Search

Üdvözöljük!

Search
Search

Sajtóközlemény a Laky utca pályázatáról

2018 augusztus 24. –
Önkormányzati, települési hírek

Csömör Nagyközség Önkormányzata 31,38 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert az önkormányzati tulajdonú, belterületi utak szilárd burkolattal történő kiépítésének, felújításának és korszerűsítésének támogatása gazdaságfejlesztési céllal Pest megye területén című pályázati kiíráson „Csömör belterületi főútjainak felújítása és közlekedésbiztonsági fejlesztése – Széchenyi utca, Laki utca” címmel.

A támogatás forrása: Pest megye Területfejlesztési Koncepciója 2014-2030 és Pest megye Területfejlesztési Programja 2014-2020 megvalósításához nyújtandó célzott pénzügyi támogatás

 

A támogató neve: Pénzügyminisztérium

 

A fejlesztés célja a település egyik legforgalmasabb főútjának, a Laki utcának a felújítása és közlekedésbiztonsági elemeinek kialakítása. A településnek ezen a dinamikusan fejlődő részén helyezkedik el Csömör legnagyobb óvodája, a 2013-ban épített játszó- és közösségi tere. Jelenleg itt épül a legnagyobb belterületi szupermarket. A Laki utca ezen szakaszához kapcsolódva épült meg a település legnagyobb tömegközlekedési forgalmát lebonyolító buszjárat (Csömör-Budapest) végállomása. Az M0-sról bevezető bekötőút körforgalommal kapcsolódik ebbe az útszakaszba.  A projekt keretében fejlesztésre kijelölt főút a település legdinamikusabban fejlődő lakóhelyét szolgálja ki.

 

A támogatott tevékenység főbb elemei: A Laki utca  körforgalom után kezdődő és Középhegy utcáig tartó szakaszának felújítása. A projektbe a Laki utca – Középhegy utca csomópontja is beletartozik:

 • aszfaltmarás, bontások, teljes alépítménycsere, szegélycsere a teljes szakaszon, új, két rétegű aszfaltburkolat
 • Közlekedésbiztonsági elemek:
  • Prizmák elhelyezése
  • Táblacsere zöld neon háttérrel kiemelve
  • Térkő burkolat a kereszteződésben
  • Meglévő gyalogátkelőhely újrafestése
 • Fedett kerékpártároló elhelyezése a buszfordulónál
 • Óvoda előtti járda út felőli oldalán biztonsági korlát
 • Növénytelepítés
 • Útfelfestés

 

A megvalósítás helye: Csömör, Laki utca

 

A támogatott tevékenység megkezdésének és befejezésének időpontja: 2018.07.01.-től 2018.08.31-ig  

 

A kivitelezést végző cég: Relid Bau Közműépítő Kft. és ROK-LA Építőipari Szolgáltató Kft.

 

A projekt társadalmi-gazdasági hatása jelentős. A munkába járás körülményei javulnak, az itt közlekedőknek élhetőbb, jobb minőséget és nagyobb biztonságot jelent, akár busszal, autóval, kerékpárral, vagy gyalog járnak. A települési közszolgáltatások elérhetősége, igénybevételi lehetőségei javulnak. A fejlesztés javítja a településen gazdálkodó szervezetek működési feltételeit. Közvetlenül szolgálja az út melletti már meglévő, illetve a közeljövőben létesítendő kereskedelmi egységek áru- és vásárlói forgalmát, parkolási lehetőségeit. Közvetetten az ezen az úton elérhető vállalkozások működési feltételeit javítja, különösen a rekreációs övezetben tevékenykedőket. A közlekedésbiztonság a jó minőségű útnak és a közlekedésbiztonsági elemeknek köszönhetően javulni fog, az életminőség emelkedik.

 

Megszakítás