Search

Üdvözöljük!

Search
Search

Változik az orvosi ügyeleti rendszer

2024 január 22. –
Általános hírek

Február 1-től  Pest megyében, így Csömörön is az Országos Mentőszolgálat látja el az ügyeleti alapellátást  az 1830-as telefonszámon – olvasható az OMSZ Közép-magyarországi Regionális Mentőszervezet közleményében.

Egységes, két elemből álló rendszer háziorvosi ügyeleti ellátás, sürgősségi ügyelet lép életbe. A 1830-as telefonszámon két szinten tudnak majd telefonos tanácsadást adni délután 4 és este 10 között. Első körben szakképzett diszpécserek/ápolók, illetve, ha szükséges tovább kapcsolják a mentési központban tartózkodó telemedicinás orvosnak, este 10 után telefonos szakképzett diszpécser fog segíteni egészségügyi kérdésben.

Az OMSZ által átvételre kerülő felnőtt és gyermek háziorvosi ügyeleti ellátás a sürgős – a következő rendelési időig nem halasztható – orvosi tevékenységek elvégzése céljából szervezett ellátás, nem helyettesíti a választott háziorvosuk rendelését. Járásunkban két telephelyen lesz elérhető. Aszódon ügyeleti pontként, hétköznap 16:00-22:00, hétvégén és ünnepnapokon 08:00-14:00 között, Gödöllőn ügyeleti központként vehető igénybe.

A sürgősségi ügyeleti vagy mentőellátás az ügyeleti időben hirtelen jelentkező, illetve súlyos egészségügyi problémák esetére nyújt ellátást, ami nem halasztható, potenciálisan egészségkárosodással járhat; hétköznap 22:00-08:00, hétvégén és ünnepnapokon 14:00-08:00 között hívható az 1830-as számon. Személyes megjelenéssel járó ügyeleti ellátásra a gödöllői ügyeleti központban lesz lehetőség.

A gyermekek sürgősségi ügyeleti ellátása a Váci kórház szakrendelőjében történik, ahol kifejezetten gyermekorvosi ügyeleti pont érhető el hétköznap 16:00:22.00, hétvégén és ünnepnapokon 08.00:-22:00 között. A telefonszám ugyancsak 1830.

Érdemes odafigyelni arra, hogy az állandó gyógyszerek felírása nem ügyeleti feladatkör, az ügyeletnek nem kötelessége felírni állandóan szedett gyógyszereket, gyógyászati segédeszközöket. A gyógyszerek felírására a jogszabály szerint az adott szakterület szakorvosa, vagy a beteg háziorvosa szakorvosi javaslat alapján, szabadságolása alatt  pedig a megjelölt helyettes háziorvos jogosult Az ügyeletnek továbbá nem feladata táppénz ügyintézése, igazolások vagy beutalók írása sem.

Fontos tudni, hogy baleset vagy más, közvetlen életveszélyt jelentő sérülés vagy állapot esetén a mentők továbbra is a 112-es központi telefonszámon riaszthatók.

Legközelebbi háziorvosi ügyeleti pontok:

2170 Aszód, Baross utca 4

2120 Dunakeszi, Liget utca 42

Legközelebbi ügyeleti központ:

2100 Gödöllő, Szabadság tér 3

Legközelebbi kifejezett gyermek ügyeleti pont:

2600 Vác, Argenti Döme tér 1-3

Megszakítás