Search

Üdvözöljük!

Search
Search

A legutóbbi képviselő-testületi egyeztetés óta történt fontosabb települési események és önkormányzati intézkedések

2021 április 23. –
Polgármesteri beszámolók

Fábri István polgármester beszámolója a 2021. március 25.- 2021. április 22.közötti időszakról.

(Készült Csömör Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2021. április 22-i egyeztetésére)

 

– Összefoglalás –

 

 

1.) Csömör Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete március 25-én tartotta a Veszélyhelyzet időszakában legutóbbi egyeztetését, melyen a képviselők elfogadták az önkormányzat gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatainak ellátásáról szóló beszámolót, döntöttek a helyi közétkeztetési pályázat kiírásáról, elfogadták a zajvédelem helyi szabályozásáról szóló rendeletet, továbbá a közterületek használatáról, valamint a helyi környezetvédelemről szóló helyi önkormányzati rendelet módosítását. A Képviselő-testület véglegesítette a Hősök tere közlekedésbiztonsági tervét.

 

2.) Március 31-én a Csömöri Evangélikus Rózsakert Óvoda bővítésének tervegyeztetése zajlott az óvoda épületének udvarán. Az egyeztetésen a Magyarországi Evangélikus Egyház Fejlesztési Programirodája részéről Benyó Balázs intézményvezető, Buda Gergely projektvezető, Potzner Ferenc vezető tervező, Kendeh K. Péter csömöri evangélikus lelkész, az Evangélikus Óvoda részéről Biró Zsuzsanna óvodaigazgató és Erdélyi Csilla óvodavezető-helyettes vett részt. Az Önkormányzatot Fábri István polgármester, Tormay-Lesták Mária alpolgármester és Benkó Gábor műszaki osztályvezető képviselte.

 

3.) Április 3-án Termelői piacot tartottak a Hősök terén.

 

4.) Április 2-5.: Húsvét ünnepén a Csömöri Evangélikus gyülekezet, a Csömöri Római Katolikus gyülekezet, a Csömör-Nagytarcsai Református Missziói Egyházközség, valamint a Baptista Gyülekezet szokásos ünnepi istentiszteleteit, egyházi alkalmait a járványügyi szabályoknak megfelelően online formában tekinthették meg a hívek. A szigorú járványügyi korlátozások miatt a húsvéti közösségi események elmaradtak, a családi, rokoni találkozások, látogatások is minimális mértékűek voltak.

 

5.) Április 6-án az Ügyrendi, Közbiztonsági és Közlekedési Bizottság tagjai tartottak online egyeztetést Pásztor Sándor elnök vezetésével.

 

6.) Április 7-én a Környezetvédelmi, Településfejlesztési és Sport Bizottság tartott online egyeztetést Tihanyi Ferenc elnökletével.

 

7.) Április 8-án a Népjóléti és Kulturális Bizottság tagjai tartottak online egyeztetést Onhausz Erzsébet elnök-helyettes vezetésével.

 

8.) Április 14-én a Pénzügyi-, Ellenőrző és Vállalkozói Bizottság tartott online egyeztetést Eigler Tamás elnök vezetésével.

 

9.) Április első felében, csatlakozva a már lezajlott szemétszedési akcióhoz, a Csömöri Nefelejcs Művészeti Óvoda dolgozói a Szedervölgyi erdő északi részét tisztították meg a szeméttől, míg a Hangák Csoportja a Tatárdombon és a Mogyoródra vezető földúton szedték össze a szemetet. A Csömöri Civil Egyesület újabb csoportja a Csömöri Körtúra Felső-patakvölgy szakaszát tisztította meg.

10.) Április 15-én online egyeztetést tartottak a DMRV Zrt. és az Önkormányzat képviselői a település szennyvíz-csatorna hálózatának további fejlesztési lehetőségeiről. A DMRV Zrt.-t képviselte Palkovics Judit üzemvezető-helyettes Gödöllői Üzemvezetőség, Oláh Tamás önkormányzati kapcsolattartó, Kleiner Viktor üzemvezető Gödöllői Üzemvezetőség üzemvezető és Schlenk Róbert osztályvezető Beruházási- fejlesztési Osztály a megbeszélésen, az Önkormányzatot Fábri István polgármester, Eigler Tamás beruházási tanácsnok és Benkó Gábor műszaki osztályvezető.

 

11.) Április 17-én vettek végső búcsút családja, szerettei és ismerősei a 72 éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt Hiroe Akihisától a Cseresznyevirág utcában. A családjával Csömörön élő neves, Japánból hazánkba települt élelmiszeripari szakember búcsúztatásán az Önkormányzat részéről Fábri István polgármester, illetve Bátovszki György korábbi településvezető vett részt.

 

12.) Április 17-én Termelői piacot tartottak a Hősök terén.

 

13.) Április 21-én Intézményvezetői értekezletet tartottak a Petőfi Sándor Művelődési Ház udvarán. Fábri István polgármester, Tormay-Lesták Mária alpolgármester és dr. Katona Péter jegyző a járványhelyzet okozta nehézségeket és feladatokat vitatta meg a település intézményeinek vezetőivel.

 

14.) A Kálvária köz magántulajdonú utca önkormányzati átadásáról szerződést írtak alá a tulajdonosok és az Önkormányzat részéről Fábri István polgármester.

 

15.) Április 22-én a Népjóléti és Kulturális Bizottság tagjai tartottak online egyeztetést Szántóné Hermányos Mária elnök vezetésével.

 

16.) Áprilisban lezajlott a Csömöri Mátyás Király Általános Iskola-i, valamint a Csömöri Nefelejcs Művészeti Óvoda-i beiratkozás, a végleges osztályok, illetve csoportok a következő hetekben kerülnek kialakításra. Az önkormányzati fenntartású Csömöri Nefelejcs Művészeti Óvoda beiratkozási hirdetménye elkészült, a beiratkozás május 3-6 között lesz online formában. 

 

Járványügyi intézkedések

17.) Április 19-től a Kormányintézkedésnek megfelelően, az óvodák és az általános iskola alsós diákjai újra látogathatják az intézményeket. Csömörön jelenleg 40-50%-os a részvétel a gyermekek részéről. A zeneiskola továbbra is zárva tart. 

A csömöri sportcsarnok és a szabadtéri sportközpont részleges nyitás mellett üzemel, melynek egyik fontos eleme, hogy az iskola számára biztosítja a testnevelési órák zavartalan lebonyolítását, úgy, mint a művelődési ház esetében is.

A könyvtár zárva tart, de a könyvkiadás telefonon, vagy e-mailben előre egyeztetett időpontban zajlik, mint már korábban is.

A Szociális Alapszolgáltatási Központ dolgozóira igen nagy teher hárul, nagyon sok idős embert kell ellátniuk.

Polgármesteri Hivatalban továbbra is az ügyintézés telefonon és e-mailen folyik. Azok a munkatársak, akik tehetik, ismét otthonról látják el feladataikat. Az ügyfeleket csak rendkívüli és előre egyeztetett esetben, a hivatali épületen kívül fogadják az ügyintéző kollégák, de ekkor is tartani kell a távolságot, és kötelező mindkét félnek a maszk viselése. Az épületbe csak a hivatal munkatársai léphetnek be.

A Csömöri Egészségházban, az egészségügyi dolgozók nagy leterheltsége mellett is nagyon jól szervezett ütemben, pontosan, zavartalanul zajlik a lakosok oltása. Azokat az idős, egyedül élő helyi lakosokat, akik nem tudnak önállóan közlekedni, az önkormányzat szállítja el a településen kívüli oltópontokra.

A Csömöri vendégházban az önkormányzat továbbra is térítésmentesen biztosít szállást a Kistarcsai Kórházban dolgozó egészségügyi munkatársaknak, katonáknak.

 

18.) A helyi sportélet fontosabb eseményei

Csömör férfi kézilabdacsapata, a vírus okozta hathetes kényszerszünetet követően három győztes meccsel tért vissza az NB II-be.

A nagypályás futballcsapat zsinórban öt fantasztikus győzelmet aratott a megye II-es bajnokságban.

Valter Attila jelenleg az Alpesi kör országúti kerékpárversenyen szerepel. A csömöri klasszis ezzel a viadallal hangol a májusi Giro d’Italia klasszikus háromhetes megmérettetésre.

Két ezüstérmet gyűjtött be a Duna Aszfalt Szer Országos Bajnokságon a csömöri tornász, Péter Sára, aki ugráson és talajon is közel járt a győzelemhez a Központi Tornacsarnokban.

A csömöri judós, Tóth Krisztián bronzérmet szerzett a lisszaboni Európa-bajnokságon a 90 kilogrammosok súlycsoportjában. Remek formában várhatja a hazai rendezésű világbajnokságot és a tokiói olimpiát!

 

19.) Fejlesztések, jelentősebb felújítások:

19.1.) A Csömöri Községgondnokság és a Csömöri Településszolgáltató Nonprofit Kft. kivitelezésében zajló jelentősebb karbantartási, felújítási munkák:

– Laky bekötőúton a szalagkorlátok javítása megtörtént, a Szabadság utca – Gárdonyi G. utca sarkán, illetve a Szabadság utca – Vasútsor sarkán új szalagkorlátok kerültek kihelyezésre, bruttó 1.000.000,- értékben.

– A Szent István szobor körüli parkosítás zajlik, a tipegő elemei kihelyezésre kerültek.

Csömöri Egészségház parkosítása zajlik.

Zebrák átfestése elkészült a Szabadság úton és a Hunyadi utcában bruttó 244.000,- Ft összegben.

– Zajlik a Strandtér épületének homlokzatjavítása.

– Zajlik a kitekintő pont alatti kerítésépítés.

 

******

 

—A következő Képviselő-testületi egyeztetést 2021. május 20-án tartja az önkormányzat.

 

 

Fábri István s. k.

polgármester

Megszakítás