Search

Üdvözöljük!

Search
Search

A kerékpáros közelekedés fejlesztéséért

2011 szeptember 15. –
Önkormányzati, települési hírek

Fábri István polgármester kerékpáron ment Csömör testvértelepülésére, Ürménybe (Mojmírocve), hogy így hívja fel a figyelmet a települések közötti kerékpáros közlekedés hiányosságaira.

A polgármester szeptember 9-én, reggel 6.15-kor indult a Polgármesteri Hivatal elől, Budapestet érintve a XVI. kerület – Újpalota – Újpest – Óbuda (kerékpáros híd) – Római-part – Szentendrei út útvonalon.

Úton Ürménybe 

Első megállója Pilisszentkereszten volt, ezt követően áttekert a 700 méter magas Dobogókőn, majd 11.15-kor beérkezett Esztergomba. Következő pihenője Köbölkúton (Gbelcén) volt, 12.30-kor. 15.40-kor Érsekújvár alatt pihent meg, Dvory n.Zitnél, majd 18.20-kor utolsó megállójához érkezett, Jatov településre. A további utat Ürményig már pihenő nélkül tette meg. Fábri István polgármester 18.44-kor hosszú, fárasztó út után megérkezett Csömör testvértelepülésére, Ürménybe. 

Megérkezés Ürménybe 

Elmondása szerint a több mint 160 km-es utazást a szél nehezítette leginkább.

Fábri István péntekre és hétfőre szabadságot vett ki. 

A Mojmírovcei Falunapok rendezvényen Csömör képviseletében részt vett Biró Attila alpolgármester és Tihanyi Ferenc képviselő is. A protokoll ajándékok mellett csömöri hagyományos szlovák süteménnyel, guglicskával is meglepték vendéglátóikat. Az eseménysorozatról készült részletes beszámoló itt olvasható.

Guglicska 

A polgármester szeptember 11-én, vasárnap 10.40-kor indult haza. A késői indulás miatt az utat most megállóval, Nagymaroson való megszállással tette meg, így hétfőn a délutáni órákban érkezett haza Csömörre.

Megérkezés Csömörre 

Korábban már hivatalos közleményt is kiadtunk az akcióról, szövege alább olvasható:

A csömöri, 100 százalékban civil önkormányzati vezetés kiemelt ügyként kezeli a kerékpáros közlekedés lehetőségének fejlesztését, elősegítését. A korábban országos sajtóvisszhangot kapó M0-s demonstrációkat (2007: felüljáró demonstráció, 2009: alumínium hídavatás) követően most a települések közötti kerékpáros közlekedés javításának szükségességére hívjuk fel a figyelmet, egy nem mindennapi kezdeményezéssel.

Csömör Nagyközség szlovák testvértelepülése, Mojmírovce (Ürmény) a hétvégén tartja hagyományos falunapi rendezvényét, amelyre meghívást kapott a csömöri önkormányzat is. Az eseményhez kapcsolódva Fábri István polgármester a két település közötti, több mint 160 km-es utat kerékpáron teszi meg (Szlovákiába pénteken, vissza Magyarországra vasárnap).

Az akciónak két fontos üzenete van:

1.) Egyrészt fel kívánjuk hívni a figyelmet a települések közötti kerékpáros közlekedés hiányosságaira, fejlesztésének szükségességére, amit hasonlóan fontosnak tartunk, mint az utóbbi időben lényegesen nagyobb nyilvánosságot kapó és örvendetesen fejlődésnek indult településen belüli kerékpáros közlekedést.

2.) Másrészt a kizárólag magyar-szlovák vegyes lakosságú településeken való áthaladással demonstrálni szeretnénk a két nemzet közös hagyományait, gyökereit, a mindennapok békés együttélésének tényét, a Kárpát-medence gazdag kulturális-közösségi hagyományait.

Talán kevesen tudják, de a Csömör és Mojmírovce közötti 160 km-es út (!) teljes hosszában (!) megtehető úgy, hogy kizárólag olyan településeken halad át az ember, amelyeken évszázadok óta együtt vannak jelen a magyar és a szlovák hagyományok: a szlovákiai szakaszon magyar-szlovák vegyes lakosságú falvakon, városokon, a magyarországi szakaszon szlovák nemzetiségi önkormányzattal rendelkező településeken vezet át az út.

A közös, évszázados kulturális hagyományok beleívódtak a mindennapi életbe, a magyarországi településeken máig híven őrzi szokásait, hagyományait a szlovák kisebbség. Csömör szlovák nemzetiségi önkormányzata példaértékű kapcsolatot ápol testvértelepülésünkkel, Mojmírovcéval (Ürménnyel), a hétköznapokban pedig elkötelezetten tartja életben Csömör szlovák hagyományait, gyökereit a szlovák őslakosság (nyelvőrzés, az idősek mindennapos népviselet használata stb.).

Az útvonal: Csömör—Budapest—Pomáz—Pilisszentkereszt—Pilisszentlélek—Esztergom—Sturovo (Párkány)—Gbelce—Nová Vieska—Pribeta—Dvory n. Zit. —Nové Zámky (Érsekújvár)—Ciky—Jatov—Polny Kesov—Mojmírovce (Ürmény)

A csömöri önkormányzat nem egyszeri megmozdulásnak szánja a jelenlegi akciót, a későbbiekben a Gödöllői Többcélú Kistérségi Társulás kéthavonta esedékes, hagyományosan más-más településen tartandó üléseire is kerékpárral mennek el a település vezetői.

Megszakítás