Search

Üdvözöljük!

Search
Search

A szülők és a lakosság sem akar állami iskolákat

2016 június 09. –
Önkormányzati, települési hírek

Csömör Nagyközség Önkormányzatának sajtóközleménye az iskolák teljes államosításának elutasításáról

Csömör Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete, 2015. őszi határozatát egyhangúlag megerősítve, 2016. május végi rendkívüli ülésén ismét amellett foglalt állást, hogy visszakéri általános- és zeneiskoláját. Az illetékes minisztériumtól korábban is kérte már az önkormányzat, hogy a „működtetés” mellett a teljes iskola-fenntartás is az önkormányzaté lehessen, ahogy az 2013-ig, több mint két évtizeden keresztül volt. Válasz a mai napig nem érkezett a levélre.

            Emellett június elején az iskolai szülői munkaközösség véleményét is kikérték: az egyes osztályok szülői képviselői szinte egyhangúlag támogatták, hogy az önkormányzat legyen a jövőben a fenntartó. Egy teljes körű közvélemény-kutatás szintén zajlik a településen, amelynek során a lakosság mondhat véleményt különböző helyi társadalmi kérdésekről, többek között az iskolák ügyéről is. Eddig több mint hatszáz kérdőív feldolgozása történt meg, de az eredmények nagyon árulkodóak: az emberek töredéke, kevesebb mint 5%-a gondolja úgy, hogy az állam jobb gazdája lenne az iskolának, mint az önkormányzatok. Az iskolai államosítás elutasítása tehát még a nemrég nagy vitát gerjesztő vasárnapi boltzárnál is jóval nagyobb.

 

            A szülői, a lakossági vélemények megerősítik az önkormányzatot abban, hogy a végsőkig harcoljon iskoláiért, hiszen a települési fenntartásban biztosítható a megfelelő helyi társadalmi kontroll, illetve a legjobb infrastrukturális és szakmai-személyi feltételek. A helyi fiatalok képzésének támogatása Csömörön minden önkormányzati feladat közül a legfontosabb. Fábri István polgármester (oktatáskutató szociológus), ezért határozottan kijelentette: ha nem lesz más megoldás, akkor a járási szerződéshez hasonlóan az iskolai államosításról szóló szerződést sem fogják aláírni.

 

Csömör, 2016. június 8.

Megszakítás