Search

Üdvözöljük!

Search
Search

Aki komposztál, rossz ember nem lehet!

2015 március 26. –
Önkormányzati, települési hírek

A 2013 nyarán norvég támogatással elkezdődött Az én veteményeskertem program az önkormányzat támogatásával tovább folytatódik. Április 12-én, vasárnap a Petőfi Sándor Művelődési Házban egy ismeretterjesztő előadást követően a komposztálási programra jelentkezett családok vehetik át az ingyenes komposztáló tartályokat.

Az utóbbi években egyre több szó esik a klímaváltozásról. A Föld időjárásának megváltozása számtalan okra vezethető vissza. Az egyik a termőtalajokkal való felelőtlen gazdálkodás. A komposztálással valójában a talaj tápanyag-utánpótlását biztosíthatjuk. Ezzel együtt pedig a korábban a kukába gyömöszölt konyhai és kerti zöldjavakat juttathatjuk vissza a természetes körforgásba. A programmal az elszállítandó hulladék jelentős csökkentését is szeretnénk elérni, ami érzékelhető pénzmegtakarítással járhat. Az is fontos cél, hogy véget vessünk az őszi avarégetés rendkívül káros, levegőszennyező, kultikus népszokásának.

Ami a kukáinkat illeti, a komposztálható anyagok eltérítésével az edényekbe kerülő hulladék mennyisége akár 30-50%-kal is csökkenhet. Nem titkolt célunk, hogy az egykor mezőgazdasági település kertjeiben újra megjelenjenek a veteményeskertek, gyümölcsösök, ahonnan vegyszerek nélkül, ökológiai módszerekkel, szerves komposzttal, egészséges, tápanyagdús élelmiszerek kerülhetnek az asztalunkra.

Ebben segít a Szedervölgy-majorban működő bemutató biogazdaság.

 

A Házi Komposztálási Programra a következő elérhetőségeken lehet jelentkezni:

Telefon: 06-1-409-0449)

e-mail: gellertm@szike.eu

Honlap: www.szike.eu. A Jelentkezés fülre kattintva a Jelentkezés programokra menüben kiválasztani Csömört, majd kitölteni a személyes adatokat, végül a Beküldés gombra kattintva elküldeni.

 

Jó komposztálást!

 

Gellért Miklós elnök

 

SZIKE Környezet- és Egészségvédelmi Egyesület

 

 

Megszakítás