Search

Üdvözöljük!

Search
Search

Rövidhírek a legutóbbi képviselő-testületi ülésről

2023 március 29. –
Önkormányzati, települési hírek

A legutóbbi képviselő-testületi ülésen többek között fejlesztésekről, önkormányzati intézményvezetői álláspályázatokról, újabb erdőterület vásárlásáról, a Csömöri patak kérdéseiről, a helyi vízmegtartási programról, valamint a védőnői szolgálat államosításával kapcsolatos kérdésről is döntöttek. Rövid hírösszefoglalónk következik.

A képviselő-testület több környezetvédelmi témát is tárgyalt a március végi ülésen. Így például döntés született a Határ út környéki patakszennyezések megszüntetéséről, valamint arról, hogy   helyi ellenőrzésekkel továbbra is szigorúan betartatják a jogszabályi előírásokat, illetve a szabályos működéseket, mindezek mellett pedig  további szigorú  intézkedéseket tesznek a patakszennyezés megakadályozására. A témához kapcsolódóan, de külön napirendként tárgyalták Csömör vízmegtartási programjának megalkotását, melynek részleteiről külön hírként számolunk be hamarosan.

A testület döntött a katolikus templom és parókia környezetében található közösségi használatú területek fejlesztéséről, így a költségvetési tartalék terhére mintegy 1,4 M Ft-ot különítettek el. A fejlesztés összefügg az idei jubileummal is, hiszen a csömöri katolikus templom idén ünnepli fennállásának 250. évfordulóját. A munkálatok, melyet a Községgondnokság és a CSÖTESZ végez, szervesen kapcsolódnak az egyházközség által finanszírozott fejlesztésekhez.

A testületi ülésen döntés született két önkormányzati intézmény, a Szociális Alapszolgáltatási Központ (SZAK) és a Nefelejcs Művészeti Óvoda intézményvezetői pályázatáról is. A  SZAK esetében a pályáztatási szakasz már lezárult a március 23-ai ülésen döntés született, mely alapján Hegyesiné Nagy Ibolya, eddigi intézményvezető látja el továbbra is a szociális intézmény vezetését. A Nefelejcs Művészeti Óvoda intézményvezetőjének megbízatása július végén lejár, így hamarosan kiírják az intézmény vezetésére szóló pályázatot.

 A képviselő-testület határozott állásfoglalást tett a védőnői szolgálat államosításával kapcsolatban, melynek alapján az eddigi jól működő önkormányzati működtetés helyett az állam veszi át idén júliustól a feladatot. A testület aggályát fejezte ki az újabb államosítással kapcsolatban, hiszen a védőnői szolgálat eddigi működtetését az helyi önkormányzat magas színvonalon biztosította. Az iskolák államosítása óta pedig bizonyossá vált, hogy a központosítás a színvonal egyértelmű romlásához vezet. Ezért a testület úgy döntött, hogy hivatalosan is kinyilvánítja azon szándékát, hogy a jövőben is az önkormányzat kívánja fenntartani és működtetni a helyi védőnői szolgálatot, így kezdeményezi a Belügyminisztériumnál, hogy módosítsák a törvényt oly módon, hogy ha egy település önkormányzata vállalja a helyi védőnői szolgálat működtetését és fenntartását, lehetősége legyen erre 2023. július 1. után is.

 

 

Megszakítás