Search

Üdvözöljük!

Search
Search

Átadták a Csömör Kincse díjakat

2022 január 21. –
Önkormányzati, települési hírek

Az idei első képviselő-testületi ülésen, január 20-án adták át a Csömör Kincse díjakat. Az idei elismerést Bakon Pálné, Bándiné Tóth Klára, Gutyán Mihályné, Marosi Éva, Szántóné Hermányos Mária, Takács László a Szent István-szobor létrehozása és felállítása céljából végzett közadakozás elindításában és szervezésében végzett önzetlen munkájáért, illetve Nahalka Judit, a Csömöri adventi ablakkalendárium című, közösségi kezdeményezés létrehozásáért kapta.

A Csömör Kincse díjjal az önkormányzat éve óta azoknak a polgároknak a tevékenységét  szeretnék elismerni, akik az előző évben újszerű és értékteremtő kezdeményezéssel gazdagították a helyi közösségi-kulturális életet. A Csömör Kincse díjat – mely oklevelet, illetve a csömöri alkotók tárgyaiból összeállított ajándékválogatást tartalmaz ‒ hagyományosan az év első testületi ülésén Fábri István polgármester  és Tormay-Lesták Mária alpolgármester adja át.

 

Bakon Pálné, Bándiné Tóth Klára, Gutyán Mihályné, Marosi Éva, Szántóné Hermányos Mária, Takács László

Csömör települést összetartó, egymásért tenni akaró, a közös célokért valódi összefogásra képes polgárok lakják. A számos civil és kulturális csoportban, sport szervezetben és egyházi közösségben tevékenykedő aktív ember az igazi bástyája, építőköve a nagyközség társadalmi életének, és egyben záloga jövőbeni megmaradásának, boldogulásának. Nem véletlen, hogy ezek a közösségek gyakran élen járnak több jótékonysági akció, számos települési program szervezésében vagy akár nemes, az alkotást középpontba helyező helyi közösségi célok megvalósításában.

Csömör első köztéri szobrának, a Szent István-szobornak a felállítása éppen ilyen szép és az összefogás erejét mutató közösségi kezdeményezés eredménye volt 2019-2020 folyamá

A Római Katolikus Egyházközség kezdeményezésére elindított, sok lelkes szervező ember önzetlen munkája mellett zajló közadakozás újabb és újabb embereket, közösségeket kovácsolt össze a faluban. Mindez rámutat arra is: István király műve minden magyar, és minden csömöri polgár számára az alkotás mellett az összefogás szimbóluma is egyben

Meszlényi János szobrászművész gyönyörű alkotását méltó keretek között, emelkedett hangulatú ünnepségen avatta fel a falu közössége 2020. augusztus 20-án. A szobor és megszépült környezete azóta valódi díszévé vált a településnek, meghatározza központi főutunk, a római katolikus templom és a polgármesteri hivatal megjelenését is egyben.

 

 

Nahalka Judit

Csömör település talán elsősorban kiemelkedően színvonalas és pezsgő kulturális, közösségi és sport életével, rendkívül sokoldalú civil szervezeteinek aktív tevékenységével tűnik ki a térségben. Mindezt jelentősen gazdagítják azok a kreatív, közösségi célú kezdeményezések, amelyek az utóbbi bő egy évtizedben gazdagították a helyi társadalmi életet.

Az utóbbi két év járványügyi helyzete okozta sok-sok családi, egyéni tragédia, az ország gazdasági és társadalmi helyzete nemzedékek óta nem látott körülményeket teremtett a települések hétköznapjaiban is. Csömörön a társadalmi-közösségi élet gazdagsága miatt talán még feltűnőbb volt a járvány okozta intézkedések negatív hatása

A sok-sok elmaradt rendezvény, esemény, kulturális program, a kisebb csoportok rendszeres alkalmainak szüneteltetése ellenére mégis voltak egyedi, ötletes kezdeményezések arra, hogyan tudjuk fenntartani, működtetni közösségeinket. Sőt, köztük több esemény, program nem csak egyszerűen visszaadott valamit az elmaradó alkalmakból, együttlétekből, hanem új értéket teremtett, eddig nem megszokott élményeket nyújtott akár a kultúra, akár a társadalmi szolidaritás, akár a csoportos együttlét terén

Mindezek közül kiemelkedik a Csömöri adventi kalendárium már 2020 telén meghirdetett és 2021-ben újra megvalósított programja. Az internetes térből, a járvány okozta bezártságból érkező felhívásra nem csak többtucat csatlakozó díszítette fel és világította ki otthona ablakát az adventi időszakban, hanem mindez a széles érdeklődő közönség számára is egy újszerű közösségi élmény varázsát eredményezte. A karácsonyi időszakban az utcákat járva, a sok-sok egyediséget hordozó adventi 24 ablakot csodálva mindannyiunk szíve felmelegedhetett az összetartozás és a szeretetteljes várakozás élményével.

 

 

 

 

 

 

 

Megszakítás