Search

Üdvözöljük!

Search
Search

Állampolgársági eskütétel

2011 október 20. –
Önkormányzati, települési hírek

Az egyszerűsített honosítási eljárást követően kilencen tehettek állampolgársági esküt a Polgármesteri Hivatalban október 20-án.

Csömörön 5 román és 4 ukrán, magyar származású állampolgár vált magyar állampolgárrá is. Az ünnepélyes esküt Fábri István polgármester előtt tették le.

 

A magyar állampolgárságot január 3-tól lehet kérelmezni az egyszerűsített honosítási eljárás segítségével, amelyet az Országgyűlés az elmúlt év május 26-án hozott döntése tett lehetővé. A kedvezményes honosítást kérheti Magyarországon élő (függetlenül az itt tartózkodás időtartamától, jogcímétől), vagy határon túl élő kérelmező egyaránt. Kérelmet az nyújthat be, aki a kedvezményes honosítás alábbi (együttes) feltételeinek maradéktalanul megfelel: maga vagy felmenője magyar állampolgár volt vagy valószínűsíti magyarországi származását; magyar nyelvtudását igazolja (ezt a kérelmet átvevő szerv ellenőrzi); a magyar jog szerint büntetlen előéletű és büntetőeljárás nincs ellene folyamatban, és honosítása nem sérti Magyarország közbiztonságát és nemzetbiztonságát.

Egyszerűsített honosítási kérelmet külképviseleteken, polgármesteri hivatalokban, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal 23 ügyfélszolgálatán és március 15-től 29 kormányablaknál lehet beadni. Az egyszerűsített honosítási eljárás januári bevezetése óta 150.107 beadvány érkezett, és eddig több, mint 55 ezren tették le az ünnepélyes állampolgársági esküt. A legfiatalabb kérelmező három hetes, míg a legidősebb 104 éves volt.

Forrás: http://www.allampolgarsag.gov.hu/

Megszakítás