Üdvözöljük!

A legutóbbi képviselő-testületi konzultáció óta történt fontosabb települési események és önkormányzati intézkedések

2021 május 25. –
Polgármesteri beszámolók

Fábri István polgármester beszámolója a 2021. április 22. – 2021. május 20. közötti időszakról.

(Készült Csömör Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2021. május 20-i egyeztetésére)

 

– Összefoglalás –

 

1.) Csömör Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete április 22-én tartotta a veszélyhelyzet időszakában legutóbbi egyeztetését, melyen a képviselők több helyi rendelet módosítása mellett döntöttek aljegyzői státusz létrehozásáról, az óvodai beiratkozási hirdetményről, önkormányzati keret létrehozásáról az árverezésre kerülő helyi ingatlanok közösségi célú megvétele céljából.

 

2.) Április 26-án a Csömöri Kulturális Közalapítvány tartott online egyeztetést Harmath Diána elnöklete mellett. A kiírt pályázatra 19 civil szervezet nyújtotta be pályázatát, melyen működésre összesen 2.640.000,- Ft-ot, egyéb felhasználásra 1.910.000,- Ft-ot szavazott meg az alapítvány kuratóriuma.

 

3.) Április 29-én az új járványügyi szabályozások szerint megtartható rendezvények egyeztetése zajlott a Petőfi Sándor Művelődési Ház udvarán Fábri István polgármester, Tormay-Lesták Mária alpolgármester, Szeltner László művház igazgató, Miklós Daniella kommunikációs vezető, Berkes Evelin rendezvényszervező, Válé Flórián Sport Kft. ügyvezetője.

 

4.) Május 1-jén termelői piac volt a Hősök terén.

 

5.) Május 3-án az Ügyrendi, Közbiztonsági és Közlekedési Bizottság tagjai tartottak online egyeztetést Pásztor Sándor elnök vezetésével.

 

6.) Május 3-án a Csömöri Egészségház dolgozóival közös egyeztetésen vettek részt Fábri István polgármester és Tormay-Lesták Mária alpolgármester. Az egyeztetés témái a munkahelyi kérdéseken kívül az aktuális járványhelyzet megvitatása, a szükséges helyi intézkedések és együttműködések voltak.

 

7.) Május 4-én a Környezetvédelmi, Településfejlesztési és Sport Bizottság tartott online egyeztetést Tihanyi Ferenc elnökletével.

 

8.) Május 4-én a Csömöri Települési Szolgáltató Nonprofit Kft. Felügyelő Bizottsága tartotta ülését Pásztor Sándor elnök vezetésével.

 

9.) Május 6-án a Csömöri Sport és Szabadidő-szervező Nonprofit Kft. Felügyelő Bizottsága tartotta ülését Eigler Tamás elnökletével a Csömöri Sportcsarnokban.

 

10.) Május 6-án a Népjóléti és Kulturális Bizottság tagjai tartottak online egyeztetést Szántóné Hermányos Mária elnök vezetésével.

 

11.) Május 8-án, az egészségügyi előírásokat betartva egyéni, gyalogos Boglárka túra indult a Csömöri Körtúra útvonalán. A 20 km-es távot 130 fő teljesítette.

 

12.) Május 10-étől, az érvényben lévő kormányrendeletnek megfelelően újra megnyitottak a csömöri intézmények, így a könyvtár, a művelődési ház és a sportcsarnok is látogatható a központi járványügyi szabályok betartása mellett. A helyi óvodák már áprilisban megnyitottak, mint ahogy az általános iskola alsó tagozata is, május 10-én pedig a felső tagozat és a zeneiskola is megnyitotta kapuit. A Polgármesteri Hivatalban továbbra is gördülékenyen működik az  online és telefonos ügyintézés.  Május 10-étől az intézménybe az ügyintézővel történt előzetesen egyeztetett időpontban léphetnek be az ügyfelek.  A személyes ügyintézés, melynek során egyszerre csak egy ügyfelet engednek fel az ügyintézőhöz, csak indokolt esetben lehetséges. A maszk viselése az ügyfelek és az ügyintézők számára is kötelező, csak indokolt esetben lehetséges.

 

13.) Május 12-én a Pénzügyi-, Ellenőrző és Vállalkozói Bizottság tartott online egyeztetést Eigler Tamás elnök vezetésével.

 

14.) Május 13-án a Népjóléti és Kulturális Bizottság tagjai tartottak egyeztetést Szántóné Hermányos Mária elnök vezetésével.

 

15.) Május 13-án Leányfalun helyezték örök nyugalomra Király Noémi főépítészt. A temetési szertartáson az önkormányzat több dolgozója és vezetője is részt vett.

 

16.) Május 15-én termelői piacot tartottak a Hősök terén.

 

17.) Május hónapban közterületi akciósorozat indult a településen a szabálytalan tehergépjármű-behajtások és egyéb szabálysértések, továbbá a különböző kereskedelmi egységek környéki szabálytalan és a lakosságot is folyamatosan zavaró gyülekezések visszaszorítása érdekében. Az akciókban a helyi közterület-felügyelet, a kistarcsai rendőrség, a csömöri polgárőrség, a közbiztonsági szolgálat és – külterületi ellenőrzések esetén – a mezőrőség munkatársai vettek részt. Az eddig több pénzbeli bírsággal és feljelentéssel zárult ellenőrzések az elkövetkező hetekben is folytatódnak.

 

18.) Május 18-án Csömöri Települési Szolgáltató Nonprofit Kft. Felügyelő Bizottsága tartotta ülését a Polgármesteri Hivatalban Pásztor Sándor elnök vezetésével a mérlegbeszámoló elfogadása tárgyában.

 

19.) Május 16-án a csömöri római katolikus templomban Pető Gábor plébános celebrálása mellett tartottak emlékmisét a Nepomuki Szent János-szobor fennállásának 250. évfordulója alkalmából.
A Német Nemzetiségi Önkormányzat Csömör, a Csömöri Községgondnokság közreműködésével felújíttatta a Csömöri-patak partján található szobor körüli parkot. A pihenő padokkal díszített parknál Drahos Réka Dalma elnök, Nagy Réka és Halápi Szilvia nemzetiségi képviselők adták át a csömöri svábok történetét is feldolgozó „Mi, svábok’ című kiadványt  Fábri István polgármesternek és Tormay-Lesták Mária alpolgármesternek.

 

20.) Május 19-én a Csömöri Települési Szolgáltató Nonprofit Kft. Felügyelő Bizottsága tartotta ülését Eigler Tamás elnök vezetésével. A Csömöri Sportcsarnokban megtartott ülésen elfogadták a kft. előző évi mérlegbeszámolóját.

 

21.) Május 20-án a Népjóléti és Kulturális Bizottság tagjai tartottak online egyeztetést Szántóné Hermányos Mária elnök vezetésével.

 

22.) A helyi sportélet fontosabb eseményei

– Mivel a csapatok jelentős részének kérése ellenére sem függesztették fel a kézilabdabajnokságokat, ezért a számos sérült és fertőzés miatt kieső játékossal küzdő csömöri férfi és női együttes is több mérkőzést játszott április és május hónapban. A járványügyi időszakban több vesztes mérkőzés után az NB/II Északi csoportjában szereplő Csömör KSK férfi kézilabdacsapata az 5. helyen áll, a női kézilabdacsapat a 8. helyen áll.

– A nagypályás futballcsapat továbbra is jól szerepel a megye II-es bajnokságban, számos győzelem után az őszi 13. helyről már az 5. helyre tornázta fel magát a Pest Megyei Bajnokság II. osztályának Északi csoportjában.

A csömöri Valter Attila (Groupama FJD) három napon keresztül viselhette az összetettben vezető versenyzőnek járó rózsaszín trikót a 104. Giro d’Italia országúti kerékpáros körversenyen. A május 30-ig tartó világhírű versenyen a másik magyar induló, Dina Márton (ELO-Kometa)  Valter Attilához hasonlóan – szintén a Cube-Csömör utánpótlás csapatában versenyzett korábban.

– A csömöri Péter Sára nyolcadik helyen végzett az ugrás fináléjában a tornászok bázeli Európa-bajnokságán a szerenkénti döntőkben.

– Megkezdődött a felnőtt gyorsasági kajak-kenu versenyszezon. A Maty-éren rendezett pótkvalifikációs válogatón a csömöri világbajnok, Balaska Márk bronzérmet szerzett K1 200 méteren.
– A gyorsasági kajak-kenusok után a maratoni szakág szezonja is elindult: Győrben rendezték a Kadler Gusztáv Maraton Magyar Bajnokságot, amely a júliusi, moszkvai Európa-bajnokságra is válogatott. A csömöri Solti László bronzérmet ünnepelhetett párosban.

23.) Fejlesztések, jelentősebb felújítások:

23.1.) Közterületi felújítások, fejlesztések

23.1.1.) A Kálvária köz és a Kálvária utca önkormányzati önerős útfelújítása várhatóan június elején befejeződik, a beruházást az Úttengely Kft. végzi.

 

23.2.) A Csömöri Községgondnokság és a Csömöri Településszolgáltató Nonprofit Kft. kivitelezésében zajló jelentősebb karbantartási, felújítási munkák:

– A Szent István szobor körüli parkosítás zajlik.

Csömöri Egészségház parkosítása zajlik.

– Elkészült a Strandtér épületének homlokzatjavítása, valamint a nyílászárók festése, bruttó 200.000,- Ft összegben.

– A kitekintő pont alatti kerítésépítés befejeződött, bruttó 300.000,- Ft értékben.

Kistarcsai úti patak híd felújítása folyamatban van.

– A Csömöri Vendégház kerítésének festése zajlik.

– A Laky-parkban kialakítandó esőkert építése jelenleg még zajlik.

 

******

 

—A következő Képviselő-testületi egyeztetést 2021. június 17-én tartja az önkormányzat.

 

 

Fábri István s. k.

polgármester

Megszakítás