Üdvözöljük!

Az önkormányzat közvetlenül is támogatja a civil szervezeteket

2020 május 07. –
Önkormányzati, települési hírek

Rendkívüli támogatásokról és a civil pályázat átalakításáról állapodott meg az önkormányzat és a kulturális alapítvány kuratóriuma.

A járványügyi helyzetre tekintettel áprilisban határozatlan időre felfüggesztette szokásos kiírt évi civil pályázati kiírását a Csömöri Kulturális Közalapítvány. Az önkormányzat idén 4,5 millió forintot különített el azon helyi civil közösségek, alapítványok számára, amelyeket nem közvetlenül, az éves költségvetésében nevesített formában támogat, mint közfeladatot ellátó szervezet, hanem a kulturális közalapítványon keresztül, amelynek kuratóriuma dönt a beérkezett igényekről. A kulturális, szociális és egyházi egyesületek, alapítványok jelentős részben rendezvényekre, akciókra, programokra pályáznak, amelyek a járványügyi helyzetben most egy időre elvesztették realitásukat.

Fábri István polgármester a képviselő-testület támogatásával egyeztetett Harmath Diána kuratóriumi elnökkel a támogatások átalakításáról a veszélyhelyzet idején annak érdekében, hogy a szervezetek idén is részesülhessenek a támogatásban. Egyrészt három szervezetet „kiemelnek” a pályázók közül, amelyek döntően működésre szoktak pályázni és közfeladat jellegű a tevékenységük. Velük közvetlen támogatást köt az önkormányzat a múlt évi támogatással megegyező összegben. Az érintett szervezetek a következők: Egyenlő esélyekért! Alapítvány (400 ezer Ft), Lámpás Alapítvány (200 ezer Ft) Bukfenc és Jeromos Állat-jószolgálati Egyesület (250 ezer Ft). A többi, várhatón kb. 15 szervezet számára első lépésben módosítják a jelenlegi kiírást, és 150 ezer Ft-ig működési támogatást igényelhetnek. Nemsokára megjelentetik az erre vonatkozó új pályázati feltételeket, amelyben leegyszerűsítik a beadási szabályokat is. Az év második felében pedig, a járványügyi helyzettől függően, várhatóan programok megvalósítására is pályázatot írnak majd ki, új keretösszeggel.

A képviselők április végi megbeszélésükön, melyet „koronavírus-kompatibilisen” videokonferencia keretében tartottak meg, további két jelentős támogatási igényről is egyeztettek. Ennek eredményeként külön támogatási szerződésben a költségvetés általános veszélyhelyzeti tartalékának terhére 1 millió Ft-tal segítik az Egyenlő esélyekért! Alapítványt, amely összeget az Összefogás Rehabilitációs Központ rendkívüli kiadásainak fedezésére használhat fel. A Majorszegi dűlőben működő, országos és nemzetközi hírű intézmény lakói március közepe óta lényegében kötelező karanténban élik életüket, ami azonban több új szociális-egészségügyi munkatárs alkalmazását tette szükségessé. Az önkormányzat ezenkívül, a többi helyi szociális intézményhez hasonlóan, védőeszközökkel is támogatja az intézményt.

Az elmúlt évekhez hasonlóan ismét támogatásban részesül a Csömöri Rózsakert Evangélikus Óvoda. Az országos fenntartóval és a helyi intézményvezetéssel egyeztetve a 2020-as költségvetésben 3,5 millió forintos támogatást nyújt az önkormányzat a Kacsóh Pongrácz utcai intézménynek.

Megszakítás