Search

Üdvözöljük!

Search
Search

A védekezés mindannyiunk közös ügye

2020 szeptember 21. –
Önkormányzati, települési hírek

A koronavírus második hulláma minden eddiginél nagyobb mértékben terjed hazánkban. Fábri István polgármestert és Tormay-Lesták Mária alpolgármestert a csömöri helyzetről és védekezésről kérdeztük.

Fábri István polgármester

Tavasszal a központi intézkedések miatt Csömörön is megállt az élet, minden intézmény bezárt. Milyenek a kilátások őszre a faluban?

Egyelőre nem tervezzük semelyik intézmény bezárását vagy esetleges közterületi lezárásokat. Alapvetően a központi-országos rendelkezéseket figyelembe véve működtetjük a települést, azonban természetesen a helyi sajátosságokra tekintettel. Az egészségügyi, szakmai ajánlásokat viszont nagyon komolyan vesszük és a józan megfontolások alapján hozunk meg sok egyedi döntést is. A nagyobb közösségi, „mulatós” eseményeket lemondtuk, mint pl. a Szüreti mulatság vagy a településrészi rendezvények, a Béke téri esték és a Középhegyi piknik. Támogatjuk azonban az egyéb szabadtéri eseményeket, mint az atlétikai verseny, a gyalogos körtúra, az iskolai autómentes nap.
Általában is arra törekszünk, együttműködve az intézményeinkkel, hogy minél több programot szervezzenek szabad térre, hiszen amíg jó idő van, addig pl. a sportcsapatok edzései vagy éppen egyes táncpróbák szinte ugyanúgy megszervezhetőek kint is. Megjegyzem: ez a járvány helyzettől függetlenül máskor is megoldható lenne, és nem is árt, ha jó időben kimozdulunk a sportcsarnokokból vagy a művelődési házból. Az óvodákban is kiválóan működött tavasszal, nyáron, hogy szinte egész nap az udvaron játszottak a gyerekek, sőt, az étkezést is kinn oldották meg. A tankerület is azt ajánlja az iskoláknak, hogy jó idő esetén elsősorban a szabadtéri sportolást, testnevelés órát részesítsék előnyben. Végezetül: minden intézményünkben nagyon komolyan megköveteljük a járványügyi higiéniai előírások betartását, betartatását. Elsősorban a szájmaszk használata, a rendszeres kézfertőtlenítés, a helyiségek folyamatos fertőtlenítése tartozik ide, illetve törekszünk a zárt térben tartandó nagyobb csoportos események kerülésére. Például a  képviselő-testületi üléseket az önkormányzat is szabad téren tartja egyelőre.

A költségvetésre jelentős terhet rótt a tavaszi védekezés, ami további költségeket jelenthet az előttünk álló időszakban is.

Igen, már eddig is több tízmilliós tételekről beszéltünk, amely csak nőni fog az elkövetkező hónapokban. A költségvetésben erre már nyáron is külön keretet különítettünk el, így biztosított a folyamatos védekezés a településen. Ezt még nagyobb áldozatok nélkül, a tartalékaink terhére megoldottuk. Amire viszont nem számított senki, hogy igen jelentős központi adóelvonásokkal sújtották az összes önkormányzatot. Sajnos emiatt több beruházást is el kellett halasztanunk, köztük útépítéseket, intézményi fejlesztéseket. De azt mondom, hogy nem panaszkodnunk kell, hanem továbbra is minél jobban működtetni a nagyközséget, előre tekintve, akár új utakat is keresve pl. a fejlesztések megalapozásához.

Hogyan, mivel támogatja az önkormányzat a helyi intézmények vírus elleni védekezését?

A tavaszi időszakhoz hasonlóan a védekezési eszközöket maximálisan biztosítjuk minden helyi közösségi intézmény számára, az önkormányzati költségvetés terhére. Természetesen nem csak az önkormányzati, hanem az állami vagy egyházi fenntartású iskolát, zeneiskolát, óvodát is a helyi intézményrendszer részének tekintjük. Ha szükséges, akkor célzottan teszteléseket is végzünk saját költségen, amikor valamely közösségben koronavírusos fertőzöttet találnak, de megelőző jelleggel is. Folyamatosak a vezetőkkel az egyeztetések, minden fontosabb döntést közösen hozunk meg pl. az óvodák, a nagyobb közösségi intézményeink, a sportközpont vagy a művelődési ház, a könyvtár esetében.

Tormay-Lesták Mária alpolgármester

Az első, tavaszi  hullám óta jelentősen megnövekedtek a Szociális Alapszolgáltatási Központ feladatai. Hogyan készülnek most, a második, lényegesen erősebb hullámban?

A SZAK munkatársaira rettenetesen nagy teher hárult a tavaszi időszakban, úgy gondolom, a második hullámnál sem lesz kevesebb feladat. Sok új gondozott került akkor látótérbe, akik korábban kívül estek a látókörünkön, az első hullámot követően is bent maradtak az ellátásban – ezzel azóta is bővültek a feladatok, illetve a járvány intenzív terjedésével az őszi időszakban bizonyára még nőni fognak a teendők. Jó hír, hogy az intézményben jó ideje betöltetlen két státusz októbertől várhatóan betöltésre kerül, és két munkatárssal bővül a csapat. Valamint egy új gépkocsivezetői plusz státuszt hoztunk létre, az intézményvezető kérésére, aki  a jelentősen megnövekedett szociális étkezők ebédszállításában ,valamint a folyamatosan érkező és pályázatok útján elnyert adományok, zöldségek, gyümölcsök, szállításában, a fizikai feladatok elvégzésében is nagy segítség lesz. Védőfelszerelésekkel, fertőtlenítőszerekkel látjuk el az intézményt, a tavasszal beszerzett ózóngenerátor is rendelkezésre áll, amennyiben szükséges. Folyamatos a kapcsolattartás, minden felmerülő kérdésben egyeztetünk továbbra is.

Az önkormányzat kap központi statisztikát a csömöri esetekre vonatkozóan?

Semmilyen hivatalosan megkapott statisztikai adatunk nincs. Az első hullámban napi jelentést kellett küldenünk az ellátottainkról, és minden külföldről hazatérő karanténba utalt csömöri lakosról értesítették az önkormányzatot, de a COVID–19 betegekről hivatalos értesítést akkor sem kaptunk. Most semmilyen információt nem kapunk hivatalosan, de természetesen az egészségügyben dolgozó orvosainkkal és intézményvezetőinkkel, valamint egészségügyi szakemberekkel folyamatosan konzultálunk, így közvetett rálátásunk van a vírus terjedésére településünkön .

Milyenen jelenleg a helyi tapasztalatok?

A COVID – gyanús esetekben az orvosok által megrendelt teszteknél az a tapasztalat, hogy sajnos akár napok is eltelhetnek, mire a leterhelt ellátórendszer reagál, így néha olyan csúszásokkal készül el a teszteredmény, és a karanténról szóló határozat, hogy a saját személyes felelősségünkön múlik, hogy ebben az esetben ne terjedjen tovább a vírus. A kontaktuskutatás is sajnos központi apparátus hiányában nehézkesen, lassan megy. Reméljük, ez idővel gördülékenyebbé tud válni, a megkapott központi protokollt minden érintett intézmény követi, amelynek folyamatos változásaira kell számítanunk. Jelenleg Csömörön nincs tömeges megbetegedés, a megjelent gyanús  eseteknél orvosaink azonnal intézkednek.

                                                                                          

                                                                                                                                MD

 

 

 

 

 

 

Megszakítás