Üdvözöljük!

Polgármesteri találkozó Csömörön

2015 április 03. –
Önkormányzati, települési hírek

Március 26-án civil polgármesteri fórumon, március 27-én pedig kistérségi találkozón vettek részt a környék településvezetői Csömörön.
Isaszeg, Mogyoród és Csömör civil, illetve független polgármesterei a pártpolitikai függetlenség lehetőségeiről és következményeiről folytattak eszmecserét a Petőfi Sándor Művelődési Házban március 26-án. A Csömöri Civil Egyesület Civil Klub nevű rendezvénysorozatának részeként megtartott, nem csak térségi szinten, hanem talán országosan is rendhagyónak mondható fórumán Csányi István nemzetközi kapcsolatok szakértő beszélgetett a meghívott önkormányzati vezetőkkel.

 

           Hatvani Miklós isaszegi polgármester szerint kívánatos lenne, ha az ország önkormányzati vezetői a valós települési érdekeket képviselve a nagypolitika színterén is határozottabban hallatnák a hangjukat.

Pénzes János isaszegi alpolgármester 1990 óta megszakítás nélkül tagja a képviselő-testületnek, így összehasonlításra is van módja. Már a rendszerváltás előtt megalakult, nagy múltú helyi szervezet képviselőjeként a legszomorúbb időszaknak azt a ciklust tartotta a város életében, amikor egy rövid időre a pártpolitika eluralta a település vezetését.
            Paulovics Géza Mogyoród 2014 ősze óta hivatalban lévő független polgármestere azt tapasztalta, hogy a pártjelöltek a helyi ügyekben is frakciószerűen szavaznak, szembemenve olykor akár a racionális döntésekkel is. Az emberek szerinte az önkormányzattól nem nagy dolgokat, hanem a közvetlen környezetük rendbetételét, kulturált állapotok kialakítását várják el.
            Fábri István, aki 2010 óta csömöri polgármester és a rendszerváltó helyi önkormányzat egyetlen pártoktól független képviselője volt, a települési közösségekhez való kötődést tartotta meghatározónak a közügyekért való tenni akarásban. Személyes tapasztalata szerint a kilencvenes években a pártképviselők sokkal inkább a falu érdekeit tartották szem előtt, és kevésbé felülről vezérelt módon, vagy egy politikai táborhoz való kötődésük által vezérelve irányították a települést. Komoly gondnak látja ugyanakkor, hogy a magyar társadalomban, beleértve az önkormányzatokat is, kevésbé működik a szolidaritáson, vagy a közös érdekeken alapuló érdemi együttműködés, mint ahogy a rossz központi döntésekkel szembeni érdekérvényesítés is nehezen valósul meg.
            Csányi István, a rendezvény moderátora a hallgatóság kérdéseihez és hozzászólásaihoz is kapcsolódva zárszavában követendőnek nevezte a fórumon képviselt települések önkormányzati hozzáállását. A XVIII: századi francia gondolkodóra, Toucquillere hivatkozva úgy vélte, hogy a helyi önkormányzatoknak most is kulcsszerepet kell vállalniuk a központi akarat túlkapásainak kontrollálásában. (A fórumról mozgóképes összeállítás is készült, mely a www.csomortv.hu oldalon tekinthető meg.)

 

Március 27-én a Csömöri Polgármesteri Hivatal adott  otthont a Gödöllői Többcélú Kistérségi Társulás ülésének. A dr. Gémesi György gödöllői polgármester által vezetett, a térségben található települési önkormányzatokat tömörítő társulás ülésén a költségvetési vonatkozású döntések mellett kiemelt figyelmet kapott  a szűkebb régió turisztikai fejlesztése. Szervezete tevékenységéről tartott tájékoztatót Darázs György, a 2011-ben alakult Turisztikai Egyesület Gödöllő elnöke, aki egyben a Lázár Lovaspark igazgatója is. Hatvani Miklós isaszegi és Fábri István csömöri polgármester településük jelentősebb rendezvényeiről, illetve a legújabb turisztikai vonatkozású kezdeményezéseiről számolt be az ülés résztvevőinek. A polgármesterek általános konklúzióként a turisztikai terén történő szorosabb együttműködést, az egyes települések határain átnyúló programszervezés szükségességét fogalmazták meg. 

Megszakítás