Search

Üdvözöljük!

Search
Search

Választási vitafórumon mutatkozott be a Jobbik, a Kormányváltók Pártja és az LMP jelöltje

2014 április 07. –
Önkormányzati, települési hírek

Március 25-én az országgyűlési választás Pest megye 5. számú, Dunakeszi központú körzetének képviselőjelöltjei mutatkoztak be a művelődési házban. Az önkormányzat kezdeményezésére létrejött fórumra a jelenlegi parlamenti pártok jelöltjei kaptak meghívást. Az eseményen részt vett Juhász Péter (LMP), Nyíri Márton (Jobbik), valamint Szabó Imre (Kormányváltók Pártja).

A bevezetőben Fábri István polgármester elmondta, hogy évtizedek, sőt, talán évszázadok alatt a gödöllői térség részét képező településünk immár nem a Gödöllői, hanem a Dunakeszi 5-ös számú választókörzethez tartozik. Bár az önkormányzat hivatalosan is kezdeményezte a korábbi 4-es számú választókörzethez történő visszacsatolást, a kezdeményezés sajnos nem hozott eredményt. Maguk a képviselőjelöltek is értetlenkedésüket fejezték ki a módosítás miatt, ugyanakkor biztosították a csömörieket, hogy a megváltozott helyzethez alkalmazkodva ugyanúgy képviselik majd őket a Parlamentbe jutásuk esetén, mint a választókerülethez régebb óta tartozó településeken élőket.

 

A fórum első szakaszában a jelöltek egyenként 10 perces időtartamban mutatkozhattak be, és ismertették pártjaik leglényegesebbnek ítélt programpontjait. A következő körben a helyi lakosokat leginkább érdeklő kérdéskörről: a választókerülettel és konkrétan Csömörrel kapcsolatos elképzeléseikről számoltak be, ugyancsak 10-10 percben.

 

Szabó Imre, a Kormányváltók Pártjának jelöltje a térség legfontosabb problémái közül a közlekedés nehézségeit emelte ki, beleértve az úthálózat minőségét, valamint a tömegközlekedés kérdéseit is. Kiemelte a kedvező árú közös bérlet, valamint az összehangolt menetrend jelentőségét. Csömör esetében lényegesnek tartja az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés megteremtésének lehetőségét, illetve az oktatás szerepét. Hangsúlyozta, hogy az agglomerációban a jelenlegi életminőség megőrzése az egyik legfontosabb feladat, hiszen akik ezt a települést választották lakóhelyül, azok valószínűleg szeretnék továbbra is megőrizni ilyennek, nem pedig iparosított környéken élni. Szabó Imre beszélt továbbá az önkormányzatok önállóságának fontosságáról. Úgy véli, az áprilisi választások tétje többek között az is, hogy megmarad-e Magyarországon az önkormányzatiság.

 

Nyíri Márton, a Jobbik jelöltje arról számolt be, hogy erre szakosodott kutatóintézettel felmérették a térségben élők jellemző nehézségeit, és meglepő módon még itt, Budapest tőszomszédságában is a munkanélküliség számít a legsúlyosabb problémának. Úgy véli, hogy a munkanélküliségi adatok jelentősen torzítanak. Hangsúlyozta, hogy a Jobbik munkahelyteremtő programja a minőségi munkahelyek megteremtéséről szól, ahol a nyugati bérszínvonalhoz hasonló béreket kínálnak a munkáltatók. Kifejtette, hogy pártja nem multiellenes, hanem kizsákmányolás-ellenes. A térségben megoldandó problémák közül kiemelte továbbá a hulladékgazdálkodás kérdését és felvázolta egy kistérségi hulladékgazdálkodási koncepció képét, melyben meghatórozó szerepet kap a szelektív hulladékgyűjtés is.

 

Juhász Péter, az LMP képviselőjelöltje a közlekedést, az oktatást és a kulturális szolgáltatásokhoz való hozzáférést jelölte meg fő prioritásként a térségben. Úgy véli, hogy a közlekedési beruházások esetében azt az elvet kell követni, hogy mindenki a számára leginkább megfelelő közlekedési módot, illetve azok kombinációját tudja választani, kedvező áron és kényelmesen. Az új utak építése csak még nagyobb forgalmat generál, az agglomerációs közlekedést az alapoktól kell újjászervezni. Kifejtette, hogy a P+R parkolók akár egy második települési központként is szolgálhatnak, amennyiben átgondolt, ésszerű tervezés előzi meg a kialakításukat. A térség esélyei közül kiemelte a belföldi turizmusban rejlő lehetőségeket, hiszen a fővárosban élők számára hétvégi családi programok kedvelt célpontjává válhat akár Csömör is, ami a munkahelyteremtésre is pozitív hatással lenne.

 

A résztvevők támogatták, hogy a közönség soraiban ülő Nagy Nándor, a 4K! megjelent képviselőjelöltje is részletesebben kifejthesse álláspontját. Ő a szabadon és parlagon álló földek hasznosítása mellett érvelt. Véleménye szerint a munkahelyteremtésben ez játszana fontos szerepet, ráadásul a földeken megtermelt árut közösségi piacokon lehetne értékesíteni. Felhívta a figyelmet, hogy a kisiparosok gyakorlatilag eltűntek a térségből, és kifejtette, hogy pártja a kisvállalkozások támogatását kiemelten fontosnak tartja. Felvázolt egy olyan önkormányzati gazdálkodási modellt, melyben a részvételi költségvetés érvényesül, vagyis az éves költségvetés egy meghatározott százalékának felhasználásáról a lakosság dönthet.

 

Ezt követően a közönség tehetett fel kérdéseket, és így további témák kerültek fókuszba. Szó esett többek között energetikai és környezetvédelmi kérdésekről, Paksról, hazánk uniós tagságáról, illetve az uniós pénzek felhasználási lehetőségeinek egyenlőtlenségeiről, valamint a pártfinanszírozásról.

Megszakítás