Search

Üdvözöljük!

Search
Search

A koronavírussal kapcsolatos helyi rendelkezések, ajánlások betartására kérik a lakosságot

2020 március 23. –
Önkormányzati, települési hírek

A koronavírus-járvány miatt kialakult veszélyhelyzet miatt az önkormányzat mellett az egészségügyi és a szociális dolgozók is új eljárásrend szerint végzik munkájukat.
Az önkormányzat arra kéri a csömöri polgárokat, hogy segítsék az egészségházban dolgozó orvosok, fogorvosok, védőnők, a Szociális Alapszolgáltatási Központban dolgozók és a közterület-felügyelők, polgárőrök munkáját abban, hogy betartják a járvány terjedésének csökkentése érdekében bevezetett rendelkezéseket, ajánlásokat.
Az alábbiakban közöljük az egészségügyi dolgozók és a SZAK új eljárásrendjét és ajánlásait:

Csömör háziorvosai a kialakult helyzetre való tekintettel az alábbiakat kéri, illetve javasolja Önöknek:

-Akinek az állandó gyógyszereire van szüksége, kérjük ezt telefonon jelezze felénk rendelési időben, illetve e-mailben.

hulitzer@gmail.com /dr. Hülitzer Katinka/

aszalosdr@gmail.com /dr. Aszalós György/

haziorvos3@csomor.hu /dr. Kakuk Tímea/ 

haziorvos4@csomor.hu  /dr. Kiss Zsuzsanna/

gyermekorvos1@csomor.hu /dr. Vereszki Xénia/

gyermekorvos2@csomor.hu /dr. Kovács Éva /

E-recept formájában feltöltjük a kért gyógyszereket, és csak a patikába kell érte befáradni,ez másnapra biztosan ott lesz.

Idős betegek részére a gyógyszerekért  hozzátartozó, szomszéd is elmehet -erre engedélyt adott a Kormány.

Aki megy a gyógyszerekért annak tudnia kell a beteg nevét ,TAJ számát és saját személyi okmányait is vinnie kell./Személyi igazolvány/

Beutalók írására ,előre rögzített időpontok miatt szintén telefonon, vagy e-mailben van lehetőség, ennek átvételére nem kell várakozni, csak a nővérszobákba kell rendelés alatt bekopogni.

A nem akutan szükséges, halasztható szakvizsgálatokra kérjük, most ne menjenek, ne kérjenek beutalót.

Kialakult betegség esetén-pl. nátha, kisebb fokú hasmenés, izomhúzódás, derékpanasz is kérjük, hogy telefonon konzultáljanak velünk, ily módon is lehetséges táppénzbe vételük, és szabadon megvásárolható gyógyszerekkel való kezelésük is.

Gyermekorvosaink szintén ezt kérik, illetve a kötelező védőoltások beadása miatt telefonos konzultáció szükséges időpont egyeztetés miatt. Az oltandó gyermeket csak egy személy kísérheti.

Fogorvosaink is csak sürgősségi ellátást adhatnak. / pl .balesetes fog vérzés, sürgősségi foghúzás/

Kérjük rendelési időben telefonon kérjenek először tanácsot Tőlük .

Mindannyiunk érdeke a minél kevesebb személyes kontaktus. Amennyiben elkerülhetetlen a személyes találkozás, akkor is tartsunk kb. 1 méteres távolságot egymástól, gyakran mossunk kezet, meleg szappanos vízzel, alkoholos fertőtlenítők használata szintén javasolható.

A rendelőben kihelyezett kézfertőtlenítőket kérjük használják.

Mindemellett kérjük legyenek türelmesek, mivel aki a rendelésre jön, az közben a telefonos konzultációk miatt tovább fog várakozni  valószínűleg.

Telefonszámok a csomor.hu honlapon az egészségügy menüpontban találhatóak.

Általános tájékoztató a koronavírussal kapcsolatban:

A koronavírus okozta megbetegedés döntően a felnőtteket érinti.

10 évnél fiatalabb gyermekeknél a betegség többnyire enyhe légúti tünetekkel jár, viszont a minimális tüneteket mutató, enyhe lefolyású esetek is terjeszthetik a fertőzést, környezetüket ők is megfertőzhetik. Ezzel veszélyeztetik az időseket, krónikus betegeket, akik között nagyon veszélyes a betegség, sokkal magasabb a szövődmények és a halálozás aránya, mint az influenzának!

Mikor kell koronavírus fertőzésre gondolni? Ha valaki erősen köhög, lázas, levert, rossz az általános állapota, nehezen, vagy szaporán veszi a levegőt, és a megelőző 14 napban szoros kapcsolatban volt koronavírussal fertőzött személlyel, vagy a koronavírus fertőzéssel érintett területen járt.
Koronavírus megbetegedés gyanúja esetén kérjük semmiképpen ne induljon a rendelőbe, hanem telefonon hívjon bennünket! Ingyenesen hívható zöldszámok állnak rendelkezésre a koronavírussal kapcsolatos lakossági megkeresések gyors és szakszerű megválaszolása érdekében.
06-80-277-455
06-80-277-456
A fertőzés esélyének csökkentése érdekében szeretnénk a rendelői találkozások számát minimalizálni. Kérem, vegyék komolyan, hogy ha az orvosok, nővérek, asszisztensek megfertőződnek, és kiesnek az ellátórendszerből, Magyarország betegellátása egy-kettőre összeomlik, a betegek (nemcsak a koronavírussal fertőzöttek, de a többi beteg is) ellátatlanul maradnak, ami beláthatatlan következményekhez vezetne!

 Ezért a következőkben kérjük együttműködésüket:
Enyhe, banális betegségekkel, orrfolyással, enyhe, hurutos köhögéssel, 1-2 napos, nem magas lázzal, hőemelkedésel, hasmenéssel önmaguk, családjuk, betegtársaik és az egészségügyi személyzet védelme érdekében NE jöjjenek vizsgálatra, hanem telefonáljanak, és ellátunk mindenkit tanácsokkal! Ha szükséges, betegség esetén használják ki a digitális technika nyújtotta lehetőségeket is! Ugyancsak telefonon jelentsék be igényüket táppénzre, iskolai, óvodai igazolásra, beutalóra, rendszeresen szedett gyógyszer- vagy tápszer receptjére.

Gyermekekre vonatkozó tanácsok

Ha mégis szükséges eljönni  a rendelőbe! Érkezést követően mossanak kezet (a gyermek is!), használják a kihelyezett kézfertőtlenítőt! A többi betegtől lehetőleg legalább 1 méter távolságot tartsanak. Ha ez megoldható, inkább a szabad levegőn várakozzanak.
Orvosi vizsgálatot és időpont egyeztetést igényel a hat hónaposnál fiatalabb lázas gyermek,
• aki nehezen veszi a levegőt, zihál, fullad,
• akinek napok óta tartó, vagy nagyon magas láza van,
• aki ismételten hány és hasmenése van, nem itatható,
• akinek erős hasfájása van, de nincs hasmenése,
• akinek feltűnően rossz az általános állapota, nehezen ébreszthető, zavartnak tűnik,
• akinél valamilyen súlyos fertőző betegség gyanúja merül fel,
• minden olyan helyzet, amikor a gyermek állapota hirtelen romlik, vagy ami a Önnek komoly aggodalmat okoz.
Javasoljuk, hogy a járványügyi helyzet javulásáig, ha lehet ne tervezzenek külföldi utazást, ha csak lehet, ne vegyék igénybe a tömegközlekedést, kerüljék azokat a helyeket, ahol sok ember tartózkodik, szellőztessenek és mossanak kezet minél gyakrabban, tartsák be a kézmosás, tüsszentés, köhögés higiénés szabályait, találkozáskor, üdvözléskor kerüljék a puszilkodást, kézfogást.
Figyeljünk egymásra, járjunk el felelősen a magunk és egymás egészsége érdekében!

 

 

Csömöri fogorvosok:

Dr. Pataki Ildikó és dr. Molnár Viktória fogorvosok ügyelési rendje az alábbiak szerint alakul:

Március 19. és 20., 8.00 – 11.00 dr. Pataki Ildikó
Március 23. és 24., 8.00 – 11.00 dr. Molnár Viktória
A továbbiakban hétfőként és kedden, 8.00 – 11.00 dr. Molnár Viktória
Csütörtökönként és pénteken, 8.00 – 11.00 dr. Pataki Ildikó

Kérjük a pácienseket, hogy csak nagyon indokolt, komoly fogfájással keressék fel orvosukat!
Mielőtt befárad a kezelésre, előzetesen kérjen telefonon időpontot a rendelési időben!

 

Csömöri Védőnői Szolgálat:

 • BETEGEN vagy KORONAVÍRUS GYANÚ esetén TILOS A TANÁCSADÓBA JÖNNI!
 • A tanácsadóink VÁRÓTERMÉT LEZÁRJUK. A védőnők csak az előre egyeztetett időponttal rendelkező gondozottakat tudják beengedni, minden más esetben kérjük, hogy TELEFONON egyeztessenek a védőnőjükkel.
 • A tanácsadóba EGYESÉVEL ENGEDJÜK BE a kint várakozókat. Egyszerre csak egy gyermek és egy szülő tartózkodhat a váróteremben, illetve az(ok), akiket éppen aktuálisan ellátunk. A többi gondozott addig kísérőjével a tanácsadó előtt, kint várakozik.
 • Kérjük, hogy a várakozás közben is tartsák be a HIGIÉNÉS ALAPSZABÁLYOKAT és a javaslatokat! Várakozás alatt tartsák a két méter távolságot!
 • Kérünk mindenkit, hogy személyesen KIZÁRÓLAG ELŐRE EGYEZTETETT IDŐPONTBAN, INDOKOLT ESETBEN keressék fel a tanácsadóinkat! A védőnők telefonon és messangeren érhetők el .
 • Az egészségügyi személyzettel való KONTAKTUS SZINTÉN MINIMALIZÁLÁSRA KERÜL, a tanácsadási idők rövidülnek. Kézfertőtlenítő használata be és kilépéskor is kötelező!
 • Tanácsadás után minden gondozott után FELÜLETFERTŐTLENÍTÉST végzünk!

A családlátogatások rendszere is megváltozik.

 • Kizárólagosan és indokolt esetben csak az újszülött csecsemőknél történik meg
 • Betöltött 3 hetes korig, heti 1x gyakorisággal csak szükség esetén
 • A többi korcsoportnál a látogatások elhalasztásra kerülnek. Indokolt esetben telefonos és messangeres kapcsolat igénybevehető.
 • Látogatások alkalmával a járványügyi és higénés szabályok betartása megvalósul.

 

70 év felettiek ellátása:

Az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt veszélyhelyzet során teendő intézkedésekről (III.) szóló 46/2020.(III.16.) Kormányrendelet 2.§. (1.) bek. alapján: a 70. életévüket betöltött személyeket a Kormány arra kéri, hogy lakóhelyüket vagy tartózkodási helyüket ne hagyják el.

Ha a 70. életévét betöltött személy az (1.) bekezdésben foglaltakat vállalja (azaz nem hagyja el otthonát) és erről az önkormányzatot tájékoztatja, az ellátásáról való gondoskodás a települési önkormányzat polgármesterének a feladata.

Kérjük azokat a 70. életévüket betöltött csömöri lakosokat, akik a fenti jogszabály alapján igénybe kívánják venni a személyes gondoskodást, és hozzátartozó híján rászorulnak a segítségre, de jelenleg nem részesei a SZAK által eddig is nyújtott ellátásnak, a polgármesteri hivatal alábbi e-mail címén igazgatasioszt@csomor.hu, vagy hétfőn 8-18, szerdán 8-16 óra, pénteken 8-12 óra között a következő telefonszámon 06-28-544-020 jelezzék.

Tájékoztatjuk lakosainkat, hogy a Szociális Alapszolgáltatási Központ már eddig is vállalta a jogszabály megjelenésétől függetlenül valamennyi rászoruló ellátását, amely iránti igényüket az alábbi telefonszámokon lehet bejelenteni:

06-28-544-062

06-28-544-020

06-30-821-1916  – Hegyesiné Nagy Ibolya Szociális Alapszolgáltatási Központ vezetőjének száma

 

 

 

Megszakítás