Üdvözöljük!

Átadták a Laky-sarki bekötő utat

2014 július 11. –
Önkormányzati, települési hírek

Sokak által várt beruházás fejeződött be július 11-én: átadták a Laky-sarki (3-as számú) bekötő utat és a Laky-sarki körforgalmat.

Az ünnepélyes szalagátvágáson dr. Tuzson Bence országgyűlési képviselő mondott beszédet. Fábri István polgármester a körforgalomhoz is kapcsolódó település-alközponti megvalósult és tervezett fejlesztéseket ismertette. Az ünnepségre az önkormányzat meghívta az út eredeti tervét elkészítő korábbi képviselő-testület tagjait is, köztük Bátovszki György volt polgármestert.

Az új út várhatóan tehermentesíti a legforgalmasabb Major úti–Jókai úti–Rákóczi úti szakaszt – hogy pontosan mennyire, azt a különböző időpontokban elvégzett, illetve elvégzendő forgalomszámlások fogják megmondani. Emellett a legfontosabb hozadéka a Laky úti bekötőnek az lesz, hogy a Középhegyen és környékén lakók az M0-s és a főváros északi-északkeleti része felé gyorsabban eljuthatnak.

Európai uniós támogatás, önkormányzati költségvállalás

Az utat európai uniós forrásból építtette az állami tulajdonú Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. Az 1,1 milliárd forintos támogatáson felül jelentős önkormányzati hozzájárulás is történt: 2008-ig 200 millió forintért a szükséges területek kisajátítására és a tervek elkészítésére került sor, amelynek költségeit a település állta. Az új tervek megvalósításához 2013-2014-ben az önkormányzat további 40 millió Ft-tal járult hozzá.

Középpontban a közlekedésbiztonság

2012-ben az önkormányzat módosította a négy évvel korábban elfogadott terveket. Ennek eredményeként részben európai uniós pénzből, részben önkormányzati költségvetésből több helyen biztonsági szalagkorlátokat helyeztek el, a belterületi szakaszon sebességmérő-figyelmeztető berendezést telepítettek, és ami a legfontosabb: nem egy egyszerű és ezért veszélyes csomópontban végződik a bekötőút, hanem biztonságos körforgalom épült ki több kivilágított gyalogátkelőhellyel. Ezen felül az óvoda előtt – az iskolához hasonlóan –forgalomlassító térköves kiemelés készült, az új játszótér környékét pedig korlátokkal és figyelmeztető jelzésekkel látták el.

Minden plusz fejlesztés azért nem megy egyszerre: a patakhíd mellett kishíd épül a gyalogosok és kerékpárosok részére, gázló a mezőgazdasági járműveknek és a belterületi szakaszon elkészült a kerékpárút terve is. Ezen felül az M0-s szerviz úti kereszteződésben lámpás vagy körforgalmi kereszteződés lehetőségét vizsgálják a későbbiekben.

Új közösségi hely, szép park és játszótér

Nem csak sokkal biztonságosabb a forgalmi csomópont, hanem minden szebb és barátságosabb lesz a környéken. Az önkormányzat már a Laky parki településközponti tervek megvalósításában gondolkozva jelentős parkosítást hajt végre néhány héten belül, sok virágot és fát ültetnek a körforgalomnál, köztéri órát valamint számos pihenőpadot telepítenek, továbbá fedett buszmegálló is épül. A múlt év őszén elkészült játszótérrel és parkkal együtt a sokáig elhanyagolt településrésznek most már igazi központjává válik a terület – úgy, ahogy az a két évvel ezelőtti tervekben megfogalmazódott.

Megszakítás