Search

Üdvözöljük!

Search
Search

Rövidesen megnyílik az új egészségház

2019 január 21. –
Önkormányzati, települési hírek

December végére készült el a Csömöri Egészségház épülete. Az építkezés az időjárási körülmények miatt egy hónapot csúszott, így január-februárban zajlik a beruházás utolsó fázisa: a bútorozás, a technikai berendezés és az átköltözés a régi Rákóczi utcai és Ady Endre utcai egészségügyi épületekből. Ezzel a térségben először Csömörön létesül új egészségügyi alapintézmény. Az építkezésről és a nyitásról Fábri István polgármestert kérdeztük.

– Mennyibe kerül végül az intézmény megépítése?

– 2017-ben írtunk ki közbeszerzést az egészségház építésére. A pályázat iránt több mint húsz cég érdeklődött hivatalosan, s végül öt konkrét, részletes ajánlat érkezett be, így valódi versenyről beszélhetünk. Végül a közbeszerzésen legkedvezőbb árat adó, komoly szakmai referenciákkal rendelkező Jánosik és Társa Kft. nyerte el a munkát. A kivitelezésnél tartottuk a tervet, így bruttó 490 millió forintért készül el az épület, amihez 200 millió Ft-os megyei támogatást nyertünk el. A kapcsolódó beruházásnál, a kert és udvar kialakításán azonban mintegy 20 millió forintot spórolunk, ami abból adódik, hogy az erre a részmunkára beérkezett árajánlatok olyan magasak voltak, hogy végül úgy döntött a képviselő-testület, az önkormányzat a saját intézményei – a Községgondnokság és a CSÖTESZ Kft. – bevonásával, helyi szakemberek közreműködésével oldja azt meg.

– Milyen új szolgáltatások érhetőek majd el az intézményben?

– A tervek szerint márciusban már minden eddig meglévő egészségügyi szolgáltatás itt érhető majd el:  a korszerű, teljesen akadálymentesített, minden előírásnak megfelelő rendelőkben fogadják a betegeket a felnőtt körzeti orvosok, a gyermekorvosok, a védőnők és a fogorvosok. Több újdonság is lesz, így például modern beteg- hívórendszer, két fogorvosi rendelő, fogorvosi panoráma röntgen, a gyermekorvosi rendelőben elkülönített váró a beteg és egészséges gyermekeknek, külön bejáratú védőnői rendelők, prevenciót segítő előadóterem.

Mindezzel párhuzamosan zajlik az új orvosi és asszisztensi állásokra jelentkezők meghallgatása. Az önkormányzat tavasztól várhatóan újabb körzeti orvost és gyermekorvost is foglalkoztat majd. Az országos orvoshiány ellenére Csömör, nem kis részben az új, minőségi infrastruktúrának köszönhetően, vonzó lett az egészségügyben dolgozók számára. Az egészségházban tervezzük néhány szakrendelés és rehabilitációs szolgáltatás meghonosítását is, amire a célzottan erre kialakított három plusz rendelőhelyiség ad lehetőséget.

– Az új intézmény környékén is jelentős átalakításokat terveznek.

– Az egészségház és környéke a település egyik új, fontos közösségi tere is lesz egyben. A HÉV-állomás utcában és a Szabadság úton közel száz új parkolót építettünk, illetve a sarkon pihenő park létesül. Az úttestet és a járdákat teljesen felújítjuk, fedett kerékpártároló, P+R parkoló, új gyalogátkelőhely is lesz itt, a terület biztonságát pedig térfigyelő kamera segíti majd. A MÁV-HÉV Zrt.-vel együttműködésben megújulnak a HÉV-állomás épületei és környezete is. Ezek a beruházások nagyrészt nyárra fejeződnek be, teljesen önkormányzati önerőből. 

– Mi lesz a két üresen maradó orvosi rendelő épületével?

– Korábban már döntés született arról, hogy a Rákóczi utcai orvosi rendelők helyén újabb szolgálati lakásokat alakítunk ki, önkormányzati önerőből. Szintén saját forrásból tervezzük, hogy az Ady Endre utcai épületet vendégházzá alakítjuk át, mert jelenleg sajnos Csömörön egyáltalán nincs szálláslehetőség, pedig a nagyon gazdag kulturális, sport és egyházi kapcsolatok, illetve rendezvények miatt is állandóan felmerül ennek az igénye.

Megszakítás