Search

Üdvözöljük!

Search
Search

A legutóbbi képviselő-testületi ülés óta történt fontosabb települési események és önkormányzati intézkedések

2017 január 27. –
Polgármesteri beszámolók

Fábri István polgármester beszámolója a 2016. december 15.—2017. január 26. közötti időszakról (Készült Csömör Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2017. január 26-i ülésére.)

– Összefoglalás –

1.) Csömör Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete december 15-én tartotta az év utolsó rendes ülését, melyena képviselők több helyi rendelet módosítása mellett döntöttek az iskolaállamosítás elutasításáról, valamint a helyi hulladékszállítás átszervezésével kapcsolatos lépésekről.

 

2.) December 15-én a Csömöri Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat Közmeghallgatást tartott a Csömöri Tót Hagyományok Házában, Szabó Erzsébet elnök vezetésével.

 

3.) December 17-én Mindenki karácsonya rendezvénysorozatnak a Petőfi Sándor Művelődési Ház, illetve a Hősök tere adott otthont. Ennek keretében karácsonyi vásárra, termelői és bolhapiacra, az idősek szeretetünnepe került sor. Az Idősek Karácsonya című ünnepi műsort Fábri István polgármester nyitotta meg, lelki útravalót Esztergály Előd Gábor református lelkész mondott, az est háziasszonya Hegyesiné Nagy Ibolya, a SZAK vezetője volt. Az ünnepi műsorban közreműködtek: a Báló Lipót Népdalkör, Bakon Pál, a Furmicska Néptánc Egyesület, a Vox Animi Vegyeskar és a Mátyás Király Általános Iskola tanulói. A rendezvény főszervezői a Szociális Alapszolgáltatási Központ és a Petőfi Sándor Művelődési Ház voltak.

 

4.) December 18-án a negyedik Adventi gyertyagyújtást tartották a Német Nemzetiségi Önkormányzat Csömör szervezésében. Adventi gondolatokat mondott Huszár Attila, arómai katolikus egyházközség akolitusa, valamint Dunavölgyi Illés Sándorné a Német Nemzetiségi Önkormányzat Csömör elnöke. Az eseményen a Hartyáni Sváb Fiatalok köre lépett fel.

 

5.) December 20-án tartotta idei utolsó ülését a Helyi Tervtanács Király Noémi főépítész vezetésével a Polgármesteri Hivatal tanácstermében.

 

6.) December 20. – 23. között tartották szokásos karácsonyi évzáró rendezvényeiket a helyi intézmények és szervezetek.

 

7.) December 21. – január 2. között a Polgármesteri Hivatal igazgatási szünetet tartott, de az ügyelet biztosított volt munkanapokon.

 

8.) Karácsonykor a helyi keresztény egyházi közösségek a hagyományaik szerint tartották meg ünnepi egyházi alkalmaikat.

 

9.) Szilveszterkor a csömöriek családi, baráti és közösségi összejöveteleken búcsúztak el az óévtől és köszöntötték az újévet. Az év végi ünnepek alatt nem történt komolyabb közbiztonsági esemény.

 

10.) Január első hetére jelentős, hetekig tartó hideg időjárás köszöntött be, a második héten pedig nagy mennyiségű hó is esett a községben. Az időjárási körülmények nagy feladat elé állították többek között a Szociális Alapszolgáltatási Központ dolgozóit, akik azóta is folyamatosan dolgoznak a rászoruló családok, csömöri polgárok mindennapi élethelyzetük megsegítésén. Szerencsére a szociális munkások csak két-három csömöri hajléktalanról tudnak, akiknek téli szállását közintézmények segítségével megoldották. A Csömöri Községgondnokság a lehetőségeket figyelembe véve folyamatosan dolgozik az utak karbantartásán, mint ahogy a lakosok nagy része is eleget tesz az ingatlana előtti hó-eltakarítási kötelezettségének.

          A hideg téli idő pozitív következményei ugyanakkor a téli sportolási, mozgási lehetőségek. A Csömör Horgásztó hetekig biztosít korcsolyázás lehetőséget a csömöri és a környékbeli mozgásra vágyó embereknek. A tó bérlője, a Csömöri Horgász Egyesület gondoskodik a biztonságos sportolási feltételekről. A leghidegebb hétvégén a Csömöri Civil Egyesület önkéntesei biztosítottak teát, forralt bort és zsíros kenyeret a befagyott horgásztóhoz kilátogató, korcsolyázó embereknek. Emellett több kisebb domb mellett a Kálvária-erdő szánkópályái nyújtanak kiváló kikapcsolódást a fiataloknak, családoknak.

 

11.) Január 8-án, négy év után ismét megrendezésre került a szuper mini – Winter Classic gyerek hoki torna a Csömöri horgásztavon a Pólus Pingvinek jégkorong csapata és a Magyar Jégkorongszövetség közös szervezésében, Nagy Attila edző koordinálása mellett. Az eseményen szinte a teljes hazai élmezőny utánpótlás csapatai több mint kétszáz gyermekjátékossal vettek részt: UTE, Győr, Dunaújváros, Hatvan, KSH, MAC, VASAS SC, Sportországi Cápák és a Pólus Pingvinek. Az eseményt a Csömöri Horgászegyesület és Csömör Nagyközség Önkormányzata támogatta.

12.) Január 10-én Gödöllőn, a hulladékszállítással kapcsolatban a Zöld Híd Régió Nonprofit Kft. telephelyén Gyenes Szilárd projektvezető az Észak-Kelet Pest és Nógrád Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulástól a projekt csatlakozás kapcsán tartott tájékoztatást a csatlakozási lehetőségekről, illetve azok feltételeiről. A megbeszélésen Vácszentlászló, Tura, Pócsmegyer polgármesterei, hulladékgazdálkodási szakemberei mellett részt vettek Csömörről Fábri István polgármester, valamint Kulich Gábor a Csömöri Települési Szolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetője vettek részt.

13.) Január 12-én a Népjóléti és Kulturális Bizottság tartotta ülését a Polgármesteri Hivatalban dr. Szarka Zsuzsanna elnöklete mellett.

 

14.) Január 12-én a Településfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság tartotta ülését a Polgármesteri Hivatalban Tihanyi Ferenc elnökletével.

 

15.) Január 14-én Mandúr László fotográfus „Út a világ végéhez” című kiállítása nyílt meg a Petőfi Sándor Művelődési Házban. A kiállítást Kiss Kuntler Árpád fotóriporter nyitotta meg, a megjelenteket Fábri István polgármester üdvözölte.

 

16.) Január 16-án tartotta ülését a Pénzügyi, Ellenőrző és Vállalkozói Bizottság Eigler Tamás elnökletével aPolgármesteri Hivatalban.

 

17.) Január 16–20 között zajlott az ökumenikus imahét, amelynek keretében a keresztény felekezetek helyi közösségei a római katolikus és az evangélikus templomban, illetve a baptista imaházban közös egyházi alkalmakat tartottak.

 

18.) Január 17-én az Ügyrendi, Sport- és Közbiztonsági Bizottság ülését Pásztor Sándor elnök vezette a Polgármesteri Hivatal tanácstermében.

 

19.) Január 19-én intézményvezetői értekezletet tartott Fábri István polgármester a Polgármesteri Hivatal tanácstermében.

 

20.) Január 19-én rendkívüli Képviselő-testületi ülést hívott össze Fábri István polgármester a Csömöri Mátyás Király Általános Iskola és a Csömöri Krammer Teréz Zenei Alapfokú Művészeti Iskola államosítási folyamatával kapcsolatban felmerült jogi problémák, valamint egy rövid beadási határidejű útépítési pályázat megvitatásának ügyében.

 

21.) Január 22-én Csömöri sváb őseink nyomában 2. címmel tartottak megemlékezést a Német Nemzetiségi Önkormányzat Csömör szervezésében a Csömörről „málenkij robotra” elhurcolt áldozatok emlékére. A római katolikus templomban megtartott német nyelvű szentmisét követően, a Hősök terén található emléktáblánál helyezték el az emlékezés koszorúit, majd a Petőfi Sándor Művelődési házban nyílt „Vándorkiállítás a GULAG-GUPVI emlékév alkalmából”. Az önkormányzat nevében Kadók Ferencé és Tihanyi Ferenc képviselők, a Német Nemzetiségi Önkormányzat Csömör nevében Bretz Ágnes és Szikora Judit képviselők helyeztek el koszorút, megemlékező beszédet mondott Dunavölgyi Illés Sándorné elnök asszony. A rendezvényen Fábri István polgármester is részt vett.

 

22.) Január 24-én a Helyi Tervtanács ülésezett Király Noémi főépítész vezetésével a Polgármesteri Hivatal tanácstermében.

 

23.) Január 23-án nemzeti gyásznapot rendelt el a kormány az olaszországi buszbalesetben elhunyt áldozatok emlékére. A Csömöri Polgármesteri Hivatal, valamint a település több intézménye a nemzeti gyásznaphoz csatlakozva kifüggesztette épületére a gyászlobogót és együttérzését, részvétét fejezi ki a balesetben elhunytak hozzátartozóinak.

 

24.) Fejlesztések a településen:

 

1.) Decemberben befejeződött az M0-s gyalogos és kerékpáros alumínium hídhoz vezető út főváros felőli, ám közigazgatásilag Csömörhöz tartozó oldalán a közvilágítás kiépítése. Az alapozási munkálatokat a Csömöri Községgondnokság végezte, a lámpák elhelyezését az AM Tecnic Kft. A beruházás bruttó 1.210.000,- Ft-ba került.

2.) A Csömöri Tót Hagyományok Házában a belső ajzat cseréjét elvégezte a Csömöri Községgondnokság, a meleg burkolat lefektetése még folyamatban van.

3.) A Fekete István köz csapadékvíz elvezetési munkálatait az ECOSPEKTRUM Kft. megkezdte és funkcióját tekintve már működik, de végleges befejezésére csak a fagyok elmúltával kerülhet sor.

4.) Az Önkormányzat már a pályázati beadási lehetőség megnyílása utáni első órákban beadta  pályázatát a Nemzetgazdasági Minisztériumba, amellyel az egyetlen rossz állapotban lévő főút szakasz, a Széchenyi út Rozmaring utca–Laky sarki körforgalom, illetve a Laky utca körforgalom és Középhegy utca közötti szakaszának teljes felújítását és közlekedésbiztonsági fejlesztését kívánja megoldani európai uniós és állami forrásból, 15%-os önkormányzati önerő biztosítása mellett.

*****

— Január 29-én, vasárnap 19.00 órától az Éless-Szín ismét bemutatja Karinthy Frigyes és Majoros István komédiáját, a Nagy ékszerészt a művelődési ház színpadán.

 

— Február 4-én Szlovák bál lesz a művelődési házban.

 

— Február 11-én kerül megrendezésre a XVIII. Hájastészta- és fánksütő verseny.

 

— Február 18-án Kertbarátok farsangi báljának ad otthont a művelődési ház.

 

— A következő rendes képviselő-testületi ülésre 2017. február 9-én kerül sor.

 

Fábri István s. k.

polgármester

 

 

Megszakítás