Search

Üdvözöljük!

Search
Search

XI. Vass Lajos Népzenei Verseny Kárpát-medencei Döntő

2016 november 11. –
Önkormányzati, települési hírek

2016. november 5-én rendezték meg a “Hagyományos régiók, régiók hagyománya” – XI. Vass Lajos Népzenei Verseny Kárpát-medencei Döntőjét a Csepeli Munkásotthonban, melyen a Furmicska Néptánc Egyesület arany minősítést ért el, valamint a legmagasabb fokozattal, a Vass Lajos Nagydíjjal térhetett haza.

A rendezvény fővédnöke Szedlacsek Emília Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Közösségi Művelődési és Minisztériumi Főosztály Főosztályvezetője volt, továbbá a rendezvény védnöke volt Vass József, a Vass Lajos Népzenei Szövetség elnöke.
A zsűri elnöke dr. Gerzanics Magdolna népzenekutató, újságíró, a Vass Lajos Népzenei Szövetség szakmai elnöke volt.

A zsűri tagjai: Domokos Mária, népzenekutató Balogh Sándor, az Óbudai Népzeneiskola valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népzene tanára

A Döntőn elérhető fokozatok:

Vass Lajos Nívódíj, Vass Lajos Kiemelt Nívódíj, Vass Lajos Nagydíj

104 csoport, szólista versengett a Vass Lajos Nagydíj elnyeréséért, amiből összesen 30 db került átadásra. A felhívásra jelentkezve a Csömöri Furmicska, azaz a Csömöri Tót Hagyományaink Háza Hagyományőrző népdalköre megvédte az elő és középdöntőben elért arany minősítését, sőt a legmagasabb fokozattal, Vass Lajos Nagydíjjal térhettek haza. Örömükre szolgál, hogy ismét népszerűsíthették a csömöri népszokásokat. Műsorukban egy csömöri lakodalom részleteit mutatták be. Ez az eredmény hatalmas előrelépés az egyesület életében, hiszen ez nem egy nemzetiségi, hanem országos szintű, sőt a Kárpát- medence egészét felölelő megmérettetés volt, ahol zömében magyar hagyományőrző együttesek versengtek. Ebben a mezőnyben sikerült a csoportnak csömöri szlovák nemzetiségi anyaggal helytállni.

Köszönjük a csoport tagjainak, a felkészítőknek és a népviselet gondozóinak a munkáját!

Megszakítás