Search

Üdvözöljük!

Search
Search

Rendezett településkép

2012 május 30. –
Önkormányzati, települési hírek

Az önkormányzat folytatja intézkedéseit a rendezettebb, egészségesebb környezetért, a településkép javítása érdekében. Idén is kiemelt figyelmet fordít a parlagfű-mentesítésre, valamint a közterületen elhelyezett engedély nélküli hirdetőtáblákat is leszedeti, mert közlekedésbiztonsági szempontból veszélyes.

Számtalan, engedély nélkül kihelyezett hirdetőtábla található Csömörön, holott a közterületek használatáról és rendjéről szóló önkormányzati rendelet évek óta szabályozza ezek elhelyezését és engedélyhez köti kihelyezésüket. Sok tábla közlekedésbiztonsági szempontból veszélyes, mert olyan helyre tették illetéktelenül a cégek, ahol reklámfelületük minél hangsúlyosabb láthatóságát akarták elérni, és nem vették figyelembe, hogy ezzel akadályozzák a biztonságos közlekedést. Az önkormányzat úgy döntött, leszedeti a településképet romboló, össze-vissza kihelyezett táblákat és következetesen betartatja a közterületi rendeletet.   

A parlagfűirtás közös felelősségünk! Hazai statisztikák szerint évente 15 százalékkal nő a parlagfű-virágportól szenvedő lakosok száma (ami már így is többszázezres), vagyis előbb-utóbb a legtöbb családot eléri ez az életminőséget rontó jelenség. A növény magja akár negyven évig is csíraképes maradhat, így ha egy évben kihagyjuk a védekezést, tönkretehetjük az előző évek munkáját!

A parlagfű magvai április elejétől tömegesen csíráznak, a virágzási időszak július végétől akár szeptemberig is eltart. A parlagfüvet mechanikai eszközökkel (pl. gyomlálás, kapálás, kaszálás) és gyomirtó szerekkel irthatjuk. A kézi gyomlálás és kapálás előnye, hogy gyökerestől távolítja el a növényt, és megakadályozza az oldalsarjak fejlődését. Jó eredményt hoz az évi többszöri, 2 cm magasságban elvégzett kaszálás is.

Áprilistól szeptemberig a lakosságnak törvény által előírt parlagfűirtási kötelezettsége van, mely szerint a földhasználó köteles az adott év június 30. napjáig az ingatlanán a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig, azaz szeptemberig folyamatosan fenntartani. Ha a földhasználó védekezési kötelezettségének nem tesz eleget, közérdekű védekezést kell elrendelni a földhasználó költségére.

Azon ingatlantulajdonosokra, akik elmulasztják a parlagfűirtást ‒ a fertőzött terület nagyságától és a gyomborítottságtól függően ‒ növényvédelmi bírság szabható ki, amelynek összege belterületi ingatlanok esetében 15 000 Ft-tól 5 000 000 Ft-ig terjedhet. A bírság be nem fizetése esetén a kiszabott összeget késedelmi kamattal adók módjára az állami adóhatóság hajtja be.

Belterületi ingatlanok esetében közérdekű védekezés elrendelésére, ennek végrehajtására, valamint az állami, illetve közérdekű védekezés költségeinek megállapítására a jegyző jogosult.  Helyszíni ellenőrzést ‒ az ügyfél előzetes értesítése nélkül ‒ a jegyző és a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal területi szerve egyaránt végezhet.

Csömör Nagyközség Önkormányzata a parlagfűvel fertőzött területek felderítésében számít a lakosság segítségére is. Kérjük, aki parlagfüves területet észlel, június 30. után jelezze a 06-28/544-024-es telefonszámon vagy személyesen a Polgármesteri Hivatalban (Szabadság út 5.).

Kérjük a lakosságot, hogy önként teljesítsék parlagfű elleni védekezési kötelezettségüket ‒ mindannyiunk egészségének megóvása érdekében! 

Dr. Katona Péter

jegyző

 

Megszakítás