Search

Üdvözöljük!

Search
Search

Rendkívül sikeres a pályázati mérleg Csömörön

2019 október 09. –
Önkormányzati, települési hírek

Az elmúlt években a csömöri önkormányzat kivétel nélkül minden nagyberuházáshoz pályázati forrást tudott bevonni. Csömör ezzel a térség egyik legsikeresebben pályázó települése lett.

Fábri István polgármestertől azt kérdeztük, hogy mennyire tudatos az önkormányzat pályázati stratégiája és mennyire függ az aktuális lehetőségektől.

„2012 után nyíltak meg érdemben a térségben a pályázati források. A 2013-as, sikeres Laky utcai óvoda bővítéstől kezdődően nagyon célzottan, a település valódi érdekeit szem előtt tartva pályázunk európai uniós vagy megyei, állami forrásokra. A fejlesztési tervünknek megfelelően haladtunk, egy idő óta állandó munkatársként helyben lakó pályázati szakember segíti a munkánkat, ami komoly szakmai támogatást jelent nekünk. Nagy öröm mindenki számára, hogy az elnyert  több mint 3 milliárd Ft támogatásból nem csak új létesítmények, mint az egészségház, a szabadtéri sportközpont vagy a jövőre megépülő bölcsőde valósult-valósulhat meg, hanem az összes közintézményünket, az iskolát, a zeneiskolát, a két óvodákat, a sportcsarnokot, a művelődési házat és a szociális alapszolgáltatási központot is érdemben tudtunk fejleszteni.”

Mennyire tud az önkormányzat saját bevételeire támaszkodni a fejlesztéseknél?

„Több elvonás, mint pl. a gépjárműadó, az SZJA teljes elvétele vagy az iskolai ún. szolidaritási adó bevezetése ellenére összességében jelentősen nőtt a helyi adóbevételünk, ami döntően a lakott területtől távoli gazdasági övezetünkbe betelepülő cégeknek vagy már ott működő vállalatok bővülésének köszönhető. Ez teszi lehetővé, hogy egyrészt a pályázatok kb. feléhez szükséges jelentős saját forrást is tudjuk biztosítani, másrészt sok, teljesen önkormányzati önerőből megvalósuló beruházás is látható a településen, mint pl. az útépítések vagy járda- és kerékpárút építések nagy része, a játszóterek és egyéb szabadidős fejlesztések kialakítása, vagy több intézményi felújítás, mint pl. a legutóbbi iskolai ebédlőbővítés vagy iskola udvar fejlesztése, illetve a korábbi iskolai tanterem bővítések.”

A pályázati kimutatások alapján a legjelentősebb fejlesztések mindegyikéhez pályázati támogatást  nyert el az önkormányzat (az összegek bruttóban értendők):

2013-ban a Laky óvoda bővítésére 95% európai uniós  és  5% állami  támogatás érkezett.

2014-ben megépült Laky bekötőút mintegy  1 milliárdos  európai uniós forrásból  valósult meg.

Szintén 2014-ben a Magyar Labdarúgó Szövetségnél elnyert forrásból 70 %-os támogatással épült meg a szabadtári sportcentrum labdarúgópályája, melyhez 30 %- os önerőt biztosított az önkormányzat. Ehhez kapcsolódóan az önkormányzat saját forrásból építette meg az atlétikai pályát, a teniszpályát és a szabadtéri kondiparkot.

2017-ben  európai uniós 250 milliós Ft- os támogatásból  épületenergetikai beruházásokat végeztek öt intézményben, a Major úti iskolában , a zeneiskolában, a  Kacsóh P. utcai óvodában, a  SZAK épületén  és sportcsarnokban.

2018-ban  a  Laky utca, Széchenyi utca és Ibolya utca útfelújítására nyertek  megyei pályázati támogatást.

2018-ban európai uniós, 1,1 milliárdos támogatást nyertek a szennyvíztisztító telep fejlesztésére.

Ugyanebben az évben, az önerőből megkezdett Csömöri Egészségház megépítésére 200 milliós megyei támogatás érkezett, ami a 490 millió forintos  épület megépítésének mintegy 40%-át fedezte.  Kapcsolódó beruházásként a  telek, a parkok és parkolók, valamint az utca fejlesztését szintén önkormányzati önerőből finanszírozták , ami több mint 200 millió forintjába került a településnek.

2019-ben az önkormányzat bölcsődeépítésre nyert  240 millió Ft-os állami támogatást, így hamarosan megkezdődhez az új intézmény megépítése. (Ez a térség legmagasabb bölcsődei pályázati támogatása volt.)

Ezen kívül az  önkormányzati intézmények is sikeresen indulnak a pályázatokon, így például a sportcsarnok több fejlesztése is szakszövetségi és állami támogatás mellett valósulhatott meg, illetve a művelődési házban is több fejlesztést is így végeztek el.

A nagy beruházások mellett  több kisebb, rekreációs célú támogatás is érkezett  a községbe, ennek köszönhetően újult meg a Gorkij utcai Kispálya, épül jelenleg a Corvina téri gyermek  KRESZ-pálya, illetve hamarosan megkezdődik a kerékpárközpont és a lovas turisztikai központ  kialakítása is.

Megszakítás