Search

Üdvözöljük!

Search
Search

A legutóbbi testületi ülés óta történt fontosabb települési események és önkormányzati intézkedések

2012 június 03. –
Önkormányzati, települési hírek

Fábri István polgármester beszámolója a 2012. május 11-30. közötti időszakról.

(Készült Csömör Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének

2012. május 30-i ülésére.)

– Összefoglalás –

1.) Május 12-én került sor a tavaszi, II. Csömöri Sportnapra a Csömöri Sport- és Szabadidő-szervező Nonprofit Kft. szervezésében. A második alkalommal megtartott rendezvény ismét sikeres volt. A számos érdeklődő látogató mellet több száz fő vett részt aktívan a különböző, immár 15-re bővült sportági eseményeken. Új sportágként a strandröplabda és a lábtenisz jelent meg a sportági palettán, előbbi céljára állandó pályát alakítottak ki a horgásztó mellett. A sportnap legnevesebb vendége Jónyer István asztaliteniszező volt. A rendezvényen jelen volt aktív résztvevőként is Fábri István polgármester, Biró Attila alpolgármester, Tihanyi Ferenc sportért felelős képviselő, továbbá Pásztor Sándor, Tormay-Lesták Mária és Boross Jenő képviselők.

2.) Május 14-én lakossági fórumot tartottunk a Széchenyi úti járdaépítés és parkosítás megkezdése előtt a polgármesteri hivatalban. A tervezett munkákról Klacsán István, a Csömöri Községgondnokság vezetője és Onhausz Erzsébet tájtervező mérnök tájékoztatta a település fő- útján lakókat. Több módosítási, kiegészítési javaslat is elhangzott a jelenlévők részéről, amit figyelembe vettünk a már zajló kivitelezés során, illetve amelyekre tekintettel a május 30-i testületi ülésre költségvetési módosítási javaslat készült az egyik polgármesteri előterjesztés keretén belül.

3.) Május 15-én a polgármesteri hivatalban egyeztettem a Gödöllő Coop Zrt. vezetőjével, Dúl Udonéval. A megbeszélésen a cég településen található ingatlanjaira vonatkozó fejlesztési elképzelésekről volt szó, különösen a Béke tér forgalomtervezési és parkosítási fejlesztésére vonatkozó önkormányzati elképzelésekről.

4.) Május 15-én került sor a Petőfi Sándor Művelődési Ház igazgatói posztjára jelentkezők meghallgatására. Az erre a feladatra kijelölt szakmai bizottság előtt megjelent pályázókat külön-külön hallgatta meg a bizottság és tett javaslatot a Képviselő-testület felé.

5.) Május 15-én egészségügyi fórumot tartottunk a polgármesteri hivatalban. A helyi egészségügyi dolgozók, orvosok, fogorvosok, védőnők, gyógyszerészek részvételével lezajlott megbeszélésen a szféra legfontosabb helyi problémáiról és a megoldási lehetőségekről egyeztettünk. Megállapodtunk abban, hogy az elhangzott javaslatok figyelembevételével az önkormányzat különböző alternatívákat dolgoz ki az intézmények fejlesztésére, amelyek között szerepel egy egészségügyi központ létrehozásának lehetősége is.

6.) A komoly szankciók lehetőségét is magában hordozó május 10-i képviselő-testületi döntés, illetve több hónapos várakozás után május 16-án végre felszerelésre került az önkormányzat által vásárolt és a rendőrség számára használatra átadott autó. Az elsősorban a folyamatos helyi járőrözés céljából szolgálatba állított rendőrségi személygépkocsival először valósulhat meg a településen a folyamatos rendőri jelenlét.

7.) Május 17-én a polgármesteri hivatalban egyeztettünk a Széchenyi út – Vadkerti Zs. utca között található belterületi üres ingatlanok tulajdonosaival a terület rendezési tervéről. A már több évtizede húzódó telekalakítási folyamat gyorsítása érdekében Biró Attila alpolgármesterrel vállaltuk, hogy két hónapon belül elkészíti az önkormányzat a javaslatát.

8.) Május 17-én tartotta ülését a Népjóléti Bizottság Dr. Szarka Zsuzsanna bizottsági elnök vezetésével.

9.) Május 19-én a Szociális Alapszolgáltatási Központban 9-13 óra között Egészségnapot tartotttak, melyen ingyenes egészségügyi szűrővizsgálatokat végeztek csömöri lakosoknak. A preventív célokat szolgáló szűrést a Gödöllői Többcélú Kistérség Tanácsa kezdeményezte a lakosság egészségvédelme érdekében. Az elképzeléshez Csömör Nagyközség Önkormányzata örömmel csatlakozott. 

10.) Május 19-én rendezték meg a Mátyás Király Általános Iskola udvarán és a sportcsarnok mögötti önkormányzati területen az iskolai családi és sportnapot, amelyen több száz szülő és gyermek vett részt. Hasonló, szintén nagysikerű intézményi rendezvényre került sor a Nefelejcs Művészeti Óvodában május 11-én, illetve május 18-án.   

11.) Május 20-án került sor a második Sváb majálisra a Hősök terén. A kellemes időben igen sokan kilátogattak a jó hangulatú eseményre, melynek Dunavölgyi Illés Sándorné elnök vezetésével a Német Nemzetiségi Önkormányzat volt a házigazdája.

12.) Május 21-én tartotta ülését a Pénzügyi, Ellenőrző és Vállalkozói Bizottság a polgármesteri hivatalban Eigler Tamás bizottsági elnökletével.

13.) Május 23-án az Ügyrendi és Közbiztonsági Bizottság ülésére került sor, az ülést Pásztor Sándor bizottsági elnök vezette.

14.) Május 23-án Biró Attila alpolgármester vett részt Kistarcsán a Fővárosi Agglomeráció Önkormányzati Társulás ülésén, ahol dr. Simon Tamás Pest megyei rendőrfőkapitány tartott tájékoztatást. Az internáló tábor megtekintésén kívül közbiztonsági kérdések megvitatása volt a fő napirend.

15.) Május 24-én az Oktatási, Sport- és Kulturális Bizottság tartotta ülését, melynek kiemelt napirendi pontja volt a nemzetiségi oktatás és nevelés elindításának lehetőségeiről történő egyeztetés az általános iskola és az óvoda, illetve a két nemzetiségi önkormányzat vezetőivel. Tormay-Lesták Mária bizottsági elnök ennek eredményeként terjesztette be a bizottsági javaslatot a május 30-i testületi ülésre. 

16.) Május 24-én Kistarcsán körzeti rendőrségi egyeztető megbeszélésen vett részt Pásztor Sándor képviselő, az Ügyrendi és Közbiztonsági Bizottság elnöke. Mondok Zoltán rendőrszázados, rendőrőrsparancsnok statisztikai adatokat, ill. a jelenlegi bűnügyi paramétereket ismertette. A résztvevők lehetőséget kaptak arra, hogy feltegyék kérdéseiket.

 

17.) Május 25—28. között került sor a település legnagyobb rendezvényére, a XV. Pünkösdi Fesztivál –Csömöri Falunapokra. Ismét több helyszínen, több mint ezer fellépővel, számos helyi kulturális csoport, illetve önkéntes segítő részvételével megrendezett kulturális és sport programsorozat sok ezer látogatót vonzott nem csak községünkből, hanem a környező településekről is. Az esemény vendége volt Imre Kovač, szlovákiai testvértelepülésünk Mojmírovce (Ürmény) polgármestere, Stefan Bugar,  a mojmírovcei Grassalkovich-kastély igazgatója és Éva Kantorova, kulturális szervező.

 

Az egyes napok programkínálata hasonló jellegű volt a korábbi évekhez. Érdemi különbséget a vendéglátás terén tapasztalható választék-bővülésben, a nemzetiségi konyhák és több helyi vállalkozó megjelenésével lehetett tapasztalni. A rendezvényre az önkormányzat számos új kiadvánnyal és ajándéktárggyal várta az érdeklődőket, és ekkor került „bevezetésre” Hermányos Mária, községben élő grafikusművész alkotásaként az új Csömör logó is.

 

A rendezvényt a Petőfi Sándor Művelődési Ház és az Önkormányzat közösen szervezte G. Tóháti Ilona művelődési ház igazgató szakmai irányítása mellett. Az Önkormányzat részéről Dr. Szarka Zsuzsanna képviselő, a Népjóléti Bizottság elnöke a helyi művészek kiállításának megnyitásával, Tormay-Lesták Mária képviselő, az Oktatási, Sport- és Kulturális Bizottság elnöke és Fábri István polgármester a fesztivál hivatalos megnyitásával, Tihanyi Ferenc sportért felelős képviselő az ökumenikus focitorna szervezésével és Boross Jenő képviselő a nemzetiségi konyhák munkájának menedzselésével járult hozzá a rendezvény sikeréhez.

18.) Május 29-én tartotta ülését a Gödöllői Többcélú Kistérségi Társulás, ahol településünket képviseltem. A gödöllői polgármesteri hivatalban lezajlott megbeszélésen a Pest Megyei Közgyűlés képviselője számolt be a várható fejlesztési és pályázati prioritásokról, továbbá a tömegközlekedés terén tevékenykedő állami vállalatok tartottak általános ismertetést a közösségi közlekedés terén tervezett változásokról. Az ülést dr. Gémesi György gödöllői polgármester vezette.

19.) Két komoly helyi vonatkozású sportsikerről értesülhettünk az elmúlt napokban. Hazánkat mindkét kerékpáros szakágban ugyanis csömöri versenyző képviselheti a Londoni Olimpián: a korábban a csömöri szakosztályban versenyző, jelenleg is a településen lakó Lovassy Krisztián az országúti kerékpárosok között, a csömöri bejegyzésű, Valter Tibor által vezetett Euro One – Waberer´s Pro MTB Team

versenyzője, Parti András pedig a hegyi kerékpár szakágban vívta ki az indulás jogát az ötkarikás játékokon. Utóbbi szakág hivatalos olimpiai tartalékja is csömöri, Juhász Zsolt személyében.

20.) A Csömöri Sport- és Szabadidő-szervező Nonprofit Kft. csapatainak lezárult a 2011-2012. évi idény. A korábbiakhoz képest nagyobb arányban csömöri játékosokra alapozó felnőtt női kézilabdacsapat a Pest Megyei Bajnokságban második helyezést ért el. A teljesen új és először tiszta feltételrendszer mellett versenyző férfi kézilabdások az NBI/B.-ben a 11., utolsó előtti helyen zártak. A frissen alakult, kizárólag helyi erőkre alapozó asztalitenisz csapat első idényében több győzelmet is aratva végzett a megyei bajnoki tabella végén. Az RFC Csömör futsal csapata az első osztályú tagságért küzd, a mindent eldöntő mérkőzésre június 4-én kerül sor.

21.) A korábban már befejezett teljes tető- és födém újjáépítés után néhány napon belül megtörténik a Krammer Teréz Zeneiskola belső felújításának műszaki átadás-átvétele is. 

22.) Több közterületi fejlesztés zajlik jelenleg a településen a Csömöri Községgondnokság koordinálásával, melyek június hónapban befejeződnek: Petőfi utcai fedett buszmegálló építése, Gorkij fasor–Szabadság úti sarok parkosítása, Gorkij fasor–Hunyadi utca sarkán játszótér építése, régi kézilabdapálya felújítása, Széchenyi úti járdafelújítás és parkosítás.

***

A következő, rendes képviselő-testületi ülést június 7-én, csütörtökön tartjuk. Többek között ekkor kerül sor a művelődési ház igazgatói állására pályázók nyilvános meghallgatására is.

– Június 10-én, vasárnap kerül sor a hagyományos úrnapi körmenetre. A római katolikus egyházközség szervezésében zajló, de számos más felekezetű csömöri közreműködésének jegyét is magán hordozó, a település fő útjain látható színpompás virágszőnyeg kialakításában sok százan vesznek részt. Az esemény évről-évre nagyon sok látogatót vonz a községbe.

– Június 10-én, 15.00 órakor lesz az első Csömöri Fúvószenei Találkozó a Krammer Teréz Zeneiskola szervezésében a Hősök terén.

– Szervezés alatt áll júniusban újabb bolhapiac megrendezése, illetve a Gorkij utcai új játszótér és a felújítás alatt álló kézilabdapálya átadása alkalmából egy kis ünnepség is.

Fábri István s.k.

polgármester

Megszakítás