Október első hétvégéjén a finomabbnál finomabb étkeké, és a hagyományőrzésé volt a főszerep Csömör főterén.
Szombat délelőtt, miközben a bográcsokban és üstökben
rotyogtak a babos, káposztás ételek és pörköltek, családi programok várták az
érdeklődőket. Gulyás László vándormuzsikus a gyerekek közreműködésével
szólaltatott meg hagyományos hangszereket, majd a Krammer Teréz zeneiskola
fúvószenekarának és mazsorett csoportjának közös előadása következett. A
programok közben a gyermekek kézműveskedhettek; akik pedig már nem bírták a
készülő étkek illatának csábítását, azok tehettek egy kört Csömörön a
kisvonattal.
Miután elkészültek a „versenyművek”, kóstolójegy ellenében
mindenki választhatott, hogy melyik csapat főztjét szeretné megízlelni; közben
pedig megérkeztek a főtérre a folklórműsor fellépői, akik előzőleg látványosan
végigvonultak a főutcán. A műsorban a helyi művészeti csoportok mellett részt
vett Mojmírovce (Ürmény) testvértelepülésünk Senior Kórusa és tánccsapata is.
A műsort követően indult el a szüreti felvonulás látványos,
zenés menete traktorokkal, lovas kocsikkal és jelmezes, kosztümös
felvonulókkal.
A főtéren eközben megkezdődött a főzőverseny
eredményhirdetése. A neves mesterszakácsokból álló zsűri három kategóriában
hirdetett győzteseket; de számos különdíjat is kiosztottak, többek között a
legjobb vendéglátásért, a legötletesebb ételelnevezésért, de még a legfinomabb
pálinkáért is járt oklevél. A református gyülekezet Kenyér Háza fantázianevű
csapata két kategóriában (pörköltek és káposztás ételek) bezsebelte az első
díjat, míg a babos ételek közül a zsűri a Csömöri Civilek csapatának bablevesét
emelte ki – ők egyébként Opóczky István
és Opóczky Sándor mesterszakácsok különdíját is elnyerték, a „népies magyar konyha
hagyományainak, ízeinek megőrzéséért”.
A díjátadó után utcabál vette kezdetét, ahol az Újhartyáni
Zenekar húzta a talpalávalót.
A szüreti mulatságon készült képeket megtekinthetik képgalériánkban! Fotók: Vargosz