Üdvözöljük!

Pszichológus

2010 július 21. –
Önkormányzati, települési hírek

A gyermekjóléti szolgálatnál dolgozó pszichológus 3-18 éves korig foglalkozik a gyermekekkel. A terápia négyszemközt folyik és időnként konzultáció történik a szülővel az elért eredményekről, a felmerülő kérdésekről.

A pszichológusi munka főbb területei:

* diagnosztika és

* tanácsadás, terápia.

Diagnosztikai fázis:

Az első találkozás alkalmával a pszichológus a szülővel beszélget a problémáról, annak kialakulásáról, a családi háttérről és a gyermek élettörténetéről.

Az interjú célja a probléma meghatározása, a tünet hátterének feltárása. A pszichológus célzott kérdésfeltevéssel, a különböző pszichológiai vizsgálatok segítségével, a gyermek viselkedésének megfigyelésével diagnosztizál. A vizsgálatok célozhatják a gyermek értelmi képességeit, a személyiség fejlődését, az esetleges zavarok feltárását.

A diagnosztikai fázis általában 2-4 alkalmat vesz igénybe és ezt szükség esetén terápia követi.

 

 

Terápia:

A gyermekek pszichoterápiájának két legfontosabb eszköze a rajz és a játék. A gyermekrajzokban kifejeződnek a gyermeket leginkább foglalkoztató események, nehézségek, feldolgozatlan érzelmi terhek és a gyermek érettsége. Rajzolás közben a kreatív folyamat segít a szorongások csökkentésében. A játék nem csak örömforrás a terápia során, hanem fontos diagnosztikai eszköz is, benne megjelenítődik a gyermek külső és belső világa, fantáziái.

Nagyobb gyermekek, kamaszok számára a különböző relaxációs és szimbólumokkal dolgozó és kommunikációs készségeket, megküzdést segítő terápiák is segíthetnek a feszültségek csökkentésében, a kríziseken való gyógyító átmenetben.

 

 

 

Tanácsadás:

A terápiás célzatú foglalkozásokat általában kiegészíti a szülők számára a tanácsadás, konzultáció. Esetenként néhány alkalomból álló egyéni beszélgetés sorozattal a szülő támogatása zajlik, ha ez a gyermek érdekében a legcélravezetőbb; a gyógyulás is teljesebb lesz így.

A pszichológus előjegyzés alapján fogadja a szülőket és a gyermekeket.

Jelentkezés személyesen vagy az 544-063-as telefonszámon történhet.

Megszakítás