Search

Üdvözöljük!

Search
Search

A szlovák nemzetiségi önkormányzat hírei

2011 augusztus 31. –
Önkormányzati, települési hírek

Népszámlálás 2011 – Ökumenikus imaóra – Furmicska a Sári rétesfesztiválon

 

Népszámlálás 2011 – Sčítanie obyvateľstva 2011

A tízévente lebonyolításra kerülő, mindannyiunkat érintő legátfogóbb statisztikai adatfelvétel, a népszámlálás eredményeiből hazánk lakosságáról egyebek mellett azt is megtudjuk, mennyien tartoznak egy adott nemzetiséghez.

A népszámlálás személyi kérdőíve a korábbi gyakorlattal ellentétben lehetőséget biztosít arra, hogy magyarságunk mellett szlovák nemzetiségünket is felvállalhassuk.

Ez az országos ügy rendkívül fontos, mert a szlovák nemzetiséghez tartozó, szlovák anyanyelvű lakosok lélekszámáról szóló statisztikai adatok komoly szerepet fognak játszani a kisebbségi jogok mértékének megállapításában, szlovák önkormányzataink és civil szervezeteink társadalmi súlyának megítélésében, valamint abban is, hogy a hazai kisebbségek kulturális és egyéb tevékenységeire szolgáló állami támogatások elosztásakor nemzetiségünk mekkora részre lesz jogosult.

Közösségünk egész további sorsa tehát nagymértékben éppen attól függhet, hogy ragaszkodunk-e gyökereinkhez, merjük-e a népszámlálás során is vállalni, hogy szlovákok is vagyunk.

Nekünk csömöri szlovákoknak is fontos, hogy a jövőben is hallhassunk szlovák szót, örülhessünk szlovák dalainknak és táncainknak, templomainkban szlovák imádságok is szóljanak.

Ha Ön úgy gondolja, hogy bármilyen kötődése van a csömöri tót kultúrához (a családban, rokonságban hallott tót szót; hordták a népviseletet; családtagja, gyermeke napjainkban is hagyományőrző csoport tagja; ha hozzá kíván járulni a tót hagyományok ápolásához, megőrzéséhez), kérjük, a népszámlálás során a személyi kérdőíven nyilatkozzon az alábbi minta szerint.

34. Mely nemzetiséghez tartozónak érzi magát?

MAGYAR (vagy MÁS)

35. Az előzőekben megjelöltön kívül tartozik-e másik nemzetiséghez is?

IGEN, SZLOVÁK

 

————————————-

 

2011. augusztus 20.

Ökumenikus imaóra a Szlovák Ház kertjében

Mottó:

„A csömöri népviselet ünnepe- megemlékezés a Mamikról, akik részt vettek imaóráinkon és már nem lehetnek közöttünk.”

Idén immár negyedik alkalommal kerül megrendezésre a Szlovák Ház kertjében az ökumenikus imaóra. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Fábri István Csömör nagyközség polgármester és Bíró Attila alpolgármester.

Szabó Erzsébet, a szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnöke köszöntötte a résztvevőket, majd Takács László megnyitó beszéde után igét hirdetett és megemlékezett a közelmúltban elhunyt népviseletet hordó mamikról Johann Gyula evangélikus lelkész és Esztergály Előd Gábor református lelkipásztor. Görbe József római katolikus lelkész megbízásából Kocsis Csaba szólt a jelenlévőkhöz.

Az igehirdetéseket a Vox Animi vegyes kar kísérte Takács László és Ráduly Ildikó karnagyok vezetésével.

Az új kenyeret Esztergály Előd Gábor református lelkipásztor áldotta meg, majd Takács László osztotta meg az aratási munkákkal kapcsolatos gondolatait, emlékeit.

A rendezvényt a Malá Furmicska Néptánc Egyesület hagyományőrző gyerekcsoportjának műsora színesítette, melyben a régi idők arató ünnepeinek hangulatát idézték fel egy a közelmúltban Horváth Pálné Pásztor Manci néni hagyatékából előkerült és az egyesületnek ajándékozott népszokás gyűjtemény alapján.

Az ünnepi pillanatok zárásaként a jelenlévők felállva együtt énekelték el a magyarországi szlovákok „Uram álld meg ezt a földet…” című himnuszát és a Magyar Himnuszt.

A hivatalos program után a Mamikákról és a gyerekekről közös fotók készültek, majd kézen fogva besétáltak a Szlovák Házba és terített asztal mellett idézték fel emlékeiket.

 

 

————————————-

 

 Furmicska a Sári rétesfesztiválon

Augusztus 21-én vasárnap délután 14 órától Dabas-Sáriban a Sári faluház előtti sátrakban és a Rétes házban került megrendezésre a már hagyományosnak nevezhető „Rétesfesztivál”.

Beszámolónk elejére kívánkozik a Rétesház megvalósításának története.

Volt egyszer egy asszony Sáriban, aki megálmodta, hogy a sári rétest, mint gasztronómiai különlegességet és évszázados hagyományt meg kell őrizni, és át kell örökíteni az utókornak. Ez az asszony Fojta Istvánné Piroska volt. És álma életre kelt, mert sok ember csatlakozott a Rétesház gondolatához, hogy valóra váljon. A néhány esztendőn át tartó munka meghozta gyümölcsét, mert most már ország-világ megkóstolhatja a páratlan íz világú sári rétest.

Az idei fesztiválra meghívást kapott a Furmicska Néptánc Egyesület is. 15 órakor a fellépő csoportok felvonulásával vette kezdetét a program, majd az ünnepi megnyitó után a színpadi műsorral folytatódott.

A hagyományőrző csoportok sorában előbb a Malá Furmicska nagylányai egy csömöri lánykarikázót adtak elő, majd a Furmicska táncosai Galgagutai szlovák táncokkal szórakoztatták a közönséget.

Ezúton is megköszönjük a vendéglátók vendégszeretetét. Természetesen megkóstoltuk a rétest is, majd az estébe nyúló program után élményekkel gazdagodva indultunk haza

 

 

 

Megszakítás