Üdvözöljük!

A legutóbbi képviselő-testületi ülés óta történt fontosabb települési események és önkormányzati intézkedések

2019 június 05. –
Polgármesteri beszámolók

Fábri István polgármester beszámolója a 2018. április 25.– 2019. május 23. közötti időszakról.

(Készült Csömör Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2019. május 23-i ülésére.)

 

– Összefoglalás –

 

  1. )Csömör Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete április 25-én tartotta rendes ülését, melyen a képviselők újabb öt évre kinevezték Boda Máriát a Sinka István Községi Könyvtár vezetői álláshelyére, kivitelezőt választottak a Csömöri Mátyás Király Általános Iskola ebédlőjének felújítására és bővítésére, döntöttek a Petőfi Sándor Művelődési Ház bővítése tervezési szerződésének módosításáról, a „Közösségi tér- és közterület-fejlesztési program 2017-2021. II. Közterületek fejlesztése II.2. Útépítések – fejlesztendő településrészek” – Árpádföldi út Csömöri út – Névtelen utca közötti szakaszának aszfaltozási munkáiról.

 

2.) Április 26-án az Önkormányzat ismét autómentes napot szervezett az általános iskolás diákok részére. Mintegy négyszáz, nem autóval iskolába érkező diákot, négy önkormányzati standon – kiegészülve a Zeneiskola előtti standdal – kis ajándékkal fogadták a Polgármesteri Hivatal munkatársai, a legaktívabb osztály pedig különdíjban részesült.

 

3.) Április 26-án Csányi Sándor: Hogyan értsük félre a nőket? című vígjátékát láthatta a közönség a Petőfi Sándor Művelődési Házban. Az előadóművész a teljes bevételt csömöri környezetvédelmi kiadásokra ajánlotta fel.

 

4.) Április 27-én a Föld napja alkalmából hagyományteremtő céllal, környezetvédelmi programokkal két helyszínen is várták az érdeklődőket. Az egyik, a Pataksétány újonnan kialakított szakasza, a másik helyszín a Csömöri Horgásztó, ahol környezetvédelemmel, tudatos életmóddal kapcsolatos felnőtt és gyermekprogramokkal, játékokkal készültek a szervezők: Csömör Nagyközség Önkormányzata és a Csömöri Települési Szolgáltató Nonprofit Kft.

 

5.) Április 28-án került megrendezésre a 29. Csömöri Kórustalálkozó és Egyházzenei Hangverseny a helyi római katolikus templomban. A találkozót Bokros Levente plébános nyitotta meg, a kórustalálkozó résztvevőit Fábri István polgármester köszöntötte. A Hatvani Szent Adalbert Kórust Molnár Tamás karnagy, a Kispesti Vegyeskar – „Gyöngyvirág” Kórust  Borhy Csilla karnagy, a Fóti Mandák Kórust Kertész Péter és dr. Kretz István karnagy, a Csömöri Amantis Kamarakórust Nyikos Edit karnagy vezényelte. A hangverseny támogatói Csömör Nagyközség Önkormányzata és a Római Katolikus Egyházközség, főszervező Deák Miklós. A rendezvényen az Önkormányzat részéről jelen volt még Szántóné Hermányos Mária, a kulturális bizottság elnökhelyettese is.

 

6.) Április 30-án a Más kép író és olvasó találkozón Gerlóczy Márton író, újságíró, publicistával beszélgetett a Petőfi Sándor Művelődési Ház galéria termében Huszárik Kata színművésznő.

 

7.) Május 1-jén, a munka ünnepén hagyományos majálisi programokra került sor. A Csömöri Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében, a Hősök terén Tót majálist tartottak, amelyen a Furmicska Néptánc Egyesület hagyományőrző csoportjai mellett hazai és határon túli néptánccsoportok is felléptek. Idén harmadszor a Csömöri Civil Egyesület szervezésében helytörténeti célú közösségi reggelizést tartottak, melyet egy 1135 lépés címet viselő rövid séta előzött meg a Pataksétányon.

 

8.) Május 3-án Termelőipiac várta vásárlóit a Hősök terén.

 

9.) Május 3-án Gálaműsort tartottak a Csicsörke Néptáncegyüttes 20. évfordulója alkalmából a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban. A rendezvényen a valaha volt tánctanárokat, a legrégebben táncolókat és az egykori G. Tóháti Ilona és a jelenlegi Szeltner László vezetőket is köszöntötték. Az önkormányzat részéről Szántóné Hermányos Mária önkormányzati képviselő, a Népjóléti és Kulturális Bizottság elnök-helyettese mondott beszédet. Az ünnepségen Fábri István polgármester is jelen volt. A gálaműsor után az ünneplés Csömörön táncházzal folytatódott a Petőfi Sándor Művelődési Házban.

 

10.) Május 6-án a Nefelejcs Művészeti Óvodában került sor a Laky park tervegyeztető megbeszélésére. Az egyeztetésen részt vettek: Fábri István polgármester, Müller Aliz a Csömöri Települési Szolgáltató Nonprofit Kft. munkatársa, Böde Júlianna a Nefelejcs Művészeti Óvoda igazgatója, Deákné Mónus Mária a Nefelejcs Művészeti Óvoda igazgató-helyettese, Válé Flórián a Csömöri Sport és Szabadidő-szervező Kft. ügyvezetője, Bederna Péter az S-Bedi Kft. ügyvezetője, Mezei Sára a Csömöri Kék-sárga Kör tagja, Félegyházy-Sütő Eszter az óvodai Szülői Szervezet képviseletében és Nagy Imre a Tere-fere Klub vezetője.

 

11.) Május 8-án a Polgármesteri Hivatalban tartotta ülését a Településfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság Tihanyi Ferenc elnöklete mellett.

 

12.) Május 8-án az önkormányzat lakossági bejárást kezdeményezett a KER-HU Kft. hulladéklerakó telephelyén, ahol az érdeklődők betekintést nyerhettek a szemétlerakó működésébe. Az eseményre az önkormányzat környezetvédelmi szakembert kért fel, aki a helyszínen válaszolt a megjelentek kérdéseire.

 

13.) Május 9-én a Népjóléti és Kulturális Bizottság ülésezett a Csömöri Egészségház közösségi termében, Szántóné Hermányos Mária elnökhelyettes vezetésével.

 

14.) Május 10-én Iskolai fórumot tartottak a Mátyás Király Általános Iskolában, ahol az ebédlő és az udvar fejlesztési, bővítési terveit ismertették az önkormányzat és a sport kft. vezetői a Major úti iskola étkezőjében. Fábri István polgármester és Tormay-Lesták Mária alpolgármester az ebédlő két ütemben történő fejlesztését vázolta fel, ami bruttó 22 millió Ft-ból, teljes egészében önkormányzati önerőből valósul meg. Idén nyáron teljes felújítást kapna az étkező rész, hogy kulturáltabb környezetben ebédelhessenek a gyermekek. Ezzel párhuzamosan elkészítik az épületbővítési terveket, aminek megvalósítása után a jelenleginél másfélszer több csömöri diák tudna egyszerre étkezni, várhatóan év végétől. A jelenlévő szülők és a pedagógusok is támogatták, hogy az étkezőbővítéssel együtt egy étkezőkonyha tervei is készüljenek el. Az iskolai udvar felújításának terveit Kulich Gábor, a Csömöri Településszolgáltató Nonprofit Kft. vezetője és Válé Flórián, a Csömöri Sport-és Szabadidő-szervező Nonprofit Kft. vezetője mutatta be.

 

15.) Május 10-én, a nagy sikerre való tekintettel újra bemutatták a Csömöri Teátristák Trázsi Erzsébet Teljesen idegenek című darabját a Petőfi Sándor Művelődési Házban.

 

16.) Május 11-én, az idén harmadik alkalommal rendezték meg Boglárka túrát, mely a Csömöri Körtúra éves nagy gyalogos teljesítménytúrája. A 19 km-es távra az idén is több mint 100 fő vállalkozott. A túrát Sipos Tamás programvezető és Berkes Evelin, a Polgármesteri Hivatal kommunikációs munkatársa. Újdonságként a túrázók a strandtéren megtekinthettek egy felállított jurtát is.

 

 

17.) Május 11-én tartották Csömör 250 éves szobrának, a Nepomuki Szent János szobor felújítást követő ünnepélyes átadóját, a Mi Kis Falunk Közéleti Egyesület és a Csömöri Német Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében. A szobor felújítása pályázat útján, az A-Híd Zrt. támogatásával valósult meg. A rendezvényen részt vett Sal László, az A-Híd Zrt. vezérigazgatója, Csányi István, a pályázat benyújtója és a Mi Kis Falunk Közéleti Egyesület elnöke, Szikora Judit, a német nemzetiségi önkormányzat elnökhelyettese, Bretz Ágnes német nemzetiségi képviselő, Varga Zoltán Zsolt szobrász, aki a szobor felújítását végezte, valamint Fábri István, Csömör polgármestere. Az átadó ünnepségen közreműködtek a Krammer Teréz Zeneiskola fúvósai, a Mátyás Király Általános Iskola német tagozatos diákjai, valamint a Sváb Baráti Kör énekkara, a Freundeskreis Chor. A felújított szobrot Bokros Levente plébános szentelte fel.

 

18.) Május 12-én Csengeri Attila színművész előadói estjét láthatta a közönség a Petőfi Sándor Művelődési Házban, melynek bevételét az István királyt ábrázoló, Csömör első bronzszobrának készítésére ajánlotta fel.

 

19.) Május 13-án Fábri István polgármester a szép korú Wéber Istvánné Csömör, Géza fejeledelem u 3/b. szám alatti lakost 90. születésnapja alkalmából köszöntötte és adta át Orbán Viktor miniszterelnök üdvözlő oklevelét.

 

20.) Május 13-án a Csömöri Sport és Szabadidő-szervező Nonprofit Kft. Felügyelő Bizottsága tartotta ülését Eigler Tamás elnök vezetésével a Polgármesteri Hivatal külső tárgyalójában.

 

21.) Május 13-án Csömöri Települési Szolgáltató Nonprofit Kft. Felügyelő Bizottsága tartotta ülését Pásztor Sándor elnök vezetésével a Polgármesteri Hivatal tanácstermében.

 

22.) Május 13-án Pénzügyi, Ellenőrző és Vállalkozói Bizottság tartotta ülését Eigler Tamás elnöklete mellett, a Polgármesteri Hivatal tanácstermében.

 

23.) Május 13-án Hermányos Mária: GYÖK-erek hangképversek című könyvének bemutatóját tartották a Sinka István Községi Könyvtárban. A szerzővel Gubekné Ludas Mária tanár beszélgetett, köszöntőt mondott Friedrich Klára rováskutató.

 

24.) Május 14-én az Ügyrendi, Sport- és Közbiztonsági Bizottság tartotta ülését Pásztor Sándor elnöklete mellett a Polgármesteri Hivatal tanácstermében.

 

25.) Május 15-én Vácott, az Észak-Kelet Pest és Nógrád Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás ülésén Tihanyi Ferenc képviselő és Vadász László igazgatási ügyintéző vettek részt az önkormányzat képviseletében.

 

26.) Május 16-án rendkívüli Képviselő-testületi ülést tartottak, melyen a képviselők döntöttek bölcsőde pályázat kiegészítéséről, „Közösségi tér- és közterület-fejlesztési program 2017-2021. – II. 2. Útépítések, fejlesztendő településrészek”: Széchenyi utca felújítása – lezárták a közbeszerzési eljárást.

 

27.) Május 16-án Más kép író és olvasó találkozón Tóth Krisztina József Attila díjas költő, író, műfordító, a Szépírók Társaságának tagjával beszélgetett a Petőfi Sándor Művelődési Ház galéria termében Huszárik Kata színművésznő.

 

28.) Május 17 – 19. között tartottuk a település legnagyobb rendezvényét, a XXVI. Csömöri Napok programsorozatot. A rendezvény házigazdája a Petőfi Sándor Művelődési Ház, Szeltner László igazgató vezetésével és Csömör Nagyközség Önkormányzata volt. A hagyományokhoz híven neves és ismert előadók mellett helyi hagyományőrző csoportok, modern táncok is helyet kaptak a színpadon, míg színes gyermek programok, borfalu, kirakodó vásár is várta a közönséget A hagyományos falunapi nyitó rendezvényen, a helyi művészek kiállításán megjelenteket Fábri István polgármester köszöntötte.

 

29.) Május 20-án az Európai Parlamenti Választást megelőzően Fábri István polgármester előtt tették le a hivatalos esküt, majd dr. Katona Péter jegyző, a helyi Választási Iroda vezetője és Kovács Jánosné a helyi Választási Iroda vezető-helyettese tartott oktatást a szavazatszámláló bizottság tagjai részére.

 

30.) Május 21-én Iskolai tantestületi fórumot tartott az önkormányzat  az iskolában a nyáron kezdődő ebédlő és játszóudvar fejlesztéséről.

 

31.) Május 22-én a Knipfer Tibor utca ingatlantulajdonosai részére, az utca aszfaltozásának tárgyában tartottak lakossági fórumot a Csömöri Nefelejcs Művészeti Óvoda előadótermében. A terveket Fábri István polgármester és Eigler Tamás beruházási tanácsnok és Benkó Gábor beruházási tanácsnok ismertették a lakosokkal.

 

32.) Május 22-én a Középhegyi településrészen élők számára fejlesztési fórumot, egyeztetést tartottak Csömöri Nefelejcs Művészeti Óvoda előadótermében, melyen az ez évi és a tervezett közösségi tér- és közterületi fejlesztési elképzeléseket vitatták meg az érintett ingatlantulajdonosokkal. A fórumot Fábri István polgármester, Eigler Tamás képviselő és Benkó Gábor műszaki osztályvezető tartották.

 

  1. ) Fejlesztések, jelentősebb felújítások:
  2. 1.) Közterületi felújítások, fejlesztések
  3. 1.1.) Az Állomás utcában és a Szabadság úton, illetve a Csömöri Egészségház udvarán a parkoló- és járdaépítési munkák zajlanak a Komjáti-Design Kft. kivitelezésében.
  4. 1.2.) A Laky bekötőút melletti gyalogos útvonal aszfaltozási munkái zajlanak az Úttengely Kft. kivitelezésében.
  5. 1.3.) Befejeződött a Csalogány utcai járdaépítés, a beruházást Komjáti-Design Kft. végezte, bruttó 2.500.000,- Ft értékben.
  6. 1.4.) A Táncsics utca útfelújítása bruttó 1.370.000,- Ft értékben, a Liget utca útfelújítása bruttó 3.790.000,- Ft értékben, a Dezsőfia utca útfelújítása 4.530.000,- Ft értékben elkészült. A kivitelezést az Aszfalt és Bontás Kft. végezte.
  7. 1.5.) Megkezdődött a Könyves Kálmán utca burkolatának felújítása a Komjáti Design Kft. kivitelezésében.

 

  1. 2.) A Csömöri Községgondnokság és a Csömöri Településszolgáltató Nonprofit Kft. kivitelezésében zajló jelentősebb karbantartási, felújítási munkák:

 

– A Határ úton a padkarendezés, valamint az árok kialakítása folyamatban van.

A Csömöri Horgásztó közösségi- és játszóterének fejlesztése folyamatban van.

– A sportpálya lelátó karbantartása folyamatban van.

Horgásztó felnőtt kondipark telepítése és a terület rendezése folyamatban.

– A Tűzoltó állomás belső parkolója elkészült, bruttó 180.000,- Ft értékben.

– A Rákóczi úti szolgálati lakások kivitelezését megelőző munkálatok megkezdődtek.

– Az Ady Endre utcai vendégház kivitelezésének előkészítése, lomtalanítása zajlik.

– A Főnix utcában a műanyag bóják kihelyezése meglévő készletből megtörtént.

– A Csömöri Egészségház belső udvarépítése elkészült, bruttó 1.600.000,- Ft értékben.

– A Csömöri Egészségház külső udvarépítése még zajlik.

– A Príma áruház melletti lovas pihenő készítése folyamatban.

– A Laky úti körtúra pihenőhely elkészült, bruttó 120.000,- Ft értékben.

– A Bringa fesztivál helyszínének előkészítő munkálatai zajlanak.

– A COOP ingatlan kerítése elkészült, bruttó 50.000,- Ft értékben.

– A Szabadság utca és a Széchenyi utca padkafelújítása elkészült, bruttó 4.000.000,- Ft értékben, az Uhrin-West Kft. kivitelezésében.

 

 

 

*****

 

 

—Május 25-én Temelői és Bolhapiac lesz a Hősök terén.

—Május 26-án III. Csömöri Gyereknapi rendezvényekkel várja a családokat a Borostyán Egyesület a csömöri horgásztónál.

—Május 26-án lesznek az Európai Parlamenti Választások.

—A következő rendes Képviselő-testületi ülést 2019. június 20-án tartja az önkormányzat.

 

 

 

 

Fábri István s. k.

polgármester

 

 

Megszakítás