Search

Üdvözöljük!

Search
Search

További lépések a levegőszennyezés ügyében

2018 augusztus 23. –
Önkormányzati, települési hírek

Csömör Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete az augusztus 22-ei rendkívüli ülésén tárgyalta a község levegőminőségének ügyét. Az önkormányzathoz számos lakossági panasz érkezett, hogy a település egyes részein kellemetlen szagokat lehet érezni.

Az önkormányzat az Érdi Járási Hivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályát az ügyben többször is megkereste (hatóságként csak ők tudnak fellépni). A főosztály jelentése szerint nem szükséges radikális intézkedés.

Az  önkormányzat ezt nem tartotta elfogadhatónak,  így saját finanszírozásban felkért egy szakértő céget a levegőben terjengő szag és forrásának megvizsgálására.

A vizsgálat kimutatta, hogy a kellemetlen, vegyszer szerű szagot a KER-HU telephelyén keletkező depóniagáz okozza. Ennek nem lenne szabad a levegőbe kerülnie, a depóniagáz elvezetése nem az előírásoknak megfelelően történik, emiatt már elindult egy környezetvédelmi eljárás a KER-HU ellen.

A kellemetlen szag mellett  a KER-HU szabálytalan működése miatt a Csömöri-patakforrás is veszélyben van, folyamatosan szennyezik az erdőt, a telephelyen keletkező rendszeres tűzesetek miatt  pedig az önkormányzat a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz fordult.

A tegnapi ülésen a képviselő- testület úgy döntött, hogy a Ker-Hu Kft. Csömör, Határ úton működő telephelyével kapcsolatos működési problémák ügyében egyrészt kezdeményezi az illetékes hatóságoknál a szükséges eljárások elindítását, másrészt felszólítja a céget a problémák megoldására az alábbiak tekintetében:
1. Csömöri-patak forrásának környékén a szennyezés megszüntetése a telephelyről kivezető esővíz-elvezetőnél.
2. További tűzesetek megelőzése, illetve az esetlegesen keletkező tüzek oltásához szükséges infrastrukturális fejlesztések.
3. A lakosság és a hivatalos szakértői mérések által is érzékelt depóniagáz-szennyezés megszüntetése.

A testületi döntés értelmében, amennyiben 2018. október 1-jéig nem születnek megnyugtató intézkedések, a település polgárai egészségének és természeti környezetének védelme érdekében az csömöri önkormányzat  kezdeményezi a Ker-Hu Kft. által működtetett Csömör, Határ úti hulladéklerakó működésének felfüggesztését.

Megszakítás