Search

Üdvözöljük!

Search
Search

A Pest Megyei Kormányhivatal tájékoztatója: RHD2 vírus megjelenése hazánkban

2017 február 13. –
Önkormányzati, települési hírek

Hazánkban is megjelent az az új típusú Nyulak Vérzéses Betegsége típus, mely 2010-ben Franciaországban került először leírásra.

A vírusról azt érdemes tudni, hogy házinyulakat és vad üregi nyulakat fertőz. Az elhullások a fertőzöttséget követő 2-6 nap alatt alakulnak ki, az elhullási arány az állomány egészségügyi státuszától függően 10-50 % között változhat, átlagosan 25 % kiesési veszteséget okoz. Boncolással vagy nem látunk semmilyen kórjelző értéket, vagy pedig az állatok májának elfajulását, a májon vérzéseket, illetve szinte minden esetben a lép nagyfokú duzzanatát tapasztalhatjuk. Emelett előfordulhatnak vérzések a tüdőben, valamint kisebb mennyiségben testszerte tapasztalhatóak vérzések. Az állományokba bekerülve zömmel a fiatal állatokat pusztítja el, de a betegséget minden korcsoportú állat elkaphatja.

A vírust a fertőzött állatok testnedveikkel ürítik, a vírus a környezetben nagyon ellenálló, több hónapot is kibír fertőzőképességének megtartása mellet,, ugyanakkor tisztított felületek 1 %-os Hypo oldatos fertőtlenítése elöli a vírust.

A védekezés fő eleme az állományok zártan tartása, hiszen fertőzött egyedek, vagy mechanikus vektorok tudják közvetíteni a vírust. Fontos a higiéniás rendszabályok betartása, hiszen a vírus ruhaszövetben, cipőtalpon is több hónapig fertőzőképes marad.

Második lehetőség a vakcinás védekezés: tudni kell, hogy a hagyományos RHD1 vakcinák semminemű védelmet nem adnak az állatok részére, védelmet csak a speciálisan RHD2 ellen fejlesztett vakcináktól várhatunk. Jelenleg 1 hazai törzskönyves vakcina, az Eravac érhető el 40 adagos formában.

A vakcina egyelőre csak hízó állatokra törzskönyvezett, ugyanakkora gyakorlati tapasztalatok alapján megfelelő védelmet ad a tenyészállatok részére is.

 

Megszakítás