Üdvözöljük!

Százötvenen dolgoztak a civil szemétszedésen

2015 április 21. –
Önkormányzati, települési hírek

Április 11-én mintegy százötven önkéntes tevékenykedett együtt a településért, a verőfényes szombati napot feláldozva igyekeztek megszabadítani a település határait a szemétkupacoktól.

Öt évvel ezelőtt indította el a civil önkormányzat azt a nagyszabású külterületi szemétszedési akciót, amelynek során a helyi civil szervezetek és közösségek egy-egy területet tisztítanak meg az illegálisan lerakott hulladéktól. A kezdeményezés sikerességét bizonyítja, hogy a helyi közösségek egyre inkább sajátjuknak érzik az általuk gondozott területet, és előfordult már, hogy a hivatalos időponton kívül is belefogtak a takarításba.

Idén rendkívül kedvező időjárási körülmények között indultak neki a csapatok a szemétkupacokkal vívandó sziszifuszi küzdelemnek. A mintegy százötven fős résztvevői létszám bizonyítja, hogy egyre többen vállalnak felelősséget környezetükért.

Bár reggel még többen reménytelennek látták a feladatot, a nap végére sikerült megtisztítani a Kálvária erdőt, a Bulgárkertet, a pataksétányt, a horgásztó környékét, az M0-s környékét, a Szedervölgyi erdőt, valamint a Kistarcsa és Mogyoród felé vezető földutakat. Több száz zsáknyi szemét, valamint nagyobb lomokat tartalmazó kupac gyűlt össze az utak mentén elszállításra várva, köszönhetően az aktivisták munkájának.

A résztvevők létszáma annak ellenére is igen magas volt, hogy ugyanezen a napon tartották a Mátyás Király Általános Iskola szokásos évi kertszépítés, kerttakarítás vagy kerítésfestési akcióját, ahol szintén népes számú önkéntes munkálkodott, így vált ez a nap a közösségért, a lakókörnyezetükért tenni akaró polgárok napjává.

A szemétszedési akcióban idén az 1031. sz. Hunyadi János Csömöri Cserkészcsapat, Csömöri Civil Egyesület, Csömöri Evangélikus Gyülekezet, Csömöri Önkéntes Tűzoltó Egyesület, Csömöri Polgárőr Egyesület, Hit Gyülekezete Csömöri Csoportja, Összefogás Ipari Szövetkezet, Turnovszky István Kertbarát Kör, Vox Animi Vegyeskar Egyesület vett részt.

Megszakítás