Search

Üdvözöljük!

Search
Search

Csömöri Körtúra

Gyalogos túraútvonal

Az országosan egyedülálló, helyi kezdeményezés eredményeként kialakított, közel 20 kilométer hosszú gyalogos túraútvonal célja a település természeti, helytörténeti és kulturális értékeinek bemutatása. Az irányjelzőtáblákkal és piktogramokkal jelölt túraútvonal a település legszebb természeti részein, közigazgatási határán, erdeiben, patakvölgyében vezet végig.

19 db részletes, a település értékeit bemutató, fényképekkel és régi térképekkel illusztrált tájékoztató tábla készült a helyszínek tudományos igényű, sokoldalú bemutatására. A kialakított túraútvonal kisebb, tetszőlegesen bejárható szakaszokra is osztható, a térkép segítségével szinte bárhonnan könnyedén visszajuthatunk a település centrumába.

2018-ban befejeződött a körtúra program keretein belül a kerékpáros útvonal kialakítása is és megépült a Vízműsoron található körpanorámás kitekintőpont.

A kitekintőponton elhelyezett látképek segítségével beazonosíthatjuk Csömör fontosabb épületeit, településrészeit, a Budai és Pilisi hegység csúcsait, illetve Budapest kiemelkedő építményeit is. (pl. Parlament, Szent-István Bazilika, Budai vár)

A fontosabb állomásokról, valamint az útvonalat érintő látnivalókról bővebben:
www.csomorikortura.hu

Kerékpáros túraútvonal

A kerékpáros körtúra hossza 20 kilométer, fele részben megegyezik a gyalogos útvonallal, fele részben új látnivalókat kínál. A kerékpáros útvonal nagyobb ívet ölel fel a fővárossal egybeépült Majorszegi településrésztől a látványos kastélysoron át egészen a csodálatos panorámát nyújtó Vízműsorig, majd a hangulatos pataksétánnyal zárul le.

A Csömöri körtúráról kis kitérővel könnyen elérhetőek a Veres Péter út–Kerepesi úti, illetve a Szilas-patak menti fővárosi kerékpárutak. Kerékpár szállítható a Csömör – Bp. Örs vezér tere HÉV-vonalon.

A 20 kilométeres útvonal nagyrészt sík terepen, néhány rövidebb szakaszon enyhén emelkedős-lejtős úton halad. A körtúra teljesítése néhány rövid megállóval 2,5–3,5 órát vesz igénybe a választott tempótól függően. Ajánlott többsebességes, ún. városi kerékpárt használni, „közepes” gumiszélességgel, de a célra kiválóan alkalmasak a Mountain Bike kerékpárok is, valamint a nem túl vékony kerekű, ún. túra versenykerékpárokkal is bejárható a szakaszok döntő része.

Csömöri tanösvény

A Csömöri-patak völgyében, vadregényes környezetben található a ma már természetismereti parkként funkcionáló régi strand területe. (Csömör, Kossuth Lajos utca végétől balra) A park területén 2022 őszén elkészült az önkormányzat és a CSÖTESZ együttműködésében a vízre, vizes élőhelyek tematikájára épülő tanösvény. Müller Aliz, a CSÖTESZ tájépítésze által tervezett ösvényen információs és interaktív táblák ismertetik meg a gyerekeket Csömör vizes élőhelyeivel, valamint ügyességi játékok teszik még izgalmasabbá a parkban eltöltött időt. A témakörhöz kapcsolódó mesetáblák is helyet kaptak a tanösvényen, melyeket a csömöri általános iskola diákjai illusztráltak Balla Erika rajztanár segítségével.

A tanösvény szorosan kapcsolódik a Csömöri Körtúra helyi vizeinket érintő, 5 km-es szakaszához. Ezen a szakaszon, az Ősláp – horgásztó – pataksétány útvonalon juthatunk el a Természetismereti Parkba (régi strand tér). 

A Természetismereti Parkban a tanösvényen kívül megtekinthető a felújított régi gátőrház, mely ma már közösségi házként üzemel, egy régi kerekeskút, a régi strand gátja, de mezítlábas játszóösvény, épített kemence és élő fűzfakerítés is gazdagítja a környezetet. 

További információk, a túraútvonalakat jelölő térkép, valamint az aktuális, szervezett túrák

megtalálhatóak a www.csomorikortura.hu weboldalon.

Facebook/Csömöri Körtúra

Megszakítás