Üdvözöljük!

Szlovák tanító- és óvodapedagógus-képzés indul Esztergomban

2015 január 26. –
Önkormányzati, települési hírek

Az esztergomi főiskolán újra megnyílt a nappali szlovák nemzetiségi óvodapedagógus-képzés.
A 2015/2016 tanévben tehát két helyen szerezhetnek szakirányú végzettséget a jelentkezők: Esztergomban a PPKE BTK Vitéz János Tanárképző Központ Óvó-és Tanítóképző Tanszékén és Szarvason a Gál Ferenc Hittudományi Katolikus Főiskolán.

Az esztergomi intézmény már 1972 óta foglalkozik szlovák nemzetiségi pedagógusok képzésével. Nagyon fontosnak tartják  hagyományos képzéseik visszahelyezését a kínálatba, így két év szünet után újraindítják az alábbi képzéseket.

 

  • szlovák nemzetiségi tanító (tanító szlovák nemzetiségi szakiránnyal) – a képzési idő 4 év (nappali képzés)
  • szlovák nemzetiségi óvodapedagógus (óvodapedagógus szlovák nemzetiségi szakiránnyal) – a képzési idő 3 tanév (nappali képzés)
  • szlovák nemzetiségi óvodapedagógus (óvodapedagógus szlovák nemzetiségi szakiránnyal) – a képzési idő 3 tanév (levelező képzés)

Adminisztrációs hiba miatt sajnálatos módon a szlovák nemzetiségi óvodapedagógus szak más bölcsészkari szakokkal együtt kimaradt a felvételi tájékoztatóból. A korrigált kínálat január 30-tól már olvasható lesz a megfelelő helyeken!

A tanító szak szlovák szakirányán végzett hallgatók magyar tannyelvű és valamennyi szlovák nemzetiségi iskolatípusban egyaránt taníthatnak, a szlovák nyelvet az 5-6. évfolyamon is. Az óvodapedagógus szak szlovák nemzetiségi szakirányán végzett hallgatók szintén bármelyik magyarországi óvodában elhelyezkedhetnek.

Mivel az adott szakirányokon megszerzett diploma államilag elismert, általános, kétnyelvű komplex típusú felsőfokú nyelvvizsgának felel meg, a diploma megszerzésének nem feltétele egy további nyelvvizsga letétele.

 Az iskola saját kollégiummal rendelkezik, ahol elegendő férőhely áll rendelkezésre a kollégiumi férőhelyet igénylő hallgatóink számára.          

Az intézmény január 27-én nyílt napot tart, ahol bővebb tájékoztatást nyújtanak a fenitszakokról. A nyílt napon lehetőség van az előalkalmassági vizsga (beszédalkalmasság, ének, testnevelés) letételére is, melyre a benyik.rita@btk.ppke.hu e-mail címre írva lehet jelentkezni. Az előalkalmassági vizsga ingyenes, s sikeres letétele esetén májusban nem kell újabb alkalmassági vizsgán részt venni.

Az iskola honlapján (www.btk.ppke.hu) számos hasznos információ megtalálható.

A kérdéseket a farkas.eva@btk.ppke.hu  e-mail címre várják.

 

 

Megszakítás