Üdvözöljük!

A legutóbbi képviselő-testületi ülés óta történt fontosabb települési események és önkormányzati intézkedések

2016 április 16. –
Önkormányzati, települési hírek

Fábri István polgármester beszámolója a 2016. március 17.—2016. április 14. közötti időszakról.

(Készült Csömör Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2016. április 14-i ülésére.)

 

– Összefoglalás –

 

1.) Csömör Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete március 17-én tartotta rendes ülését, melyena testület több regioális alapítvány támogatásáról, a 2016. évi közterületi fejlesztésekről és a csömöri református egyházközség gyülekezeti ház, lelkészi hivatal és lelkészlakás építésének támogatásáról döntött. A képviselők az iskola-egészségügyi és területi védőnői munkakörre új védőnőt választottak.

 

2.) Március 18-án a csömöri hívek hagyományos fáklyás keresztúti elmélkedést tartottak a Kálvária-dombon, melyet a Via Veritatis Alapítvány és a csömöri cursillos csoport szervezett.

 

3.) Március 19-én  tartották a termelői és bolhapiacot, melynek ismét sok érdeklődője volt.

 

4.) Március 22-én a Polgármesteri Hivatal tanácstermében ülésezett a Helyi Tervtanács Király Noémi főépítész vezetésével.

 

5.) Március 24-én  tartották a Csömöri Közbiztonsági Alapítvány kuratóriumának alakuló ülését. A Polgármesteri Hivatalban megtartott ülést dr. Vermes Péter kuratóriumi elnök vezette, témája elsősorban a kuratórium feladatainak és feladatköreinek meghatározásra volt. A Kuratóriumban önkéntes munkát vállaló helyi vállalkozókat és szakértőket Fábri István polgármester és Pásztor Sándor, az Ügyrendi-, Sport- és Közbiztonsági Bizottság elnöke köszöntötte.

 

6.) Március 25–28. között, a kereszténység legnagyobb ünnepén, Húsvét alkalmából a hagyományos egyházi ünnepi alkalmakat tartottak a négy helyi felekezet, a római katolikus, az evangélikus, a baptista és a református közösségek szervezésében. Emellett a csömöri polgárok és a helyi civil közösségek, intézmények a hagyományos húsvéti szokásokat elevenítették fel.

 

7.) Március 27-én a 300 éves Csömör programsorozat keretében múltidéző beszélgetést tartottak a Petőfi Sándor Művelődési Házban. A szervező Német Nemzetiségi Önkormányzat Csömör nevében Dunavölgyi Illés Sándorné elnök köszöntötte a megjelenteket, majd kezdetét vette a hagyományteremtő jelleggel idén első alkalommal megszervezett Sváb locsolóbál.

 

8.) Március 26-án a helyi szlovák hagyományőrző csoport, a Furmicska Néptánc Egyesület tagjai a patakmosdás népszokását elevenítették fel a Bulgár kertben, 28-án a Csömöri Tót Hagyományaink Házában pedig hagyományőrző húsvéti programok, locsolkodás, állatsimogató és tót konyha várta az érdeklődőket.

 

9.) Március 29-én a Településfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság tartotta ülését a Polgármesteri Hivatal tanácstermében Tihanyi Ferenc elnökletével.

 

10.) Március 29-én az Ügyrendi, Sport- és Közbiztonsági Bizottság ülését Pásztor Sándor elnök vezette a Polgármesteri Hivatal tanácstermében.

 

11.) Március 30-án Fábri István polgármester részt vett Erdőkertesen Schmidt Jenő a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége elnöke és dr. Zongor Gábor főtitkár meghívására a Pest Megyei polgármesteri Fórumán, melyen a 2014-20 közötti európai fejlesztési időszak önkormányzatokat érintő lehetőségei kerültek bemutatásra.

 

12.) Március 31-én Fábri István polgármester és Benkó Gábor műszaki osztályvezető Budapest XVI. Kerületi Önkormányzat Polgármesteri Hivatalában egyeztetett Pappné Furdan Mária műszaki irodavezetővel  a két szomszédos önkormányzat kerékpárút-fejlesztési terveiről.

 

13.) Március 31-én a Népjóléti és Kulturális Bizottság ülésezett a Polgármesteri Hivatalban dr. Szarka Zsuzsanna elnök vezetésével.

14.) Április 2-án 10. alkalommal zajlott Civil Szemétszedési akció településünkön. A 1031. sz. Hunyadi János Csömöri Cserkészcsapat, a Csömöri Vox Animi Vegyeskar Egyesület, a Csömöri Evangélikus Egyház, a Csömöri Civil Egyesület, a Turnovszky István Kertbarát Kör, a Baptista Gyülekezet, a Hit Gyülekezete Csömöri Csoport, a Csíkvölgyi Vass Albert Vadásztársaság, a Polgárőr Egyesület, az Egyenlő Esélyekért! Közhasznú Alapítvány, valamint a Csömöri Tűzoltó Egyesület lelkes tagjai tizenkét helyszínen szedték a szemetet. Az akció eredményeként a résztvevők 40 m3 kommunális, inert hulladékot gyűjtöttek össze.

13.) Április 4-én a Pénzügyi, Ellenőrző és Vállalkozói Bizottság ülésezett a Mátyás Király Általános Iskolában Eigler Tamás bizottsági elnök vezetésével.

 

14.) Április 5-én a községi temetőnél egyeztetett világháborús honvéd síroklehetséges helyi feltárásáról Fábri István polgármester, dr. Katona Péter jegyző, Aranyosi-Péter Máté történész-honvédsír kutató, a Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatok Hivatalának munkatársaival: Stier Márk közalkalmazottal, Bódod Miklós hadisír gondozás pest megyei vezetőjével és Mátyás Botond Hunor hadnaggyal. Az egyeztetésen részt vettek a Gloria Victis Alapítvány képviselői is, Mátyás Sándor kuratóriumi elnök, Fábián Pál kuratóriumi titkár és vitéz Dömötör Zoltán.

 

15.) T

15.) Április 5-én, az idén tizenegyedik alkalommal rendezték meg a Gödöllő Környéki Regionális Turisztikai Egyesület (GKRTE) által meghirdetett Egyházi- és Világi Borok Versenyét. Múlt évben Csömör volt a rendezvény házigazdája, 2016-ban Isaszeg. A városi Csata vendéglőben Hatvani Miklós polgármester és Perna Pál GKRTE-elnök köszöntötte a verseny társadalmi zsűrijét, köztük Szabó Istvánt, a Pest Megyei Közgyűlés elnökét, Vécsey László körzeti országgyűlési képviselőt, dr. Urbanics Gábor Gödöllői járási elnököt, továbbá több testvértelepülés és kistérségi település polgármesterét, köztük Fábri Istvánt Csömörről.

 

 

16.) Április 8-án az Élet Menete Alapítvány „Párhuzamos sorsok” című kiállítása nyílt meg a helyi művelődési házban. A kiállítást Gordon Gábor az alapítvány kuratóriumának elnöke, Hantos Péter a Zsit Egylet vezetője és Fábri István polgármester nyitotta meg. A kiállítás megnyitón  Kadók Ferencné képviselő is jelen volt.

 

17.) Április 9-én a Krammer Teréz Zeneiskola rendezésében nagysikerű Tavaszköszöntő estet tartottak a művelődési házban. A koncerten Kadók Ferencné és Szántóné Hermányos Mária képviselők vettek részt.

 

18.) Április 10-én a csömöri református egyházközség gyülekezeti házának, a Magvető Házának alapkőletételére került sor az Emlékmű közben. Az ünnepi alkalmon igét hirdetetett dr. Szabó István református püspök, ünnepi beszédet Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, Nyilas Zoltán megyei esperes, Fábri István polgármester és az írországi dundonaldi gyülekezet lelkésze, William McCully mondott. Több korábbi református lelkész mellett Görbe József római katolikus, Eszes Zoltán baptista és Johann Gyula evangélikus lelkészek is megáldották az alapkövet.Az önkormányzat részéről jelen volt az eseményen Eigler Tamás, Kadók Ferencné, Madarasné dr. Hülitzer Katinka, dr. Szarka Zsuzsanna, Szántóné Hermányos Mária és Tihanyi Ferenc képviselők.

 

19.) Április 12-én a Népjóléti és Kulturális Bizottság rendkívüli ülésére került sor, melyen egy sürgős csatornaközmű-hozzájárulás méltányosságból történő elengedéséről kellett döntenie a bizottságnak.

20.) Április 13-án óriási sikerrel ért véget a Csömöri Szabadtéri Sportközpontban a hagyományteremtő céllal megrendezett I. Regionális Atlétikai Csapatbajnokság. A hatcsapatos versengésben tarolt a váci Karolina Katolikus Általános Iskola, amely egy évre birtokba vehette a vándorserleget.

 

21.) A CSÖTESZ koordinálásában az alábbi munkák zajlottak településünkön:

–          befejeződött a Kossuth Lajos utca Szabadság és Deák F. utca közötti szakaszának járda és gépkocsi beállóinak megépítése, a korábban jóváhagyott bruttó 800eFt értékben,

–          a múlt héten elkezdődött az Árpád utcai közösségi park és játszótér kialakítása,

–          a mai napon fejeződik be a lomtalanítás, mely előző hét csütörtökére és mára volt meghirdetve,

–          a Béke téri járdafelújítás elkészült,

–          március óta folyamatosan zajlik a fontosabb külterületi utak javítása, illetve a belterületi utak kátyúzása és javítása,

–          a Pénzügyi, Ellenőrzési és Vállalkozói Bizottság döntése alapján a CSP Trade Kft. (2162 Őrbottyán, Cinege u. 3418.) került kiválasztásra és a tavasz folyamán elkezdődnek az M0-s szerviz út és a 3-as számú bekötőút kereszteződésében a közlekedésbiztonsági fejlesztések kivitelezése,

–          a hivatalban megkezdődött az intézmények részére jóváhagyott ez évi fejlesztések, felújítások, karbantartások előkészítési munkálatai,

–          az önkormányzat által meghatározott költségkeretből 5.334.000:-Ft  értékben S130 tipusú Bobcat-at szerzett be a CSÖTESZ,

–          az Önkormányzat vezetői, külső szakemberek bevonásával az elmúlt hetekben számos európai uniós pályázat előkészítésén dolgoztak,

 

******

 

– Torockószentgyörgyi falunapok lesz április 29 – május 1. között, melyre a testület meghívást kapott,

 

– XXVI. Kórustalálkozó és Egyházzenei Hangverseny lesz április 24-én 17 órakor a csömöri római katolikus templomban

 

– A következő rendes képviselő-testületi ülésre május 12-én kerül sor.

 

Fábri István s. k.

polgármester

Megszakítás