mellett, rekordszámú nevezés mellett zajlott. A zsűri tagjaként Biró Attila alpolgármester nyitotta meg hivatalosan a rendezvényt. A program házigazdája a korábbi évekhez hasonlóan G. Tóháti Ilona művelődési ház igazgató volt. Az eseményen az önkormányzat képviseletében részt vett Fábri István polgármester, Tormay-Lesták Mária, az Oktatási, Sport- és Kulturális Bizottság elnöke, Pásztor Sándor, az Ügyrendi és Közbiztonsági Bizottság elnöke és Tihanyi Ferenc környezetvédelmi tanácsnok.

18.) Több éves kihagyás után ismét megrendezésre került a Sportbál a helyi sportcsarnokban. A Csömöri Sport és Szabadidő-szervező Nonprofit Kft. szervezésében lezajlott esemény a legnagyobb látogatottságú csömöri bál volt az idei farsangi időszakban. Az est fő szervezője és házigazdája Válé Flórián ügyvezető hagyományteremtő jelleggel sportdíjakat adott át az elmúlt év legeredményesebb csömöri játékosainak, csapatainak és edzőinek. Az est konferálását Horti Gábor sportriporter vállalta el. A képviselő-testület tagjainak nagy többsége is jelen volt az újraindított sportbálon: Fábri István polgármester, Biró Attila alpolgármester, Boross Jenő, Eigler Tamás, Pásztor Sándor, Tihanyi Ferenc, Tormay-Lesták Mária, továbbá dr. Katona Péter jegyző.

19.) Február 12-én egy éves szünet után harmadik alkalommal, immár Csömöri Winter Classic néven gyermek hoki torna zajlott a Csömöri Horgásztavon. A nagy médiaérdeklődés (pl. M1, Duna TV, Digi TV) mellett megszervezett esemény fő szervezője a Pólus Pingvinek volt Nagy Attila edző koordinálása mellett, de egyik házigazdaként jelen volt a Magyar Jégkorong Szövetség is. A Csömöri Horgászegyesület részéről Radványi Róbert elnök és segítői dolgoztak a rendezvény sikerén. Csömör Nagyközség Önkormányzata részéről Reményi Erika titkárságvezető fogta össze a számos önkéntes felajánlás mellett zajló munkákat. Ezen a napon több mint ezer fő látogatott ki a vastag jégtakaró eredményeképp biztos sportolási lehetőséget adó horgásztóhoz, köztük az önkormányzat képviseletében Fábri István polgármester, Pásztor Sándor képviselő  és Tihanyi Ferenc sportért felelős képviselő. 

20.) Február 13-án a polgármesteri hivatalban egyeztetést kezdeményezett az önkormányzat a Kistarcsai úti lakók és két helyi termelőüzem képviselői között az utóbbi hónapokban folyamatossá váló lakossági tiltakozások miatt. A környezetszennyezéssel vádolt cégeknél az elmúlt időben több hatósági ellenőrzés is történt, de nem találtak szabálysértésre okot adó tevékenységet. A megbeszélésre a két cég képviselőjén kívül azonban nem jött el egy lakó sem. Az önkormányzat részéről jómagam, dr. Katona Péter jegyző és Kovács Jánosné igazgatási osztályvezető volt jelen.

21.) Február 14-én Mondok Zoltán századossal, a Kistarcsai Rendőrőrs parancsnokával és Klacsán István Községgondnokság vezetővel egyeztettem a helyi rendőrségi körzeti megbízotti iroda technikai fejlesztéséről és az iroda mellett kialakítandó új polgárőr irodáról. 

22.) Február 14-én Tarlós István budapesti főpolgármester meghívására, Biró Attila alpolgármester társaságában a főpolgármesteri hivatalban vettünk részt a BKV Zrt. működési problémáiról szóló egyeztetésen. A nagy médiaérdeklődés mellett lezajlott tanácskozásra a 25 agglomerációs település és a fővárosi kerületek vezetői kaptak meghívást. A budapesti városvezetés mellett Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ vezetője is részt vett. A tanácskozás asztalára pogácsát és ásványvizet tettek a polgármesterek elé, írásos anyagot nem. 

23.) Február 14-én Takács László elnök meghívására a Vox Animi Vegyeskar Egyesület éves közgyűlésén vettem részt a helyi római katolikus kántorlakáson. Az összejövetelen többek között a kórus egyesület múlt évi tevékenységének beszámolója hangzott el, ismertették az ez évi terveket és kérdéseket tettek fel a kórus székhelyeként szolgáló zeneiskolai tető újjáépítéséről, továbbá az önkormányzati médiumokban való egyesületi megjelenési lehetőségekről.

24.) Február 14-én az Összefogás Ipari Szövetkezetben településrészi lakógyűlésre került sor Eigler Tamás képviselő kezdeményezésére. Az összejövetelen elsősorban a Majorszegiliget infrastrukturális fejlesztési lehetőségeiről egyeztettek az ott lakó polgárok és az önkormányzat képviselői (Eigler Tamás, Biró Attila alpolgármester, dr. Katona Péter jegyző és Juhos Dávid, a műszaki osztály vezetője).

25.) Újabb egyeztetésre került sor a helyi református gyülekezettel a Temető közben található ingatlan és a Laki villa elcserélése ügyében. A polgármesteri hivatalban február 15-én lezajlott egyeztetésen a református gyülekezet vezetői, Esztergály Előd lelkész és Deák Ferenc főgondnok mellett részt vett Sipos Bulcsu Kadosa Észak-pesti református esperes és Margit István egyházmegyei főgondnok is. Az önkormányzatot Fábri István polgármester, dr. Katona Péter jegyző és Juhos Dávid műszaki osztályvezető képviselte. Az ingatlancsere főbb kérdéseiben előzetes megegyezés született. Egyetlen megoldandó érdemi problémaként az önkormányzati bérlakásban lakók elhelyezése ügyében szükséges további egyeztetés.

26.) Február 2-án és február 16-án egyszerűsített eljárás keretében lefolytatott állampolgársági eskükre került sor a polgármesteri hivatalban. Az ünnepélyes eseményen összesen 6 határon túli, Csömörön lakó erdélyi személy tett magyar állampolgársági esküt a polgármester előtt.

27.) Február elejére beköszöntött az igazi tél, havazással és komoly fagyokkal. Csömörön a Szociális Alapszolgáltatási Központ gondoskodott arról, hogy ne legyen egy hajléktalan ember sem a hideg télben. A Csömör Községgondnokság munkatársai, külső vállalkozó bevonása mellett, a lehetőségekhez mérten végezték a hóeltakarítási munkákat, így az autós közlekedésben nem volt komolyabb fennakadás. A forgalmasabb közterületeken szintén a Községgondnokság munkatársai, helyi rendeletünk értelmében a házak előtt a lakosok végezték a járdák megtisztítását.

A tél örömeit is élvezi a lakosság: sokan járnak ki a Kálvária erdő szánkópályáira és a befagyott önkormányzati horgásztóra korcsolyázni.

***

— Az utolsó nagyobb báli rendezvényt február 18-án szombaton rendezik a művelődési házban, ahol a Turnovszky István Kertbarát Kör tartja hagyományos jelmezes farsangi bálját. 

— Február 19-étől a helyi evangélikus gyülekezet több mint fél évszázados múltra visszatekintő rendezvénysorozatára kerül sor a gyülekezeti házban, ahol a farsangi imahét egyhetes alkalmain házi sütemények és tea fogyasztása mellett hallhatóak az igehirdetések.

— Március 15-én, 16.00 órakor kezdődik a Petőfi Sándor Művelődési Házban a nemzeti ünnep alkalmából tartandó ünnepi műsor, amely keretében átadásra kerülnek a Csömör Díszpolgára és a Csömör Községért Emlékérem kitüntetések is.

— A következő, rendes képviselő-testületi ülésre 2012. március 13-án kerül sor. 

Fábri István s.k.

polgármester

Megszakítás