Üdvözöljük!

Rendkívüli hírek a szemétszállításról

2018 október 26. –
Önkormányzati, települési hírek

A Zöld Híd Kft. ma délelőtt tájékoztatta a térség több mint 100 önkormányzatát, köztük a csömörit is, hogy hétfőtől felfüggeszti a szemétszállítást, így október 29-étől a kommunális hulladékot sem viszi el.
A helyi önkormányzat ezért a törvényi előírásoknak megfelelően, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz fordult, és kérte annak szükséges intézkedését.

 

A törvényi rendelkezések szerint ebben az esetben a katasztrófavédelemnek kell a kommunális és szelektív hulladékot elszállítania a településekről.

Fábri István polgármester levélben tájékoztatta a Zöld Híd Kft. az egészségügyi és oktatási, nevelési intézmények helyszíneiről, ahonnan a katasztrófavédelem intézkedésétől függetlenül is el kell szállítania a szolgáltatónak kommunális hulladékot.

Október 26-án délelőtt a CSÖTESZ Kft. és a Polgármesteri Hivatal vezetői, illetve az önkormányzat képviselő-testületének tagjai rendkívüli megbeszélést tartottak a zöldhulladék jövőbeni elszállításának lehetőségeiről. Ugyanis a zöldhulladéknál (gallyak és lomb) a kötelezően elírt szolgáltatás, az évi 10 alkalmat már teljesítette a Zöld Híd, így kényszerűségből valószínűleg a helyi önkormányzatnak kell ez ügyben lépéseket tenni. A zöldhulladék elszállításáról november elején adunk tájékoztatást.

A képviselő-testület legutóbbi ülésén a polgármester rendkívüli költségvetési keretre tett javaslatot annak érdekében, hogy a zöldhulladék-elszállítását az önkormányzat ideiglenesen meg tudja oldani.

Az önkormányzat vizsgálja a jogi lehetőségét annak, hogy az így felmerült rendkívüli költséget milyen formában tudja majd ráterhelni a közszolgáltatóra, vagy a nemzeti kukaholdingra. Ugyanis több éve a központosított állami szemétszállítási rendszerben a magyarországi önkormányzatoknak sem lehetősége, sem joga nincs arra, hogy szerepet vállaljon a korábbi évekhez hasonlóan a hulladék elszállításában.

Fentiektől függetlenül javasoljuk, hogy a kukákat ezen túl is a szokott időben tegyék ki a lakosok.

A témához kapcsolódó cikk: http://www.csomorihirek.hu/CSH-Hulladekleall-2018.okt.26

 

 

Megszakítás