Search

Üdvözöljük!

Search
Search

Sajtóközlemény

2022 augusztus 17. –
Önkormányzati, települési hírek

Csömör Nagyközség Önkormányzata 153 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a „Kerékpárutak szilárd burkolattal történő kiépítésének, felújításának és korszerűsítésének támogatása Pest megye területén” című pályázati kiíráson „Kerékpárosbarát fejlesztés Csömörön” címmel.

A támogatás forrása: Pest megye Területfejlesztési Koncepciója 2014-2030 és Pest megye Területfejlesztési Programja 2014-2020 megvalósításához nyújtandó célzott pénzügyi támogatás

Pályázat: PM_KEREKPARUT_2018/2

 

A támogató neve: Pénzügyminisztérium

 

A fejlesztés célja a kerékpározás, mint környezetbarát közlekedési mód ösztönzése a lakosság körében, a helyi hivatásforgalmú kerékpáros közlekedés forgalmának a növelése.

 

A támogatott tevékenység főbb elemei, a fejlesztés helyszínei:

Szabadság út É-i oldalán vezetett egyoldali két irányú kerékpárút építés, irányhelyes kerékpársáv építése oldalanként, felfestések, táblák kihelyezése, csapadékvíz elvezetés átalakítása.

Zsombékrét u. – Kacsóh P. utca közötti szakasz, 970 m, M0-ás felüljáró töltésének szélesítése, a rámpa földfeltöltése, a hídpálya befejezetlen járdájának folytatása. A XVI. ker. Magtár utcán tervezet kerékpársávhoz csatlakozik, melyek építése is folyamatban van. A felüljárókon jelenleg a gyalogos közlekedés sem biztosított, erre is megoldást nyújt a projekt.

Ehhez kapcsolódik (szintén a Szabadság úton) a kerékpárút folytatása koppenhágai típusú, megemelt, irányhelyes kerékpársávokkal (360 m).

Kacsóh P. utca – Béke tér között irányhelyes kerékpársávok létesülnek a nyugati oldalon 180 m, a keleti oldalon 140 m hosszban.

Összesen 1290 m valósul meg.

 

A támogatott tevékenység megkezdésének és befejezésének időpontja: 2022.04.06.-tól 2022.12.17-ig  

 

A kivitelezést végző cég: Uhrinwest Kft.

 

A projekt eredménye:

A Szabadság úti kerékpárútra nagy a lakossági igény, hiszen ezen a szakaszon található az M0-ás út feletti felüljárón való átvezetés. Mindemellett meglesz a lehetősége annak, hogy a budapesti Kerepesi út – Veress Péter út – Kistarcsa kerékpárúthoz kapcsolódjanak. Ezzel elérhetővé válik a Gödöllői HÉV, továbbá a kerületi közeli oktatási intézményekhez teremt biztonságos eljutási lehetőséget: Szerb Antal Gimnázium, Corvin Mátyás Gimnázium és Szakközépiskola, BGE-Külkereskedelmi Kar.

 

A projekt társadalmi-gazdasági hatása jelentős. A munkába járás körülményei javulnak, az itt közlekedőknek élhetőbb, jobb minőséget és nagyobb biztonságot jelent, akár busszal, autóval, kerékpárral, vagy gyalog.

 

Megszakítás