Search

Üdvözöljük!

Search
Search

Újraindult a sportélet

2020 június 17. –
Önkormányzati, települési hírek

Tihanyi Ferencet, a Környezetvédelmi, Településfejlesztési és Sport Bizottság elnökét a környezetvédelem aktuális témáiról, a sportélet újraindulásáról kérdeztük.

  • A járvány egyik „mellékhatása” volt, hogy kicsit lelassult az élet, tisztább lett a levegő. Csömörön ebből mi volt érzékelhető?
  • Az autós forgalom lényegesen kisebb lett, és ha Pest felé néztünk, láthattuk, hogy tényleg tisztább a levegő. Az otthonlét magával hozta azonban azt is, hogy az otthoni hulladék mennyisége jelentősen megnőtt, az elszállított szelektív zsákok száma majdnem a kétszerese volt a korábbinak. Próbáljuk önkormányzati kommunikációban is hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy csökkentsük a hulladékot, a szelektívet is, ezek a lépések azonban lassan születnek meg egyéni szinten.
  • Mi a helyzet a zöldhulladékkal?
  • Szintén hatalmas mennyiségről van szó, amire muszáj megoldást találni. A levegőszennyezés miatt elkerülhetetlen volt, hogy az égetést teljes mértékben tiltásra kerüljön, ugyanakkor sokkal hangsúlyosabbnak kellene lennie a komposztálásnak, a zöldhulladék kerten belüli hasznosításának. Egyre többen komposztálnak, vettek részt komposztáló programunkban, de még van hova fejlődni. El tudok képzelni akár egy közösségi komposztálót is valahol a településen kívül.
  • Milyen környezetvédelemhez kapcsolódó munkák zajlanak jelenleg a településen?
  • Jelenleg is zajlik a patakmeder tisztítás a Szabadság utcától a Jókai utcáig. Négy-öt éve tisztítottuk a medret,azóta ötven centiméter hordalék keletkezett, az iszap szintjének emelkedése, a környező kertek vízszintjének emelkedését is maga után vonja. Az alsó patakrésznél, az ősláp környékén viszont emelni kell a patakmedren, hogy újra nedvességhez jusson az a terület, így megvédve a vízi élővilágot. A patak szennyezettsége is komoly problémát okoz, azon vagyunk, hogy megszüntessük a patakba ömlő illegális szennyvizek forrását.
  • Más téma, de sokakat érdekel a sportélet újraindulása is.
  • Sajnos a sportesemények, a kézilabda, focimeccsek hirtelen abbamaradtak. Ezek sok látogatóval zajló, nagy érdeklődésnek örvendő sportesemények. Ősszel újra indul a bajnokság, arról azonban még lehetetlen jóslatokba bocsátkozni, hogy a nézők előtt is nyitottak lesznek-e az események. Néhány hete a szabadtéri sportközpont, a Kispálya és a szabadtéri kondiparkok is megnyíltak Csömörön, mint ahogy a körtúra teljes útvonala is ismét járható.

 

Megszakítás