Üdvözöljük!

Több jelentős fejlesztés is pályázati támogatással valósul meg

2023 február 14. –
Önkormányzati, települési hírek

A csömöri önkormányzat évek óta sikeres az európai uniós támogatások elnyerésében.
Jelenleg is zajlik az önkormányzati bölcsőde építése, és nemrég fejeződött be a Szabadság úti kerékpárút kivitelezése. Mindkét esetben jelentős mértékű, 100 %os, illetve 85%-os pályázati támogatást nyert a település, ugyanakkor a 2021 óta zajló építőipari áremelkedések miatt ezekhez a beruházásokhoz komoly, százmilliós nagyságrendű önkormányzati saját forrást kellett hozzátenni, hogy a beruházások megvalósulhassanak. A bölcsőde építéséhez az önkormányzat jelentős, kétszázmilliónál is több kiegészítő támogatást kapott, a kerékpárútnál pedig áttervezéssel (egy költségesebb szakasz elhagyásával, cserében egy kisebb költségű megépítésével) is sikeres lehetett a projekt.

A Laky bekötő út-M0-ás szervizút kereszteződésében kiépítendő körforgalom szinte teljes egészében pályázati pénzből épült meg, az önkormányzatnak csak a tervezést kellett finanszíroznia. A támogatást a Pest Megyei Önkormányzat biztosította. A legutóbbi sikeres pályázati értesítést a korábban teljesen önkormányzati önerőből létrehozott Csömöri Körtúra útvonalán építendő kilátó megépítésére kapta a település. Sport és rekreációs jellegű fejlesztés volt a nemrég átadott műfüves futballpálya építése is, amelyhez harmincmillió önerőt és az ingatlant biztosította az önkormányzat, a labdarúgó szövetség  pedig a hetvenmilliós pályázati támogatást. Azonban az itt nemsokára elkészülő mosdókonténer teljes, tízmillió forintos költségét, beleértve a közmű kiépítéseket is teljesen önerőből az önkormányzat állja, mint ahogy a jelentős rekreációs és intézményi központ körbekerítésének anyagi terheit is. A tízmillió forintos összköltségű tanösvény szintén teljesen saját települési forrásból valósul meg.

Az önkormányzat további pályázati források, illetve egyéb támogatások elnyerésén is dolgozik, amelyek között kiemelendőek az épületenergetikai fejlesztések (Nefelejcs Művészeti Óvoda és tűzoltószertár), a közlekedésbiztonsági beruházások (pl. az ún. mini körforgalom bővítése, a Hősök terén áthaladó út és  a HÉV-átjáró átépítése) és a közösségi intézményi fejlesztések (művelődési ház bővítése és korszerűsítése). Az új iskola építéséhez, jelentős pénzügyi ráfordítással, az  önkormányzat biztosította a megfelelő ingatlant, és bár a kormány korábban leállított szinte minden, még nem elkezdett iskolaépítési beruházást, az önkormányzat bízik benne, hogy a gazdasági helyzet kedvező változásával az  állami beruházás elindulhat. Ehhez a település többszáz milliós értékű ingatlant biztosít.

Megszakítás