Search

Üdvözöljük!

Search
Search

A legutóbbi képviselő-testületi ülés óta történt fontosabb települési események és önkormányzati intézkedések

2014 június 23. –
Önkormányzati, települési hírek

Fábri István polgármester beszámolója a 2014. május 22. – június 19. közötti időszakról.

(Készült Csömör Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. június 19-i ülésére.)

 

– Összefoglalás –

 

1.) Csömör Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete május 22-én tartotta rendes ülését. A testület nyilvános meghallgatás után öt évre újra megbízta a könyvtár jelenlegi vezetőjét az intézmény irányításával; emellett sor került az egyik védőnői álláshely meghirdetésére is. A képviselők megalkották a települési hulladékgazdálkodásról szóló rendeletet, illetve a csatornadíjból igénybe vehető kedvezményről szóló rendeletet. Beszámoló hangzott el a szlovák és a német nemzetiségi önkormányzat múlt évi működéséről, továbbá a gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok ellátásáról. A testület a Kacsóh P. utcai óvoda újabb fejlesztéséről határozott; a művelődési ház bővítése érdekében pedig megvásárolja a szomszédos ingatlant.

Az ülésen vendégként részt vett dr. Tuzson Bence, a település országgyűlési képviselője.

 

2.) Május 23-án közbiztonsági fórumot tartottak a Petőfi Sándor Művelődési Házban, amelyen Ignéczi József őrnagy és Pásztor Sándor, az Ügyrendi és Közbizottsági Bizottság elnöke ismertette a település és a térség közbiztonsági helyzetét, illetve a helyi fejlesztéseket. A rendezvényen felszólalt Ribai László tűzoltóparancsnok, továbbá Szőke Zoltán, a Relicőr képviselője, aki a Deffibrillátor Plusz Kft. munkatárásával közösen tartott bemutatót az önkormányzat vásárolt újraélesztő készülékről. Az eseményen jelen volt még a Csömöri Önkéntes Tűzoltó Egyesület, Mihalovics Bertalan, a Csömöri Polgárőr Egyesület elnöke, illetve az önkormányzat részéről Fábri István polgármester és dr. Szarka Zsuzsanna, a Népjóléti Bizottság elnöke.

 

3.) Május 25-én európai uniós választásokat tartottak Magyarországon. A csömöri szavazókörökben rendben zajlott a voksolás. A szavazatszámláló-bizottságok delegált tagjai május 19-én Fábri István polgármester, május 23-án pedig Biró Attila alpolgármester előtt tettek esküt. A szervezési feladatokat a helyi választási iroda részéről dr. Katona Péter jegyző és Kovács Jánosné igazgatási osztályvezető irányította.

 

4.) Május 29-én a Népjóléti Bizottság tartotta ülését a Polgármesteri Hivatalban dr. Szarka Zsuzsanna elnöklete mellett.

 

5.) Május 29-én Csömör Nagyközség Önkormányzata rendkívüli képviselő-testületi ülést tartott, amelyen döntés született a HÉV-saroknál található önkormányzati ingatlanon álló, cégtulajdonban lévő felépítmények megvásárlásáról intézményi fejlesztések céljából; továbbá a Laky sarki körforgalomhoz kapcsolódó önkormányzati önerős útfejlesztésről.

 

6.) Május 30-án tartotta az önkormányzat a hagyományos pedagógusnapi rendezvényét a Petőfi Sándor Művelődési Házban. Az önkormányzat nevében Fábri István polgármester köszöntötte a pedagógusokat, Tormay-Lesták Mária, az Oktatási, Sport és Kulturális Bizottság elnöke pedig a kitüntetettek munkásságát méltatatta. Év pedagógusa kitüntetést kapott Baloghné Móczár Zsuzsanna  és Szabóné Varga Zsuzsanna. Díszdiplomát adtak át Nickmann Béláné és Bencze Mihályné nyugdíjas pedagógusoknak. Az eseményen Eigler Tamás és Tihanyi Ferenc, oktatási bizottsági képviselő tagok egy-egy szál virággal köszöntötték a pedagógusokat. Az ünnepségen jelen volt dr. Szarka Zsuzsanna, a Népjóléti Bizottság elnöke is.

 

7.) Május 31-én, Dabason tartották a Magyarországi Evangélikus Egyház Északi Egyházkerületének missziós napját. A rendezvény keretében lezajlott fórumbeszélgetésen, dr. Fabiny Tamás püspök vitavezetése mellett Fábri István polgármester tartott előadást az egyházak szerepvállalásáról a települési közösségekben.

 

8.) Május 31-én tartották a Petőfi Sándor Művelődési Házban a Furmicska Néptánc Egyesület hagyományos idényvégi gálaműsorát és bálját. A rendezvényen az önkormányzatot Fábri István polgármester képviselte.

 

9.) Június 1-jén került sor a III. Csömöri Fúvóstalálkozóra a Hősök terén. A Krammer Teréz Zeneiskola szervezésében lezajlott sikeres rendezvény házigazdája Ráduly Ildikó igazgató volt, a fellépő zenekaroknak pedig Fábri István polgármester adott át emléklapot. Az önkormányzat részéről jelen volt még Eigler Tamás, Pásztor Sándor és Tormay-Lesták Mária képviselő.

 

10.) Június 10-én a Polgármesteri Hivatalban egyeztetettek az iskolai és közétkeztetésről. A megbeszélésen a szolgáltató Sodexo Kft. részéről Hercog Pál és Tátrai István  vett részt, az önkormányzati intézményeket Fábri István polgármester, Marosi Éva pénzügyi osztályvezető, Barcsayné Bácsfalvi Andrea iskolaigazgató- helyettes, Hegyesiné Nagy Ibolya, a Szociális Alapszolgáltatási Központ vezetője és Lukács Lászlóné óvodaigazgató képviselte. A megbeszélésen jelen volt a kóstolóbizottság részéről Boross Jenő és Szépkúthy Anikó.

 

11.) Június 10-én a Pénzügyi, Ellenőrző és Vállalkozói Bizottság tartotta ülését Eigler Tamás bizottsági elnök vezetésével a Polgármesteri Hivatalban.

 

12.) Június 10-én a Duna Palotában dr. Boross Péter volt miniszterelnök mutatta be Marinovich Endre „Túlélte-e a középosztály?” című családregényét. A számos csömöri vonatkozású kiadvány bemutatóján részt vett dr. Gál András Levente korábbi államtitkár, Csömör nagyközség képviseletében pedig Fábri István polgármester, dr. Szarka Zsuzsanna önkormányzati képviselő, illetve Bátovszki György korábbi polgármester.

 

13.) Június 11-én Ügyrendi és Közbiztonsági Bizottság ülésére került sor a Polgármesteri Hivatalban Pásztor Sándor elnöklete mellett.

 

14.) Június 11-én a Rákóczi utca lakosaival egyeztetett a Polgármesteri Hivatalban Fábri István polgármester és Juhos Dávid műszaki osztályvezető. Az útfelújítási munkákról tartott megbeszélésen részt vett Kósa István, dr. Szarka Zsuzsanna és Tihanyi Ferenc képviselő.

 

15.) Június 12-én a Népjóléti Bizottság ülésére került sor a Polgármesteri Hivatalban dr. Szarka Zsuzsanna bizottsági elnök vezetésével.

 

16.) Június 12-én Csömör Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete rendkívüli ülést tartott a Kakas-telep útépítési munkáinak közbeszerzése tárgyában.

 

17.) Június 12-én az Oktatási, Sport és Kulturális Bizottság tartott ülést Tormay-Lesták Mária elnöklete mellett a Polgármesteri Hivatalban.

 

18.) Június 12-én került sor a Krammer Teréz Zeneiskola évzáró ünnepélyére a Szabadság úti iskola épületében és udvarán, melyen Ráduly Ildikó igazgató meghívására részt vett Fábri István polgármester is.

 

19.) Június 13-án „Úrnapi virágszőnyeg Csömörön” című könyv bemutatóját tartották a római katolikus templomban. A település legreprezentatívabb kiadványát Görbe József plébános bevezetője után Hermányos Mária szerkesztő és dr. Deme Tamás professzor mutatta be. A kiadó önkormányzat nevében Fábri István polgármester köszönte meg a szerkesztők munkáját.

 

20.) Június 13–15. között tartották  a teleülés legnagyobb rendezvényét, a XXI. Csömöri Falunapokat. Az első napon a Polgármesteri Hivatal előtti kopjafaállítással ünnepelték Csömör és az erdélyi Torockó 15 éves testvértelepülési kapcsolatát. Az ünnepségen beszédet mondott dr. Tuzson Bence, Csömör országgyűlési képviselője, Fábri István polgármester, Szőcs Ferenc Torockó polgármestere és  Ferencz Gábor nyugalmazott unitárius lelkész. Meghívott vendégként jelen volt még Nagy Attila Üllés polgármestere, Szabó Csaba polgármester és Szabó Endre alpolgármester Hollókőről. A jubileumi évforduló alkalmából, az önkormányzat megbízásából Kósa István képviselő, vésnök ezüstözött emlékérmeket készített Torockó és Csömör képviselői részére.  Az este során Jókai előadások hangzottak el a csömöri Éless Színtársulat szervezésében, majd VHK és Ismerős Arcok koncertre került sor. Szintén pénteken tartották a hagyományos helyi művészek kiállítását a művelődési házban, melyet dr. Szarka Zsuzsanna, a Népjóléti Bizottság elnöke nyitott meg.

Szombaton és vasárnap számos helyi és meghívott kulturális, művészeti és hagyományőrző csoport szórakoztatta a nagyszámú közönséget.

A falunapok keretében indította útjára az önkormányzat a „Magyar zászlót a csömöri házakra!” akcióját, amelynek keretében ingyenesen adtak nemzetiszínű zászlókat a csömöri lakosoknak.

A falunapok fő szervezői feladatait Szeltner László a művelődési ház igazgatója látta el.

 

21.) Június 15-én ökumenikus tanévzáró istentiszteletre került sor a Bulgárkertben az evangélikus és a református egyházközség szervezésében.

 

22.) Június 16-án szervezetfejlesztési projektindító megbeszélést tartottak a hivatal tanácstermében az intézmények bevonásával. A program célja az intézményrendszer működésének felülvizsgálata és költségracionalizálása. A megbeszélésen Boda Mária, a könyvtár vezetője, Hegyesiné Nagy Ibolya, a SZAK vezetője, Lukács Lászlóné óvodaigazgató, Bátovszky János iskolaigazgató és Válé Flórián, a sport kft. ügyvezetője, míg  a hivatal részéről Marosi Éva pénzügyi osztályvezető, Kovács Jánosné igazgatási osztályvezető, Juhos Dávid műszaki osztályvezető, Fábri István polgármester és Biró Attila alpolgármester vett részt. A Controll Holding Tanácsadó Zrt-t Kormány Tamás vezérigazgató és munkatársaim Kelemen Gizella és Dr. Papp Lada Beáta képviselte, a megbeszélésen Rosenbergné Türk Edina projektmenedzser is részt vett.

 

23.) Május második felében és június első felében több fejlesztés, illetve felújítás is zajlott a településen:

A Petőfi utca felújítása teljesen elkészült a DMRV Zrt., az ÁR-LA Kft. és a Komjáthy-Design kivitelezésében.

A Széchenyi utca teljes járdafelújítását – a Rozmaring utca és a Hegyalja utca között  – a Csömöri Községgondnokság munkatársai végezték, a másik Hegyalja utcai szakaszig pedig a Relid Bau Kft. építette  meg a járdát.

A Major úti egyesített gyalogjárda és kerékpárút, illetve parkoló kiépítésének munkálatait az ÁR-LA Kft. kezdte meg. Előtte a vízvezeték-rendszer kiépítését a Galga-Épszer Kft. munkatársai, illetve a földkábeles közvilágítás telepítését az ELMÜ-Szolg Kft. végezte el.

Átadásra került a Szabadság út zeneiskola és plébánia előtti szakaszán a parkoló kialakítása a Relid-Bau Kft. kivitelezésében.

Befejezéséhez közeledik a NIF Zrt. által építtetett Rét utcai (3-as számú) bekötőút hiányzó szakaszának és a buszvégállomásnak a megépítése a Strabag Kft. kivitelezésében. Az önkormányzat saját költségén itt parkosítási és a közlekedésbiztonságot növelő fejlesztéseket is megvalósít.

Megkezdődtek a Kacsóh P.  utcai óvodában a felújítási munkák.

 

24.) Június 17-én újabb felújított játszóteret adtak át a Csalogány utcában, melyet a megjelent gyerekek azonnal birtokba vettek

 

25.) Június 18-án 10 órától tartotta felügyelő bizottsági ülését a Csömöri Települési Szolgáltató Nonprofit Kft.

 

*****

 

– Június 21-én kerül sor a 2. Csömöri Bringafesztiválra a Bulgárkertben.

 

– Június 22-én a hagyományos úrnapi körmenetet tartják a településen a római katolikus templom környéki utcákban.

 

– A következő rendes képviselő-testületi ülést 2014. július 3-án tartja az Önkormányzat.

 

 

Fábri István s. k.

polgármester

Megszakítás