Search

Üdvözöljük!

Search
Search

Több száz embert láttak el a veszélyhelyzet idején

2020 június 10. –
Önkormányzati, települési hírek

Szántóné Hermányos Mária képviselővel, a Népjóléti és Kulturális Bizottság karantén ideje alatt végzett munkájáról, speciális támogatásairól beszélgettünk.

  • A koronavírus mindenki életét megváltoztatta, de főként az idősekre kellett fokozottan vigyázni. A visszajelzések alapján úgy tűnik, Csömör sikeresen állta a sarat.
  • Az összehangolt munkának, a Szociális Alapszolgáltatási Központ elhivatott dolgozóinak, az őket segítő önkénteseknek, önkormányzati intézmények dolgozóinak köszönhetően valóban elmondható, hogy településünkön senki nem maradt magára a bajban. Jó megtapasztalni azt az összetartást, mely a csömörieket a nehéz időkben is jellemzi. A SZAK számszerűen 270 új családot és egyedülállót segített, a korábbi 99 fő helyett 231 főnek hordtak ebédet a járvány idején. Önkormányzatunk a kapacitásbeli nehézségeket azzal enyhítette, hogy azokból a kulturális intézményekből, ahol átmenetileg lelassult az élet, humánerőforrást szervezett át a szociális ellátás területére.
  • Hogyan érintette ez a rendkívüli helyzet Csömör lakosságát?
  • Sajnos, vannak olyan családok, akik a kialakult helyzet miatt elvesztették munkahelyüket. Akik nehéz helyzetbe kerültek, és ezt jelezték az önkormányzat felé, azoknak rendkívüli segély adtunk, megvizsgálva a rendszeres támogatási jogosultság lehetőségét is. A kialakult helyzet miatt bizottsági ülések nem lehettek, így polgármesteri döntéskörbe került a segélyezés, de természetesen ezekről végig egyeztettünk.
  • Voltak speciális kérések, megkeresések?
  • Például az Egyenlő Esélyekért Alapítvány bentlakásos intézményében a csökkent munkaképességű embertársaink tömeges együttélése miatt a karantén idején növelniük kellett az egészségügyi személyzet létszámát öt fővel. Ehhez járult hozzá az önkormányzat. Öröm, hogy a több, mint 130 ember otthonaként is működő munkahelyi és egészségügyi rehabilitációs intézmény egyik segítő munkatársának szálláslehetőséget is tudtunk biztosítani új vendégházunkban.
  • Okozott-e bármi fennakadást a karantén a civil szervezetek életében?
  • Próbáltunk olyan megoldásokat találni, hogy senki élete ne boruljon fel teljesen. Mivel a Kulturális Közalapítvány nem tudott személyesen összeülni, hogy döntést hozzon a civil egyesületeknek szóló támogatási pályázat ügyében, a három segítő téren tevékenykedő egyesület: a Bukfenc és Jeromos, a Lámpás ’92 Alapítvány és az Egyenlő Esélyekért Alapítvány számára az igényelt összeget az önkormányzat egyedi támogatási szerződés keretében, közvetlenül biztosította. A többi egyesület első körben a működési költségeire pályázhat online.
Megszakítás