Search

Üdvözöljük!

Search
Search

A csömöri önkormányzat megvédte a falu érdekeit a bányahasznosítás ügyében!

2014 június 03. –
Önkormányzati, települési hírek

Nincs teher a falun, a fővárosi politika belharcok nem érintik Csömör költségvetését azzal, hogy a budapesti önkormányzat szerződésszegően vissza akar lépni a biztonságos hulladék-elhelyezéstől.

Amint arról Csömör polgárai folyamatos és teljes körű tájékoztatást kaptak, a fővárosi önkormányzat megkeresésére tárgyalásokat folytattunk az elmúlt húsz évben kitermelt sóderbánya, a kitermelés után maradt bányagödör hasznosítása ügyében. A főváros a rákospalotai hulladékégető salak-maradéka számára keresett helyet, amit Csömör önkormányzata kizárólag a legkorszerűbb környezetkímélő technológia használatával tartott elfogadhatónak. Az önkormányzat maradéktalanul teljesítette a törvényi feltételeket, elsősorban a faluban élők egészséges, tiszta környezetének megóvását, például azzal is, hogy a hasznosításra kijelölt terület bőségesen az előírt 500 méteres távolságon túl található még az üdülő területtől is. Emellett az önkormányzat elérte, hogy teljes mértékben zárt formában történjen a salak-lerakás, amivel végre megoldódhat az elmúlt húsz évben nem kellő gondossággal kiadott bányaengedély utáni rekultivációs kötelezettségek teljesítése. Ennek köszönhetően az előző önkormányzat által ránk hagyott, eltitkolt teherként nem a falu költségvetéséből kellett volna ezeket a munkákat elvégeztetni, hanem még kifejezetten az egészségügyi intézmények fejlesztésére fordítandó bevétele is keletkezhetett a falunak.

Fontos eredmény volt az is, hogy a szerződésbe bekerült: a szállítás csak a belterületi lakott területtől távol lévő útvonalon történhet.

A csömöri önkormányzat mindebben határidőre elvégezte a rá háruló adminisztrációs feladatokat. A fővárosi politikai belharcok miatt azonban a Fővárosi Közgyűlés Gazdasági Bizottsága úgy döntött, hogy vissza kíván lépni a projektből. Ha a végső döntés ez lesz, akkor Csömör tudomásul fogja venni, azonban jogászok bevonásával megvizsgáljuk annak lehetőségét, hogy igényt tarthatunk-e kártérítésre.

Sajnálatos, hogy a politikai haszonlesés a faluba is beszűrődött és néhányan már egy éve hamis tájékoztatással, álszervezetek mögé bújva, szándékosan pontatlan térképek közlésével stb. próbálják gyengíteni Csömör érdekérvényesítését. Ehelyett mi Csömör igazságon alapuló szeretetét javasoljuk minden, valóban a faluért tenni akaró polgárnak!

Csömör Nagyközség Önkormányzata

Megszakítás