Üdvözöljük!

Üvegkonténerek és zöldhulladék-kezelés

2023 augusztus 22. –
Általános hírek

A hulladék-szállítással kapcsolatban két kérdés is aktuális a településen.  Az egyik az üvegkonténerek helyzete, a nyári leállás után jelenleg újra üríti a szolgáltató a konténereket, ugyanakkor fontos tudni, hogy csak akkor viszik el, ha szabályosan használjuk ezeket.

Mit is jelet ez a gyakorlatban?

Az üvegkonténerbe csak tiszta, kimosott és ÜRES üvegáru tehető be (italos palackok, befőttes üvegek, bébiételes üvegek), egyéb más üveg (ablaküveg, szélvédő, hűtőpolc, befőttel vagy folyadékkal teli üveg stb) NEM tehető be!

Mint azt a szolgáltató jelezte, mostanában több konténerbe is tele befőttesüveg, ablaküveg, egyéb oda nem illő üvegáru került, így amennyiben nem a rendeltetésnek megfelelően használják a lakosok a konténert, nem fogja azok ürítését vállalni. Ezért kérünk mindenkit, hogy tartsa be a szabályokat!

A másik, sokakat érintő kérdés a viharkárok miatt megnövekedett zöldhulladék kezelése. Az elmúlt időszak viharai jelentős károkat okoztak a település faállományában, sok kertben kidőltek, vagy kettétörtek fák. A hirtelen keletkezett nagy mennyiségű zöldhulladék elhelyezése sokaknak problémát okoz, azonban a falukép megőrzése szempontjából fontos, hogy mindenki betartsa az alábbi szabályokat.

recovery of waste

Zöldhulladékot csak az évek óta megszokott rendben és módon lehet az ingatlan elé kitenni. Ennek alapján:

  • zöldhulladék csak a szállítás előtti napon 18 órától tehető ki;
  • a max. 1 méter hosszú ágakat kötegelve, összekötözve lehet kitenni;
  • nyesedék a DTK által biztosított zsákban tehető ki.

A viharkárok miatt a faluban jelentősen megnőtt a zöldhulladék mennyisége, azonban azt csak a fentiek betartásával viszi el a szolgáltató, az extra nagy mennyiségeket pedig a legtöbb esetben, kapacitáshiány miatt nem is viszik el.

Azoknál az eseteknél, ahol a kerten belül dőltek ki fák, és olyan nagy a zöldhulladék mennyisége, amelyet a szolgáltató a rendes gyűjtésnél nem tud elszállítani, kérjük, hogy mindenki a saját biztosítóját keresse, és a biztosítás keretében szállíttassa el a zöldhulladékot. Mindezek mellett kérjük, hogy a szállításig a hulladékokat a kertjén belül tárolja, az utcára semmiképp ne tegyek ki. Bízunk mindenki együttműködésében és megértésében!

Megszakítás