Üdvözöljük!

Település bemutatása

Csömör nagyközség a fővárostól észak-keletre, Budapest határától mindössze egy kilométerre található. Közvetlen HÉV- és buszjárat köti össze a fővárossal. A Gödöllői-dombság szélén helyezkedik, fekvése kellemes, dimbes-dombos. Lakóinak száma a sok kiköltöző következtében az utóbbi huszonöt évben megduplázódott, jelenleg tízezer-kettőszázhatvan fő (2022. decemberi adat). A pesti agglomeráció zsákfaluja, vagyis lényegében nincs átmenő forgalma, hiszen aszfaltút csak a főváros felé vezet.

Csömörről az első írásos, okleveles említés 1135-ből származik, ezzel a térség legrégebbi dokumentummal rendelkező települése. A község a tatárjárás idején elnéptelenedett, újratelepítése 1715-ben kezdődött meg. Igazi, élő itt a néphagyomány: az ekkor betelepített szlovák családok „nénikéi” közül többen a hétköznapokban is népviseletben járnak. Aktív szlovák és sváb nemzetiségi önkormányzat is működik a faluban. A térségben a települést intenzív civil szervezeti, közösségi és kulturális élet jellemzi. 2010 óta országos viszonylatban is ritkaságnak számító módon, civil, politikai pártoktól teljesen független önkormányzati vezetése van Csömörnek.

Római katolikus, evangélikus, baptista és református és közösség működik a faluban. Közülük jelenleg a katolikusoknak és az evangélikusoknak van templomuk, a református és a baptista gyülekezet közösségi otthonnal rendelkezik. A település országos ismertségét nem kis részben a közel két kilométer hosszú, nagy történelmi múltra visszatekintő úrnapi körmenet páratlan virágszőnyegének köszönheti.

Csömör másik fő védjegye a pezsgő sportélet. A település nevét hallva még ma is sokaknak  a legendás régi férfi kézilabdacsapat jut eszébe, amely fél évszázada töretlenül a nemzeti bajnokságban szerepel.  Az utóbbi két évtizedben azonban  számos más sportág is meghonosodott az egyre bővülő sport és szabadidő központban: nagypályás labdarúgás, kispályás futsal, asztalitenisz, atlétika. A legkiemelkedőbb eredményeket a helyi kerékpárosok érik el: mind a mountain bike, mind az országúti versenyzők a magyar élmezőnyhöz tartoznak,  és az olimpián is képviselik hazánkat.

A település adottságaira is alapozva az elmúlt években látványosan fejlődésnek indult a szabadidő sport: tenisz- és atlétikai pálya létesült, az országosan egyedülálló gyalogos- és kerékpáros körtúra útvonal kialakításának is köszönhetően fellendült a túra élet, országos bringafesztivál zajlik minden évben, erdei öko központ fejlesztése kezdődött meg. A régóta megtelepedett számos lovardával és a térségben közkedvelt horgásztavával együtt Csömör kiemelkedően gazdag rekreációs lehetőségekkel rendelkezik.

Az utóbbi években komoly tömegsport rendezvények is meghonosodtak a településen, mint pl. a nagysikerű júniusi Bringafesztivál, a tavaszi Boglárka gyalogos körtúra,  az őszi kerékpáros körtúra vagy a Csömöri csatangoló nevű októberi teljesítménytúra, amely a környék szép tájain, a védett ősláp, a horgásztó mellett és a faluközpontból induló pataksétányon vezeti keresztül a gyalogos turistákat.

Csömör országos viszonylatban kifejezetten jómódú településnek számít: nagy az iparűzési adóbevétel, alacsony a munkanélküliség és magas az egy főre jutó jövedelem. Önkormányzati alapintézményei (polgármesteri hivatal, óvoda) mellett evangélikus óvodája,   általános iskolája, könyvtára, zeneiskolája, sportcsarnoka és egy különlegesen szép horgásztava is van. A kulturális és közösségi élet központjaként működő művelődési ház évek óta rendszeres színházi előadások és író- olvasó találkozások színhelye.

Megszakítás