Search

Üdvözöljük!

Search
Search

Szeptembertől több kisgyermek étkezhet ingyen az óvodákban

2015 augusztus 14. –
Önkormányzati, települési hírek

Aki eddig rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesült, az szeptember 1-je után is 100 százalékos étkezési kedvezményt kap. A három vagy többgyermekes családban élő gyermek eddig 50 százalékos kedvezményben részesült, szeptember elsejétől viszont 100 százalékos kedvezményt kap. Ehhez elegendő lesz a szülő nyilatkozata. A nyilatkozat beszerezhető az óvodában.

A tartósan beteg vagy fogyatékos gyermek eddig 50 százalékos kedvezményben részesült, szeptembertől 100 százalékos kedvezményt kap.

Aki olyan családban él, ahol tartósan beteg vagy fogyatékos gyermeket nevelnek, ott szeptembertől 100 százalékos kedvezményben részesül az egészséges gyermek is.

Aki olyan családban él, ahol az egy főre jutó havi jövedelem összege nem haladja meg a nettó minimálbér 130 százalékát, vagyis a 89.408 forintot, ezentúl 100 százalékos kedvezményben részesül. A jogosultsághoz a szülő nyilatkozata szükséges, melyhez külön nyomtatványt adnak az óvodában.

A gyámhatóság által nevelésbe vett gyermekek szintén ingyenes étkezésben részesülnek.

Az ingyenes étkezést bármelyik szülő vagy törvényes képviselő kérheti, ehhez a tájékoztató mellékletét képező nyilatkozat kitöltése szükséges, minisztériumi állásfoglalás alapján semmilyen más dokumentumra, igazolásra nincs szükség.

Mit fognak enni a gyerekek?

Amellett, hogy sokan ingyen kapják az ebédet szeptembertől, az is újdonság, hogy egészségesebb, táplálóbb ételeket kapnak a gyerekek. Az utóbbi időben fokozatosan tértek át sok menzán a szeptembertől már kötelező egészséges étkeztetésre. Ennek részeként például:

  • kerülni kell a túlzott zsírfogyasztást
  • egy készterméket nem lehet utána cukrozni, pl. grízes tészta
  • sótartalmú ételízesítők használata tilos
  • egészségtelen ételalapanyagok használata is tilos
  • a zsíros húsok és felvágottak felhasználása is korlátozott lesz
  • folyadékpótlásra csak egészséges italok adhatók (pl. megszűnik a túlcukrozott tea, nem ihatnak a gyerekek szénsavas vagy cukrozott üdítőt, szörpöt)
  • édesség kizárólag főétkezésként nem adható

Ezek mellett az idén hatályba lépett rendelet szerint a közétkeztetőnek minden, általa biztosított étkezéshez étlapot kell készítenie, és azt az intézménynek a gyerekek valamint a szülők által is jól látható helyen ki kell függesztenie.

Az étlapon szerepelnie kell minden étkezés:

  • számított energia-, zsír-, telített zsírsav-, fehérje-, szénhidrát-, cukortartalmának
  • a számított sótartalomnak,
  • valamint az élelmiszerek jelöléséről szóló miniszteri rendeletben meghatározott allergén összetevőknek.

 

Megszakítás