Search

Üdvözöljük!

Search
Search

A legutóbbi képviselő-testületi ülés óta történt fontosabb települési események és önkormányzati intézkedések

2016 január 22. –
Önkormányzati, települési hírek

Fábri István polgármester beszámolója a 2015. november 12.—december 17. közötti időszakról.

(Készült Csömör Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. december 17-i ülésére.)

 

– Összefoglalás –

 

1.) Csömör Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete november 12-én tartotta rendes ülését, melyen pályázat útján döntöttek az önkormányzat számlavezető bankjáról. A testület a központi törvényeknek eleget téve átalakította a Szociális Alapszolgáltatási Központ szervezeti struktúráját. A képviselők továbbá egyhangúlag támogatták Pest megye önálló régióvá alakítását.

 

2.) November 13-án a helyi általános iskola tartotta hagyományos Márton napi jótékonysági bálját a Csömöri Spotcsarnokban, melyen Bátovszky János iskolaigazgató meghívására az önkormányzat részéről Fábri István polgármester és Tihanyi Ferenc képviselő is részt vett.

 

3.) November 14-én a Dolina Pestvidéki Szlovákok Regionális Egyesülete tartotta hagyományos Márton-napi tollfosztó álját, immáron ötödik alkalommal a Csömör Sportcsarnokban. Az eseményen a Pestvidéki régió tizennégy településéről ötszáznegyven fővel vettek részt hagyományőrző népdalkörök és nemzetiségi néptánccsoportok. A báli közönséget elsőként Fábri István polgármester üdvözölte. Szabó Erzsébet csömöri szlovák nemzetiségi elnök háziasszonyként, Hollerné Racskó Erzsébet, az Országos Szlovák Önkormányzat elnökekeként, dr. Szabó Zsuzsa és Aszódi Csaba András a megyei szlovák nemzetiségi önkormányzat és a Dolina hagyományőrző szervezet nevében köszöntötte a megjelenteket. Az előző évekhez hasonlóan a rendezvényt a Csömöri Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat szervezte és bonyolította le. A helyi önkormányzat részéről az eseményen részt vett még Kadók Ferencné, Tihanyi Ferenc és Szántóné Hermányos Mária képviselő.

 

4.) November 17-én a Népjóléti és Kulturális Bizottság ülésezett a Polgármesteri Hivatalban dr. Szarka Zsuzsanna elnök vezetésével.

 

5.) November 20-án a szelektív hulladékgyűjtés részeként ingyenes autógumi-, hungarocell-, nikecell begyűjtés végzett a Csömöri Településszolgáltató Nonprofit Kft.

 

6.) November 20-án a húszéves Amantis Kamarakórus jubileumi koncertjét hallgathatta meg a közönség, Nyikos Edit karnagy vezetésével.  A rendezvényen Kadók Ferencné és Szántóné Hermányos Mária képviselők is részt vettek.

 

7.) November 21-én a havonta megrendezésre kerülő termelői és bolhapiacon ismét benépesült a Hősök tere.

 

8.) November 21-én a Turnovszky István Kertbarát Kör szervezésében került megrendezésre az Erzsébet-Katalin napi bál. A rendezvényen, Pásztor Sándor és Szántóné Hermányos Mária képviselők is részt vettek.

 

9.) November 22-én az Éless Szín újabb bemutató előadását tartotta a művelődési házban „Bridge/A nagy játszma” címmel . Az előadáson Eigler Tamás, Kadók Ferencné és Pásztor Sándor képviselők is részt vettek.

 

10.) November 23-án a Helytörténeti előadássorozat részeként Winkler Ágnes történelemtanár tartott előadást Csömör 300 évvel ezelőtti újratelepítéséről. Felkért hozzászólóként Bátonyi Pál családfakutató is közreműködött az eseményen, amelyet Fábri István polgármester, az előadássorozat szervezője nyitott meg.

 

11.) November 24-én, a Polgármesteri Hivatal tanácstermében Fábri István polgármester és Benkó Gábor műszaki osztályvezető egyeztetést tartott az érintett ingatlantulajdonosok részére a Móricz Zsigmond utcai alatt telepítendő véderdő ügyében.

 

12.) November 26-án a település képviseletében Fábri István polgármester részt vette a Bringázni élmény! című projektzáró kerékpáros konferencián Budapesten, a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ Lövőház utcai székhelyén.

 

13.) November 26-án évi Közmeghallgatást tartott a Képviselő-testület a Petőfi Sándor Művelődési Házban, melyen az egészségház terveinek bemutatása, illetve a jövő évi költségvetés és fejlesztési tervek volt a két legfontosabb napirendi pont.

 

14.) November 27-én a Művelődési Házban került sor Nagy Éva iparművész Töredék című kiállításának megnyitójára. A kiállítást Görbe József helyi és egyben kistarcsai római katolikus plébános nyitotta meg. Az eseményen az önkormányzat részéről jelen volt Fábri István polgármester, Kadók Ferencné és Szántóné Hermányos Mária képviselők.

 

15.) November 29-én, Advent első vasárnapján közös gyertyagyújtásra invitálta a Csömöri Német Nemzetiségi Önkormányzat a falubelieket a Hősök terére. Az immár hatodik éve megszervezésre került rendezvénysorozat első alkalmán a német önkormányzat elnöke, Dunavölgyi Illés Sándorné köszöntője után, az evangélikus gyülekezet kórusát Kocsis Krisztina karnagy, az egyházközség kántora vezényelte. Felléptek a Freundeskreis – Baráti kör énekesei, Takács László karnagy valamint az Amantis Kamarakórus Nyikos Edit karnagy vezetésével.

 

16.) November 30-án a 022. hrsz. terület fejlesztési lehetőségeiről tartottak fórumot a Polgármesteri Hivatal tanácstermében. Az érintett ingatlantulajdonosokkal Fábri István polgármester és Benkó Gábor műszaki osztályvezető egyeztetett.

 

17.) December 1-jén a Kistarcsai Rendőrség új épületének átadó ünnepségére került sor. A régi internáló tábor egyik épületének átalakításával létrehozott új rendőr őrsöt Solymosi Sándor kistarcsai polgármester mellett magas rangú rendőrségi vezetők adták át: Kovács István rendőrvezérőrnagy ORFK helyettes és Dr. Mihály István rendőr dandártábornok a Pest Megyei Rendőr Főkapitányság vezetője és dr. Bozsó Zoltán rendőr-dandártábornok, a Gödöllői Rendőrkapitányság vezetője. Az eseményen jelen voltak a körzethez tartozó települések polgármesterei is: Franka Tibor Kerepesről, Paulovics Géza Mogyoródról, Rimóczi Sándor Nagytarcsáról, továbbá Csömörről Fábri István polgármester, dr. Katona Péter jegyző, valamint Pásztor Sándor képviselő, az Ügyrendi, Sport- és Közbiztonsági Bizottság elnöke.

December 3-án pedig a Gödöllői Rendőrkapitányság felújított központi épületének átadására is sor került.

 

18.) December 1-jén a Csömöri Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat ülésezett a Csömöri Tót Hagyományok Házában, Szabó Erzsébet elnökletével.

 

19.) December 1-jén a Népjóléti és Kulturális Bizottság ülésezett a Polgármesteri Hivatalban dr. Szarka Zsuzsanna elnök vezetésével.

 

20.) December 1-én az Ügyrendi, Sport- és Közbiztonsági Bizottság tartotta ülését Pásztor Sándor elnöklete mellett a Polgármesteri Hivatal tanácstermében.

 

21.) December 2-án a Településfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság tartotta ülését a Polgármesteri Hivatal tanácstermében, az ülést Tihanyi Ferenc, a bizottsági elnöke vezette.

 

22.) December 3-án a Pénzügyi, Ellenőrző és Vállalkozói Bizottság ülésezett Eigler Tamás bizottsági elnök vezetésével a Polgármesteri Hivatalban.

 

23.) December 3-án a Német Nemzetiségi Önkormányzat Csömör tartotta ülésétDunavölgyi Illés Sándorné elnök vezetésével a Polgármesteri Hivatalban.

 

24.) December 4-én Fábri István polgármester Székesfehérvárott egyeztetett Philippe Bressonnal, a BricoStore tulajdonosával a csömöri épületük további hasznosítási lehetőségeiről.

 

25.) December 4-6. között az erdélyi Torockó polgármesterének, Szőcs Ferencnek a meghívására a magyarországi testvértelepülések közösen ajándékozták meg a helyi gyermekeket. Csömör önkormányzatát Tihanyi Ferenc képviselte.

 

26.) December 4-én a Szociális Alapszolgáltatási Központban, a Tót Hagyományok Házában, valamint a Petőfi Sándor Művelődési Házban is Mikulás-napi rendezvényekkel várták a gyerekeket, egész délután „teltházzal” közlekedett a Mikulás-vonat.

27.) December 5-én a Csömöri Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat a Csömöri Tót Hagyományink Háza udvarán elevenítette fel a korabeli disznóvágás hagyományát, melyen a hagyományőrző csoportok az alkalomhoz illő korabeli viseletben mutatták be a hagyományos disznóvágás eszközeit és a feldolgozás régi módszereit. Az eseményen Fábri István polgármester, Kadók Ferencné és Pásztor Sándor képviselő is részt vett.

28.) December 6-án került sor a második Adventi gyertya meggyújtására a Hősök terén a Csömöri Német Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében. Dunavölgyi Illés Sándorné önkormányzati elnök köszöntése után a baptista gyülekezet énekkara és a Vox Animi Vegyeskar énekelt, vezényelt: Ráduly Ildikó és Takács László. Adventi gondolatokat mondott a baptista gyülekezet részéről Hegyesi Zita és Ráduly Ildikó a Krammer Teréz Zeneiskola igazgatója.

 

29.) December 6-án a római katolikus templomban a XVI. Adventi Hangverseny került megrendezésre, melyen a Belvárosi Vegyeskart Szabó Zoltán Tibor karnagy vezényelte. Házigazdaként Görbe József plébános, sorozatszervezőként Deák Miklós köszöntötte a fellépőket. Az eseményen részt vett Fábri István polgármester, Kadók Ferencné és Szántóné Hermányos Mária képviselő.

 

30.) December 8-án Fábri István polgármester képviselte az önkormányzatot az Élet Menete Alapítvány díjátadóján. Az egyik díjat Gordon Gábortól, az Élete Menet Alapítvány kuratóriumának elnökétől a Csömörön élő Hantos Péter, a ZSIT Egylet, az elhagyott zsidó temetők rendbetételére, a holokausztáldozatok emlékének őrzésére alakult önkéntes baráti társaság egyik alapítója vehette át a Csömöri zsidó temető rendbehozataláért. A díjazottakat Ilan Mor Izrael Állam és Roman Kowalski Lengyelország budapesti nagykövete, továbbá Lackfi János író méltatta.

 

31.) December 8-án az év utolsó intézményvezetői értekezletét tartották a Polgármesteri Hivatalban Fábri István polgármester és dr. Katona Péter jegyző vezetésével.

 

32.) December 8-án lakossági fórum keretében kerültek összehívásra az érintett Tinódi utcai ingatlantulajdonosok a tervezett útszélesítéssel kapcsolatban. A megbeszélést Fábri István polgármester és Benkó Gábor műszaki osztályvezető.

 

33.) December 11-én a Procter & Gamble– Hyginett Kft. új vezetőjével, Marek Busch-al  találkozott Fábri István polgármester.

 

34.) December 11-én a Gödöllői Többcélú Kistérségi Társulás tartotta kihelyezett ülését Isaszegen dr. Gémesi György gödöllői polgármester elnöklete és Hatvani Miklós isaszegi polgármester házigazda vezetése mellett. Az ülésen Fábri István polgármester képviselte a csömöri önkormányzatot.

35.) December 12-én Mindenki karácsonya címmel nagyszabású karácsonyi rendezvény várta a település lakóit a Petőfi Sándor Művelődési Házban és a Hősök terén. A művelődési ház saroktermében karácsonyi ajándékvásár, Szeretetünnep a színházteremben, lelki útravaló Eszes Zoltán baptista lelkésztől, az ünnepséget Fábri István polgármester nyitotta meg. Az ünnepi műsort a Csicsörke Néptáncegyüttes, a Krammer Teréz Zeneiskola Fúvószenekara, és a Tiszta Forrás Népdalkör adta. A rászoruló gyerekeket a P&G dolgozói ajándékozták meg, a modern- és néptáncbemutatók mellett karácsonyi hangversenyek, Magyar táncház Samu Zoltánnal és zenekarával, valamint az ExperiDance Production ének-zenei tagozatának előadását láthatta a közönség. A Hősök terén csömöri civil szervezetek és közösségek gondoskodtak a karácsonyi hangulatról, forralt borral és karácsonyi süteményekkel. A rendezvényen részt vettek Eigler Tamás, Kadók Ferencné, Pásztor Sándor, Tihanyi Ferenc és Tormay-Lesták Mária képviselők is. A betlehemi falut, Betlehemmel, Miklós püspök legendájának bemutatásával, karácsonyi szoba kialakításával  az egész adventi időszakban  látogathatják az érdeklődők a Gorkij fasor 11. szám alatt.

36.) December 13-án a harmadik Adventi gyertyagyújtásra került sor a Csömöri Német Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében. Adventi gondolatokat mondott Esztergály Előd Gábor református lelkipásztor, valamint Dunavölgyi Illés Sándorné a Csömöri Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. A német nemzetiségi osztályok tanulói énekeltek karácsonyi dalokat.

 

37.) December 14-én a helytörténeti programsorozat keretében tartott előadást Aranyossy-Péter Máté „Katonasírok Csömörön” címmel. Az előadás keretében dokumentumfilm részletet vetítettek le Víg Sándor rendező filmjéből. A rendezvényen Fábri István polgármester szakmai szervező köszöntötte a megjelenteket.

 

38.) December 16-án a Krammer Teréz Zeneiskola karácsonyi hangversenyt tartott a római katolikus templomban.

 

39.) December 17-én egy lengyel és négy román állampolgár tett állampolgársági esküt a hivatal tanácstermében Fábri István polgármester előtt.

 

40.) A településen zajló jelentősebb fejlesztések és felújítások:

1.) Az önkormányzat, a kivitelező és a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. megállapodásának köszönhetően a gyalogosok, a kerékpárosok, a lovasok és a mezőgazdasági gépjárművek biztonságosabb közlekedésének érdekében megépült a 3-as bekötőút mellett a gázló és a gyalogoshíd. A rámpa zúzottkő burkolása tavasszal fog elkészülni. A kivitelezést a Colas Swietelsky Zrt. készítette térítésmentesen.
2.) Elkészült az Erzsébet utca Ulicsa-Szabadság út közötti vízelvezető árok felújítása 2,6 millió Ft összegért, a kivitelező a Komjáti-Design Kft. volt. 
3.) A Széchenyi úton és a Laky körforgalomnál elkezdődött a csapadékvíz elvezetés javításának kivitelezése a Komjáti-Design Kft. által.
4.)  Befejeződött a zeneiskola előtti csapadékvíz elvezetés helyreállítása, melyet a Csötesz végzett 3,8 millió Ft összegben.

 

 

******

 

 

– December 18-án a hivatali dolgozók karácsonyi-évzáró ebédjét „üljük”

 

– December 21-től két hétig a hivatal zárva tart,

 

– A következő rendes képviselő-testületi ülésre 2016. január 21-én kerül sor.

 

 

 

Fábri István s. k.

polgármester

 

 

Megszakítás