Üdvözöljük!

Rendkívüli vezetői megbeszélés a koronavírus-járvány ügyében

2020 március 09. –
Önkormányzati, települési hírek

Fábri István polgármester hétfőre rendkívüli egyeztetést hívott össze a helyi közintézmények vezetői részére a koronavírus-járvány elleni helyi védekezés céljából.

A Polgármesteri Hivatalban megtartott egyeztetésen az önkormányzati hivatal mellett jelen volt a zeneiskola, az önkormányzati és az evangélikus óvoda, a községgondnokság, a könyvtár, a művelődési ház, a szociális alapszolgáltatási központ, az egészségház és a két önkormányzati nonprofit kft. (sport kft. és településszolgáltató kft.) vezetője, képviselője. A tanácskozás leglényegesebb kérdései röviden:

 

  1. Az önkormányzat a költségvetési tartalék terhére gyors intézkedésként minden intézmény számára jelentős beszerzéseket végez a kézfertőtlenítés, a levegő fertőtlenítése és a különböző egyéb berendezések (bútorok, ajtókilincsek stb.) rendszeres és a jelenleginél lényegesen gyakoribb fertőtlenítése céljából, emelve az eddig jellemző gyakoriság mértékét is. Az állami és az egyházi fenntartású intézmények esetében is fedezi az önkormányzat a költségeket (első lépésben ez kb. félmillió forintba kerül). Minden intézmény bejáratánál elhelyeznek fertőtlenítőket és mellé tájékoztató táblákat. Az intézmények dolgozóit, a szülőket, a szolgáltatásokat igénybevevőket és mindenkit, aki az adott épületbe betér, arra kérnek, hogy szigorúan tartsák be a higiéniai előírásokat.

 

  1. Az intézmények részére az önkormányzat eljuttatja a központi tájékoztató anyagokat, amelyeket az egyes intézmények a faliújságjaikra, a bejáratokhoz jól látható helyekre, illetve a saját intézményi honlapjukra és facebook oldalaikra tesznek ki.

 

  1. Általános egyetértés volt abban, hogy radikálisan csökkenteni kell a külföldi utazásokat, különösen a legfertőzöttebb országok esetében. Ez az intézményi dolgozók esetében alapelvárás mostantól (pl. a polgármesteri hivatal egy, még az intézkedések meghozatala előtt Franciaországba kiutazott, majd e hétvégén hazatért dolgozóját már otthoni karanténba, 14 napos szabadságra küldték annak ellenére, hogy semmilyentünete nincs). Az intézményvezetők kérik majd a szülőket, családtagokat is, hogy a központi-állami ajánlásoknak megfelelően, határozatlan ideig, lehetőség szerint szintén tartózkodjanak a külföldi utazásoktól, ha pedig mégis halaszthatatlan az útjuk, akkor hazatérés után minimum a járványügyi előírásoknak megfelelően járjanak el, de lehetőleg inkább vonuljanak önkéntes otthoni karanténba.

 

  1. Külön problémaként került szóba a helyi közösségi rendezvények megtartásának kérdése. Itt több veszélyességi szintet határoztak meg, ezen belül komolyan mérlegelendő a külföldi vendégeket, fellépőket is fogadó események megtartása, illetve a külföldiek fogadása. Egyelőre nem döntöttek a csömöri rendezvények elhalasztásáról, de napi szinten egyeztetnek, figyelembe véve a várható  központi ajánlásokat és rendelkezéseket is.

 

 

Megszakítás