Üdvözöljük!

Több intézményi fejlesztésről és támogatásról döntött a képviselő-testület az idei utolsó, december 13-i ülésén

2018 december 14. –
Önkormányzati, települési hírek

A csömöri családok helyett az önkormányzat vállalja az iskolai és óvodai étkezésben jövőre keletkező 10 %-os díjnövekedés költségének biztosítását, így ez nem terheli majd a családi költségvetéseket. A szolgáltató a nyersanyag árak és a bérnövekedéssel indokolta kérelmét, amelyben eredetileg 15%-os emelést tartott volna szükségesnek.

A Nemzeti Köznevelésről szóló törvény szerint az iskolákban kötelező az Iskolai Intézményi Tanács létrehozása, ezért az önkormányzat mostani döntésével kezdeményezi ennek létrehozását a Csömöri Mátyás Király Általános Iskolában. Fábri István polgármester indokoltnak tartja, hogy ne csak az iskola, a szülői szervezet és az önkormányzat delegálhassa képviselőjét a szervezetbe, hanem – a törvény szerinti lehetőséggel élve – a nemzetiségi önkormányzatok és a helyi egyházak is, hiszen az iskolában fontos szerepe van a nemzetiségi oktatásnak és a hitoktatásnak is. A testület emellett – jóllehet már nem munkáltató az önkormányzat – az általános iskolai és a zeneiskolai dolgozók számára év végi ajándékutalványok átadását szavazta meg munkájuk elismeréseként.

 

Többe került a lomb- és a gumigyűjtés is

Korábban 2 millió Ft-ot különített el az önkormányzat, a nem lebomló zsákokba kitett lomb begyűjtésére. A lebomló zsákokat egy darabig nem lehetett kapni, így sok lakos fekete zsákokba tette ki a zöldet, ezért az előre tervezett szállítási és lerakási költség jóval nagyobb lett.

A gumigyűjtés előtti napokban több csömöri polgár (természetjárók, kirándulók, futók) a külterületen  szedte össze a mások által illegálisan lerakott hulladékot, így nagyon sok teherautó- és traktorgumit is begyűjtöttek, melyek szabályos elhelyezését a CSÖTESZ KFt. oldotta meg.

Az említett hulladékszállítással kapcsolatos plusz költségek fedezésére az önkormányzat 1,5 millió Ft-ot biztosított a községi tulajdonú nonpropfit kft-nek.

 

Megújul a HÉV-állomás is

Együttműködési megállapodást kötött az önkormányzat a MÁV-HÉV Zrt.-vel az Állomás utcai HÉV-ingatlanok fejlesztéséről és közös használatáról.  Az önkormányzat az egészségház építésével és az Állomás utca teljes rekonstrukciójával, a P+R parkolók kialakításával az egész településrészt megújítja, amibe a HÉV-állomás rossz állagú ingatlanjait is be kívánja vonni. A HÉV-állomás épületét az önkormányzat helyi védettség alá vonta.

Kisebb területet érintő, ám hasonló konstrukcióban a Gödöllői Coop Zrt-vel is megállapodást kötnek. A főként élelmiszerboltokat működtető cég tulajdonába került Szabadság út-Kossuth utca sarkán lévő ingatlanon közparkoló épül, a régi házat felújítják és önkormányzati szolgálati lakást alakítanak ki.

 

Tűzoltóállomás és szertár épül

Az Állomás utcában lévő H&H Racing Bt. által használ önkormányzati ingatlanon – mivel a bérlő kiköltözik – többek között a Csömöri Önkéntes Tűzoltó Egyesület számára hoznak majd létre tűzoltóállomást és szertárt.

Az önkormányzat a helyi református közösség kérésére több mint egy évig térítésmentesen biztosít rakodási, felvonulási területet a templom építéséhez az Emlékmű közben.

 

Támogatás a kutyamenhely számára

A csömöri állatmenhely modernizációs fejlesztésének támogatásáról is döntöttek, így az önkormányzat 700 000 Ft-tal támogatja a kutyamenhely korszerűsítését. A több mint kétmilliós beruházást a civil szervezet ezen kívül nagyrészt önerőből, részben pedig pályázati forrásból finanszírozza.

 

 

 

 

 

 

 

Megszakítás