Üdvözöljük!

A legutóbbi rendes képviselő-testületi ülés óta történt fontosabb települési események és önkormányzati intézkedések

2020 szeptember 07. –
Polgármesteri beszámolók

Fábri István polgármester beszámolója a 2020. július 09. – 2020. szeptember 03. közötti időszakról.

(Készült Csömör Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2020. szeptember 03-i ülésére.)

 

– Összefoglalás –

 

1.) Csömör Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete július 09-én tartotta rendes ülését, melyen a képviselők döntöttek a Közösségi tér és közterület-fejlesztési program 2017–2021. II.3. Központi és forgalmas útszakaszok közlekedésbiztonsági fejlesztése kapcsán a Szabadság úti parkolás átalakításáról és térrendezésről a Hősök tere-Árpád utca közötti szakaszon, az Útépítések – fejlesztendő településrészek program kapcsán a  Kálvária utca aszfaltozásának, a  Vízműsor  utca felújításának kivitelezőjéről, a  Csömöri Vendégház működtetésének kérdéseiről, valamint megtárgyalták Csömör Nagyközség közlekedési koncepciójának környezetvédelmi vonatkozásait.

 

2.) Július 14-én tartották dr. Bálint György (Bálint gazda), Csömör tiszteletbeli polgárának temetését a Fiumei sírkertben. A szertartáson Fábri István polgármester és Sipos Tamás képviselő is részt vettek.

 

3.) Július 14-én a Tervtanács tartotta ülését a Polgármesteri Hivatalban Király Noémi főépítész vezetésével.

 

4.) Július 16-án Német Nemzetiségi Önkormányzat ülésezett a Polgármesteri Hivatalban Drahos Réka Dalma elnöklete mellett.

 

5.) Július 21-én Helyi Esélyegyenlőségi Program megvitatására a Népjóléti és Kulturális Bizottság

az érintett helyi szakmai résztvevőkkel közösen tartottak vita- és egyeztető fórumot a Polgármesteri Hivatal tanácstermében.

 

6.) Július 24-én a Pureco Kft. elindította a szennyvíztisztító próbaüzem első körét, a második októberben indul és várhatóan akkor már megkezdődnek a lakossági rákötések is.

 

7.) Július 27. – augusztus 07. a hivatalban igazgatási szünet címen zárva tartott.  

 

8.) Augusztus 11-én a szép korú Ördög Mihály Erzsébet utcai lakost Tormay-Lesták Mária alpolgármester és dr. Katona Péter jegyző köszöntötték otthonában.

 

9.) Augusztus 15-én termelői piacot tartottak a Hősök terén.

 

10.) Augusztus 20-án, államalapításunk ünnepén a Csömöri Tót Hagyományaink Házában ökumenikus imaórát tartottak, igét hirdetett és az új kenyeret megáldotta: Johann Gyula evangélikus lelkész és Esztergály Előd református lelkipásztor. Köszöntőt mondott Fábri István polgármester és Szabó Erzsébet, a Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. Fellépett a Vox Animi Vegyeskar Takács László és Ráduly Ildikó vezényletével. Ünnepi beszédet mondott Takács László karnagy és Deák Csaba katolikus kántor.

A  trianoni békediktátum 100. évfordulóján  délután a római katolikus templom és a Polgármesteri Hivatal közötti téren avatták fel a Szent István király szobrot, mely  Meszlényi János szobrászművész alkotása A szobrot leleplezte Bakon Pál, a szoborállítás kezdeményezője, Pető Gábor plébános és Fábri István polgármester. A szobrot Pető Gábor római katolikus plébános, Johann Gyula evangélikus lelkész, Esztergály Előd református lelkész, Eszes Zoltán baptista lelkész, valamint Lukovits Milán atya áldották meg. I. István király állameszményéről Zétényi Zsolt ügyvéd, alkotmányjogász beszélt. Köszöntőt Szántóné Hermányos Mária műsorvezető, az ünnepi beszédet Fábri István polgármester mondta.  Közreműködött Szántó Dóra Viola ének, Gáll Viktória Emese koboz, valamint az összevont csömöri kórusok – magyar tájak dalai.

A tavasszal elmaradt március 15-i rendezvény keretében szokásos díszpolgári címek adományozására is most került sor. Az idei kitüntetett Valter Tibor kerékpáredző, Magyar Bajnok és Mandur László közgazdász, mérnök, fotográfus volt. A kitüntetetteket Tormay-Lesták Mária alpolgármester méltatta. 

 

11.) Augusztus 22-én szép korú Winkler János Arany János utcai lakost Fábri István polgármester és Tormay-Lesták Mária alpolgármester köszöntötték otthonában.

12.) Augusztus 23-án rajtolt a Csömör KSK labdarúgó csapata a Pest megyei bajnokság II. osztályában, az Északi csoportban. Az új edző, Illés Károly irányításával a csapat Bagon 1-1es döntetlent ért el, a csömöri gólt Dencz Dávid szerezte. Augusztus 30-án Göd csapatával hazai pályán 0-0-s döntetlent ért el az együttes.

13.) Augusztus 25-én Észak – Kelet Pest és Nógrád Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás  tartotta ülését Kistarcsán, a Csigaházban. Az ülésen Fábri István polgármester és Tormay-Lesták Mária alpolgármester vettek részt.

 

14.) Augusztus 25-én intézményvezetői értekezletet tartottak, melynek  fő napirendi pontja a szeptemberi  intézménynyitásokkal kapcsolatos  járványügyi óvintézkedések megbeszélése volt.

 

15.) Augusztus 27-én a Népjóléti és Kulturális Bizottság ülésezett a Polgármesteri Hivatal tanácstermében, Szántóné Hermányos Mária elnök vezetésével.

 

16.) Augusztus 29-én, immár a VI. Tóth Ilona Női Kézilabda emléktorna került megrendezésre a Csömöri Sportcsarnokban.

 

17.) Augusztus 29-én  tartották meg a II. Csömöri Tófesztivált a csömöri horgásztónál. Az egész napos, nyárbúcsúztató rendezvényen idén rendhagyó módon  koncertek  nem voltak, a látogatókat közös piknikezéssel, csónakázással, színházi előadásokkal és szórakoztató programokkal várták az érdeklődőket. A gasztronómia szerelmesei a finom ételek és italok mellett kiváló borokat is kóstolhatnak a fesztiválon.

 

18.) Augusztus 30-án Johann Gyula búcsúzó istentisztelet keretében köszönt el a Csömöri Evangélikus Gyülekezettől, mert ősztől az Evangélikus Teológiai Akadémia tanára lesz.   

19.) Augusztus 30-án rendezték meg a IX. Fábián Ferenc kézilabda emléktornát a Csömöri Sportcsarnokban. Az első helyet a Salgótartján együttese szerezte meg, a kissé tartalékos Csömör KSK csapatának egygólos döntőbeli legyőzésével. Bagyánszki Zsolt edző csapata így a második helyen végzett. Az emléktornán a névadó Fábián Ferenc fiai, Ferenc és Pál hagyományosan átadták a Fábián Ferenc-díjat: az idei díjazott Szabó Péter Ádám, aki a Csömöri Kézilabda története című könyv írója.

20.) Szeptember 2-án a magyar kerékpársport történetének egyik legnagyobb sikerét érte el a csömöri Valter Attila azzal, hogy megnyerte a legrangosabb hazai országúti kerékpárversenyt a Tour de Hongrie-t. A záró, mátrai hegyi futam fölényes győzelme mellett az összetett versenyben is az első helyen végzett a Cube Csömör korábbi versenyzője, aki jelenleg már a CCC nemzetközi profiklub sportolója.

21.) Megújult szakmai stábbal kezdte el a felkészülést az új megye II-es szezonra a Csömör KSK felnőtt nagypályás labdarúgócsapata. Illés Károly vezetőedző és Farkas Sándor pályaedző fiatalokra épülő együttese két döntetlennel kezdte a bajnokságot. A nyáron új alapokra helyezett labdarúgó-szakosztály vezetője az Újpesti TE 1998-as bajnokcsapatának a tagja, a Csömörön élő Kiskapusi Balázs.

22.) Szeptember 3-án Nógrádmarcal községben, az Észak-Kelet Pest és Nógrád Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás, illetve a Zöld Híd BIGG Kft. átszervezésével kapcsolatos, polgármesterek részvételével megrendezett szakmai és pénzügyi tájékoztatáson vett részt Fábri István polgármester. A tájékoztatást Hajnal Zsolt András a Zöld Híd BIGG Kft. ügyvezető igazgatója vezette.

 

 

Fejlesztések, jelentősebb felújítások:

Közterületi felújítások, fejlesztések

A Széchényi utcában befejeződött az útépítés az Aszfalt és Bontás Kft. kivitelezésében, bruttó 79.300.000,- Ft értékben.  

Szabadság úton a pollerek kihelyezését az Útdekor Kft. végezte, bruttó 950.000,- Ft értékben.

Szabadság úton 2 db sebesség mérőt helyezett ki a Speed Analytics Kft., bruttó 914.000,- Ft összegért.

Szabadság úton a parkoló építése a Zeusz Építő Kft. kivitelezésében elkészült. A beruházás ára bruttó 555.000,- Ft.

 

A Csömöri Községgondnokság és a Csömöri Településszolgáltató Nonprofit Kft. kivitelezésében zajló jelentősebb karbantartási, felújítási munkák:

Az Ady vendégház pincefelújítása hamarosan elkészül, jelenleg a festési munkák zajlanak.

A Csömöri Tót Hagyományaink Házában zajlik a felújítás, jelenleg a festést és az ablakok behelyezését végzik.

A szobor környezetének kiépítése elkészült, bruttó 1.000.000,- Ft értékben.

A Szabadság úti parkolók építése elkészült, bruttó 1.000.000,- Ft értéken.

 

******

—Szeptember 12-én, szombaton immár nyolcadik alkalommal rendezik meg a Béke téri estéket a Felvári Söröző kerthelyiségében.

—A következő Képviselő-testületi ülést 2020. szeptember 24-én tartja az önkormányzat.

 

 

 

Fábri István s. k.

polgármester

Megszakítás